Alevi dedelerinden Sav'a tepki: Özür dileme meziyetini bile gösteremedi

ozkan370

Software Engineering
Reaction score
0
manset.jpg

Kaynak
Alevi dedelerinden Sav'a tepki: Özür dileme meziyetini bile gösteremedi

Hz. Muhammed (sav) ve hac ibadeti hakkında alaycı ifadeler kullanan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, olayın üzerinden bir ay geçmesine rağmen özür dilemedi.

Bu durum kamuoyunun yanı sıra partiye gönül vermiş insanların tepkisini çekiyor. Sav ve CHP yönetiminin umursamaz tavrı, parti tabanında önemli ağırlığa sahip Alevileri de isyan ettirdi. Tepkilerini basın toplantısıyla dile getiren Alevi dedeleri, bir aydır özür beklediklerinin altını çizdi. Samed Dede Cemevleri Genel Başkanı Veli Güler, yurtdışındaki hakaretleri ciddiye almadıklarını, ancak Müslüman bir ülkede Sav'ın sözlerinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Güler, "İnanmadığı halde inanca saygı göstermek de meziyettir. Uzun süre beklendi ama bu meziyeti gösteremediler." dedi. Lütfü Çevik, yüreklerinin dağlandığını vurgularken, Zeynel Sevim, Önder Sav ve ona sahip çıkanları nefretle kınadı: "Atatürk'ün kurduğu ve Alevilerin itibar ettiği CHP'nin Genel Sekreteri, yüce Peygamberimiz'le 'küstahça alay etme' cesaretini göstermiştir."

Çankaya'daki Samed Dede Külliyesi Yaptırma Yaşatma ve Cemevi Derneği'nde basın toplantısı düzenleyen Alevi dedeleri, Sav'ın dine hakaretini sert ifadelerle eleştirdi. Toplantıda konuşan Samed Dede Cemevleri Genel Başkanı Veli Güler, bazı yabancı ülkelerde Hz. Muhammed (sav) hakkında birtakım çirkin sözler sarf edildiğini hatırlattı. Ancak Müslüman olmadıkları için bunları çok ciddiye almadıklarını belirten Güler, tepkisini şu sözlerle ortaya koydu:

"Türkiye'nin en büyük partilerinden biri olan ve Atatürk tarafından kurulan CHP gibi bir partinin genel sekreterinin alay eder bir şekilde yüce Peygamberimiz'e (sav) dil uzatması Alevi toplumu ve dedeler olarak bizleri rahatsız etmiştir. Uzun süre beklendi. Özür dileme meziyetini bile gösteremediler." Alevi dedesi Zeynel Sevim de, inanca saldırıyı 'çok çirkin' bulduğunu bildirdi. "Atatürk'ün kurduğu ve Alevilerin itibar ettiği CHP'nin Genel Sekreteri Önder Sav, yüce Peygamberimiz'le 'küstahça alay etme' cesaretini göstermiştir." diyen Sevim, Alevi toplumunun bugüne kadar Atatürk'e bağlılıkları sebebiyle her şeye rağmen CHP'ye oy verdiğini vurguladı. Sevim, "Alevi toplumu Müslüman'dır. Hz. Muhammed'e (sav) ve O'nun Ehl-i Beyti ile Kur'an-ı Kerim'e bağlıdırlar. Bu değerler, Aleviliğin kutsal değerleridir. Önder Sav'dan özür dilemesini bekledik. Ancak bir açıklama gelmedi." ifadelerini kullandı.

Alevilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı kişilerin Önder Sav'ı destekler yönde açıklamalar yaptığını hatırlatan Sevim, "Bu dernek ve şahıslar basın huzurunda Müslüman olmadıklarını, hatta İslam dahi olmadıklarını açıkça ifade etmektedir. Önder Sav ve ona sahip çıkanları nefretle kınıyoruz." diye konuştu.

Dede Lütfü Çevik, Sav'ın sözlerini "büyük terbiyesizlik" olarak gördüklerini bildirdi. Çevik, "Ciğerimiz sızlıyor, yüreğimiz sızlıyor. Biz Hz. Peygamber'i ışık olarak, nur olarak görüyoruz. Öyledir de. Sav'ı sözlerinden ötürü şiddetle kınıyoruz. Özür bekliyoruz." dedi.

'İnançla alay etmek kimsenin haddi değil'

İzmir'deki Samed Dede Cemevi'nde basın toplantısı düzenleyen dedelerin eleştirilerine Alevi dernekleri de katıldı. Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, "İnançla ibadetle alay etmek kimsenin haddi değil. CHP'nin bu değerlere saygı göstermediği için geldiği yer ortada." dedi. Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek ise Sav'ın en azından düzeltme yapması gerektiğini vurguladı.

[ALEVİ DERNEKLERDEN DEDELERE DESTEK]
İnançla alay etmek kimsenin haddi değil

Fermani Altun (Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı): Sözlerinin tamamı eksik ve yanlış bilgilerden kaynaklanıyor. Bir insan hata da yapabilir. Ancak hatadan dönmek bir erdemdir. Hata yapanlardan bu erdemi göstermeleri beklenir. Herkesin inancını, ibadetini özgürce yaşama hakkı vardır. İnançla ibadetle alay etmek kimsenin haddi değildir. CHP'nin bu değerlere saygı göstermediği için geldiği yer ortada.

Alevi kardeşlerimle umreye gittik

İrfan Çetinkaya (Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı): 56 Alevi kardeşimle geçtiğimiz yıl umreye gittik. İslam'ın bir şartını yerine getirirken harcanan parayı bir topluma para yedirmek olarak nitelendirmek doğru değil. Topluma hitap eden kişiler ne söylediklerini iyi tartmalı. Bir kimse kalp kırdıysa kırdığı kalplerin gönlünü almalı. Müslüman'ız Allah'a şükür. Haccımızı da yaparız, o beldeleri de ziyaret ederiz.

Sözlerini düzeltmeliydi

Doğan Bermek (Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı): Sav'ın hangi ortamda ve hangi niyetle bu sözleri söylediğini bilemiyorum. Ama bir vatandaşı hacdan vazgeçirmek için de söylediğine ihtimal vermiyorum. Bu sözler kamuoyuna yansıyıp tartışmalara neden olduğunda en azından bir düzeltme yapmalıydı. Mükremin Albayrak, İstanbul

15 Haziran 2008, Pazar

Bu edepsizleri sadece kınamayacaksın aslında.Ama yakın zamanda erken seçim gözüküyor herhalde gereken cevabı veririz bu haysiyetsizlerer

herkes sava odaklanmış ama yaşlı adamdan bahseden yok tuhaffffff

Nasrettin Hoca boşuna dememiş -Hırsızın hiç suçu yokmu? diye

yaşlı adam hacca gitmek için dilencilik yapıyor ve adamın suçu yok öylemiii?

bu adam kim? fetullahçı olabilirmi? fetullahçıların her yere sızma çalışmaları malum değilmi?

biri size gelip hacca gitmek için dilense nasıl tepki verirsiniz?
,
şahsen bana böyle bir bunak denk gelse pek hoş davranmam?

Alevi kardeşlerimiz çok anlamlı bir mesaj vermişler saolsunlar ama anlayana Bunlarda ne din ne iman var nede saygı kalkıp birde çağdaşlık demokrasiden söz ediyorlar

karqta kardeşim O dilenci de olsa Sav adisine kalmadı benim dinime peygamberime laf atmak Biz bunları çok sandığa gömdük mezarada gömmesini de biliriz Bu yaradan bu mevlam verir cezasını bide kalmış Fethullah çıdır diyorsun Senin Sayende Fethullah Gülen i daha da araştırdım çok şey öğrettin bana sağol ;) Çok Sevdim daha da sevdim Sayende Fethullah Gülen i Bu forumda sizler Fethullah Gülen Hakkında konular açtıkça görüyorum ki Sevenleri de çoğalmaya başlamış Doğruyu herkes araştırarak görmeye başlamış

bu adam kim? fetullahçı olabilirmi? fetullahçıların her yere sızma çalışmaları malum değilmi?

,

burdan da feytullah gülene mesaj çıkarttın ya helal sana MAJESTE her seyi anlatmış gömüleceksiniz bu savın yaptıgı size oy olarak geri dönecek ama tabi - oy heyecanlanma hemen + oy diye :D

Hobaa bunuda fettullahçılar yaptı diyen çıktı ya
Gece gece iyi güldüm valla
Zavallılıklarındanmı cahilliklerindenmi bilemiyorum valla ama yağmur yağsa fettullahçılardan biliyo bi kısım

Alevi dedeler chp ile uğraşacaklarına biraz akp nin vaadleri ve yapamadıkları ile uğraşsınlar.

Madımakta kendilerini yakan zihniyet şuan akp nin altyapısını ve milletvekili portföyünü oluşturmakta.
Ve ne yazıkki bazı aleviler sırf tepki için akp ye oy verdiler.
Yaptıkları bu hatayı tekrar degerlendirsinler ve özellikle şu günlerde din üzerinden demogoji yapmasınlar.

Alevi dedeler chp ile uğraşacaklarına biraz akp nin vaadleri ve yapamadıkları ile uğraşsınlar.

Madımakta kendilerini yakan zihniyet şuan akp nin altyapısını ve milletvekili portföyünü oluşturmakta.
Yaptıkları bu hatayı tekrar degerlendirsinler ve özellikle şu günlerde din üzerinden demogoji yapmasınlar.

ben anlıyamıyorum nasıl böyle bir aymazlık yaptıklarına..

yaff tepkiniz varsa gidin mhp ye en azından vatansever çatılarında olun

inanıyorumki yaptıkları hatayı anlayacaklar ....

arkadaşım bence çok yanlış düşünüyorsun.Şu konuda bence alevilerin akp ye oy verdiğini düşünmüyorum.Çünkü bunu Tayyipin verdiği yemekten görebilirsin 80 alevi derneğinin 5 veya 6 sı katıldı.Bence Alevi çoğunluğu oy kullanmadı verdiysede Chp ye ya da barajı geçme durumu kesin olmadığı için mhp ye verdi. Bu arada artık önder savın ve benzeri şahısların özür olarak partiyi terkedip genç dinamik insanlara bırakmaları lazım.Zaten son araştırmalar bu konunun Chp nin başını seçimlerde hayli ağrıtacağa benziyor.Çünkü benim görüşüm Chp artık bu kadroyla ne yaparsa yapsın belli sayıdan fazla oy alamaz.

Karqta arkadaşım gerçekten büyük bir gaflet içindesiniz yıllardan beri eğer sol oy alıyorsa alevilerin sayesindedir.nasıl olcakta kendimizi yakan zihniyete gidip oy verelim. Bizim yapacağımız tek şey desteklediğimiz inandığımız solun bizi ansıtmadaığı zaman ona oy vermemektir.Gidip nispet olsun diye tam zıt bir partiye oy vermek adetimiz değildir.

Kaldıki birsürü Alevi derneki başkanı örmek olarak cem vakfı genel başkanı ya chp ya mhp ye bizim oyumuz dedi.

,

sende bu adamın eleştirilmesini kaldıramıyanlardanmısın yoksa?yok dilenmek ayrı bir sorun ama farkındysan burda o şahsiyetsizin yaptığını konuşuyoruz sende aç bir konu dilenme ile ilgili ordada onu tartışalım konuyu sabote etme...:goz:

Neden özür dilesinki zaten adamın düşünceleri bunlar ha sadece sesli düşünmüş o kadar.

Özür dilese bile iş işten geçti zamanı gelince hesaplaşırız...

Neden özür dilesinki zaten adamın düşünceleri bunlar ha sadece sesli düşünmüş o kadar.

Özür dilese bile iş işten geçti zamanı gelince hesaplaşırız...

o zman tayyip neden şiir okuduğunda içiri girdi oda düşüncelerini söyledi

o zman tayyip neden şiir okuduğunda içiri girdi oda düşüncelerini söyledi

olayı farklı boyutlara taşımayalım.
İlk önce karşılaştırma yaptığın olayları iyice irdele sonra yaz!
biri başbakan diğeri Peygamber efendimiz.
tayyip içeri girdi cezasını çekti ama savın işi çok zor

sende bu adamın eleştirilmesini kaldıramıyanlardanmısın yoksa?yok dilenmek ayrı bir sorun ama farkındysan burda o şahsiyetsizin yaptığını konuşuyoruz sende aç bir konu dilenme ile ilgili ordada onu tartışalım konuyu sabote etme...:goz:

sav kendi kendinemi tatmin oldu karşısında partner yokmuydu?

karşısındaki şahsiyeti ihmal ederek eleştiri değil ancak karalama yapılabilir..

mevzuya karışan ları nasıl ihmal ediyorsun böyle bir mantık olurmu?

bu mantıkla düzkontak bile yapılamaz illaki + ve - kutupları çakıştırman lazım

eleştiri den bahsediyorsun eleştirini nasıl yapıldığından haberin yok..

bak sana izah edeyim oyunda iki aktör ve bahsi geçen figüranlar var bahsi geçen Peygamber var yani bunların birbirine etkileşimini incelemezsen eleştiri yapamazsın sadece cahillik yaparsın ....

Yine başladın b-o-k'unu cilalamaya.

,

adam peygamberimize hakaret ediyo sen hala okuz altında buzagı arıyorsun.
yaslı adam haklı olmayabılır ama bu adam peygamberimize hakaret ediyor apayrı bır konu.

olayı farklı boyutlara taşımayalım.
İlk önce karşılaştırma yaptığın olayları iyice irdele sonra yaz!
biri başbakan diğeri Peygamber efendimiz.
tayyip içeri girdi cezasını çekti ama savın işi çok zor

savın çok zor sa çıkar özür diler budamı zor

Geri