"Aleviliğe din demek provokasyondur"

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz twitter hesabından yaptığı açıklamayla CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün 'Alevilik bir dindir' sözlerine cevap verdi.

Sabahat Akkiraz, 'Aleviliğe din demek, büyük bir yanlış ve provokasyondur ki; Dün Alevilere kafir diyenler ile hiçbir farkınız kalmadı' dedi.

Aleviliğin sadece duygunun, ruhun inancı olmadığını, akıl ve mantığın inancı olduğunu ifade eden Akkiraz twitter hesabına şunları yazdı:

"Bunu bilmeden, hesaplamadan Alevilik konuşmak Alevilere saygısızlıktır. Sapla saman karışınca bu din özgürlüğü olmuyor. Ben tüm hayatım boyunca cemevleri için mücadele ettim. Ama bir kez bile bilimin ve inancımızın ışığını terk etmedim. Onu günlük prim yapma aracı olarak kullanmadım. İnancımız her şeyin üzerindedir. Ama birileri dün olduğu gibi bugün de inancımızın üzerinde tepinecekler ve halkın aklını karıştıracaklarsa buna da izin verilemez."

İHA

Şintoizm, Zerdüştlük, Hinduizm, Taoizm, Budizm, İslamiyetin bir türlü etkisinden kurtulamadığı Şamanizm, Hıristiyanlık, Yahudilik, İslamiyet inanç sınıflandırması açısından doğru tarif amacıyla '' bunlar bir dindir denilirse '' yanlış olmaz.

Yine aynı şekilde, Hıristiyanlık içerisinde 3 mezhep barındırır. Bunlar Katolik, Ortodoks ve Protestan mezhepleridir, şeklinde bir cümle kurulursa doğru bir tarif olur.

Veya İslamiyet bir dindir ve içerisinde çeşitli mezhepler barındırır. Bunlar Hanefi, Maliki, Hanbeli, Şafi, Alevi mezhepleridir, şeklindeki bir cümle doğrudur.

Ancak bir din içerisindeki mezhebi, sanki kendisi başlıbaşına bir dinmiş gibi tarif etmek, böyle bir cümle kurmak doğru olmaz.

Siyasi nedenlerle ve hakkaniyet ölçüsü gözetilmediği için Aleviliği mezhep olduğu halde mezhep gibi görmeme hastalığı veya art niyeti veya cahilliği ile Aleviliği bir din gibi taktim etme aynı ölçüde bir davranıştır.

Bu konu hakkında konuşan Hüseyin Aygün'nün eğer gerçek amacı bu değilse veya asıl anlatmaya çalıştığı şey yanlış anlaşılmışsa konu hakkında bir düzetlme veya açıklama yapması gerekir. Aksi taktirde ya cahil yada kötü niyetli bir kişi demektir.

(Sonuç)
İslamiyet 4 mezhep üzerine kurulmuştur... Hanefi , Şafi , Hanbeli , Maliki .... Bu 4 ana mezhebin dışında 5. bir mezhep ASLA OLMAMIŞTIR ve olmayacaktır...
-------------------------------------------------

(Genel Bilgi)
Aleviliğe gelince .. Türkler anadoluda islamiyetten önce şaman dinine inanıyordu. İslamiyetin bu topraklara girmesiyle bu iki dinin (şaman ve islamiyet) karışımından alevilik başlıbaşına ayrı bir din olarak doğmuştur.... Bu konu geçmişte Kanal 6 televizyonunda CEVİZ KABUĞU programında 3 hafta alevi aydınlar ve profesörler ile yapılan tartışma sonucunda çözüme kavuşmuştur. Alevilik kendi içinde 37 ayrı çeşide (mezhebe) sahip bir DİNDİR. Bazı mezhepleri (çeşitleri) islamiyetle paralellik arz eder... Lakin bazı mezhepleri islamiyet ile alakası yoktur.
------------------------------------------------

(Şahsi Fikrim)
Amacım provakasyon yapmak değil.. Ben bütün dinlere saygı duyan biriyim.. Atehizm HARİÇ... İnsanları inançları konusunda sınıflamanın doğru olmadığı kanaatindeyim .. Ama sapla samanı karıştırmanın alemi yok ... Hz. Musa'nın islamiyet halifesi olduğunu iddia etmek ne kadar saçma ise aleviliğinde islamiyetin bir mezhebiymiş gibi lanse edilmeside o kadar saçmadır. Zaten müslümanlarla alevilerin yıllardır anlaşamadıkları nokta budur. Müslümanlığın şartı bellidir . Kişi Allah'a iman etmiş, ayrıca imanın ve islamın şartlarını kabul ediyor ve son peygamberin Hz. Muhammed S.A.V olduğuna inanmış ise o kişi MÜSLÜMANDIR (Dikkat sünni demedim MÜSLÜMANDIR dedim.). Tıpkı HZ. ALİ (r.a) gibi. Bu noktadan sonra o müslüman kardeşimiz ister Hz. Ali (r.a) yada Hz. Ömer (r.a) yada Hz. Ebubekir (r.a) yada Hz Osman (r.a) yada Hz. Hamza (r.a) veya başka bir islami lider yada önder veya sahabe veya ashabı kiram 'dan birine karşı sempati duyabilir. Bu onu veya bağlı bulunduğu grubu bağlar. Hatta bu sempatisi de saygı ve sevgi ile karşılanır (Ör. Kadiriler, Mevleviler.. vs). Ama tutup islamda olmayan ve başlı başına değişik kurallara sahip kendi yada grubunun sempatisini islamiyetin bir mezhebiymiş gibi lanse ederse o zaman her müslüman buna tepki verir..

İslamiyet 4 mezhep üzerine kurulmamıştır. İslamiyet bir bütündür. Hz Muhammedin vefatı sonrasında yaşanan siyasi yapılanmalar sonucunda mezhepler ortaya çıkmıştır. Alevilikte bir mezheptir. Ayak oyunlarına kurban gitmiştir sadece.

Kısacası mezhepler dinlerin içinde sonradan ortaya çıkan oluşumlardır. O nedenle mezheplerin sayısını büyük bir kesinlikle savunmak doğru olmaz. Aleviliğin bir mezhep statüsündeyken bilinçli bir şekilde red edilmiş, dışlanmış olması onu mezhep olma özelliğinden alıkoyamaz.

Kaldıkı bırak mezhepleri dinler bile bazen tarihi süreçte ortaya çıktığı şekliyle kalmamıştır. Çok tanrılı dinler de, tek tanrılı dinler de tarihi süreç içinde değişmiştir.

Semavi dinler yani göksel dinler ya da tek tanrılı dinler Musevilik ile başlar. Museviliğin bugün yekpare olduğunu söylemek mümkün değildir. Musevilik içinde bir dizi farklı yorum bulunuyor. Birbirine zıt yorumlar bulunuyor. İsevilik bile Museviliğin “bozulduğu” iddiası ile ortaya çıkmış ve ayrım çizgileri o kadar aralanmışki ardından ayrı bir din oluşmuştur. Dinler tarihi böyle oluşumlara tanık olmuştur.

Günümüzde bile sıradan insanlara hak dinleri sorduğumuzda 4 hak dinden söz eder ancak 3 tanesinin ismini sayarlar. Nedir bunlar? Yahudilik, Hırisyiyanlık, Müslümanlık. Eeee, dördüncüsü ne oldu? Zebur ve Hz Davut Hıristiyanlığa ve Yahudiliğe kaynadı gitti.

Yani bir din bile hak din kategorisinde anılırken başka bir dine veya dinlere entegre olmuş. Doğal olarak Alevilik gibi bir mezhebi inkar etmek şaşırtıcı bir davranış değil. Ayrıca bu mezhebi inkar etmek onu ortadan kaldırmaz.

Sevgili madman34 kardeşim şahsi fikrini yazdığın satırlarda sanki Aleviler İslamiyeti ve Hz. Muhammadi kabul etmiyormuş gibi yazmışsın. Allah aşkına yanında yörende Alevi kardeşlerimizden birileri varsa sor bakalım Hz. Muhammedi inkar ediyorlar mı? Konuyu bu şekilde tutmaya çalıştığımız sürece yani karşı tarafın böyle bir iddiası olmadığı halde, bakkk gördünüzmü, Aleviler İslamiyeti ve Hz. Muhammedi kabul etmiyorMUŞ diye birşeyler uydurduğumuz sürece Allah bizden razı olmaz.

MİŞ, MIŞ, MUŞ, bilgi ve doğruluk içeren cümleler değildir çoğu zaman.

Amerikalılar, Türkler ammada şerefsizMİŞ diyor. Sence doğru mu?

Geri