Akçaağaç

DeRSaaDeT

Islambol
Katılım
3 Şub 2006
Mesajlar
6,597
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
118

245px-Acer_cappadocicum.jpg


Kanada'nın bayrağına, yaprağının simge yapıldığı akçaağaç nedir?

Morfolojik özellikleri

Çoğunlukla kışın yaprağını döken ağaç ve ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Sürgünlerde karşılıklı olarak yer alan tomurcuklar ya kiremitvari dizilen pullar veya dışarıdan görülen iki pul ile örtülmüştür. Uzun saplı yapraklar basit, loplu veya tüysüdür. Yapraklar bazılarında sapından koparılınca süt çıkar.
Çiçekler erdişi veya bir evciklidir. Kısa sürgünlerde dik duran veya aşağı sarkan salkım, mürekkep salkım vaziyetinde yer alırlar. Çanak ve taç yapraklar çoğunlukla 5 parçalıdır. Bazen taç yaprak hiç yoktur. Stamen 4-8 kadar fakat genellikle 8 tanedir. Ovaryum iki gözlüdür. Genellikle 2 ender olarakta 3 nuks (kanatlı meyve) gelişir. Bir tür hariç (şeker akçaağacı - Acer saccharum) diğerlerinde çimlenme epigeiktir.
Gövdelerinin genç yaşlarda düzgün pürüzsüz, sonraları derin çatlaklı levhalar halinde parçalanmış kabukları vardır. Bir çoğu yaz sürgünü yapar. Sonbaharda yedek madde olarak nişasta depo ederler. Sürgünlerin uçlarında nişasta, tanen, şekerli madde salan türler vardır.

Odun yapısı ve kullanımı

Akçaağaçların odunları genellikle ağır, beyaz ve serttir. Yarıldığı zaman basit geçitli dağınık iletim boruları, en fazla 4 sıra halinde uzanan parlak özışınları göze çarpar. Bazılarında öz odun koyu renkte ve belirgin, bazılarında ise farksızdır.
Başta tornacılık olmak üzere değişik amaçlar için kullanılan odunlarından başka bazı türlerin besi suyundan özel şuruplar yapılmaktadır.

Ekolojik istekleri

Işık ihtiyaçları yüksektir. Ancak yarıgölge şartlarında da yetişebilmektedirler. Genellikle iyi drene edilebilen, organik maddece zengin ve killi topraklarda iyi yetişir. Akçaağaçlar tohumla, çelik, kalme ve göz aşılarıyla çoğatılabilmektedir. Tohumla çoğaltmada ekimden önce tohumun tabi olacağı işlemler çok değişiktir. Yalnızca dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer negundo) türünün tohumunda herhangi bir çimlenme engeli yoktur.
Her mevsimde ayrı bir renk alan yaprakları, bazılarının göz alıcı çiçek ve meyvelerinden dolayı park ve bahçelerde yetiştirilirler.

Dağılımı

Akçaağaçlar dünyanın tropik bölgeleri dışında kalan birçok yerinde Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika' da doğal yayılış gösteren çok sayıda türe sahiptir.

Kaynak: Vikipedi
 
Neden bu yaprağı bayraklarında kullanıyorlar?
 
Neden bu yaprağı bayraklarında kullanıyorlar?

Şöyle söyleyeyim.. Burada akçaağaç çok fazla ve buranın kızılderilileri bu ağaçtan şurup yapıyorlarmış... Bu katliamcı avrupada öğrenip kendisine mal etmiş. Aynı ülkenin adı olan Kanada gibi... Kanada kızılderililerin dilinde "Büyük Köy" demek. Özellikle Kızılderililer kuzey amerikada toplandıkları için zalim avrupalılar adamların yaşam stillerinden, doğayla içiçe ve barışık olmalarından, zararsız olmalarından etkilenmiş olacaklar ki bu adı almışlar ve bayraklarına o simgeyi vermişler. Şimdi bu şurubu yapan dev firmalar var... Şurubun pek bi değeri yok aslına bakarsan... Şerbet işte... Sadece şekerden ibaret... Fazla besleyici =).. Çok içmek zararlı... Turistik amaçlı denenebilecek birşey =).. Ama yine de şurubu güzel yapan firmalar var... Ciddi bağımlılık yapabilir :durdurun
 
Geri
Üst