AMD Phenom II Sıvı Azotla 5.0 GHz Hızını Aştı

Marko Paşa

Suskun Nefer
Reaction score
0
Phenom II işlemcisi mi, o da ne? AMD’nin yeni 45 nm üretim sürecinden geçen masaüstü işlemci serisinin adı bu. Birçoğunuzun bildiği gibi ilk Phenom II modeli ocak ayında satışa çıkacak ve soket AM2+ ile uyumlu olacak ve gelecek yılın ilk çeyreğinde AMD Soket AM3 uyumlu işlemcilerini piyasaya sürecek. Bu işlemcilerin dahili DDR3-1333 bellek denetleyicisi olacak. Doğal olarak AMD yongasetli anakartlara DDR2 yerine DDR3 bellek yuvaları yerleştirilecek. AMD, 45 nm üretim teknolojisinde yeni teknikler uygulayarak yeni işlemcilerinin hızaşırtma potansiyelini arttırdığını (%30-40) ifade ediyor ve şu ana kadar yapılan deneylerde de gördük ki şirket bu iddiasında haklı olabilir. Ayrıca yeni üretim teknolojisi, güç tüketiminin de önemli ölçüde azaltılması demek. Hatta AMD tam yük altında bu işlemcilerin eski Phenom’lara göre %50 daha enerji harcadığını öne sürüyor.

2eyjats.jpg

Phenom işlemcileriyle ilgili daha birçok teknik detay var fakat bu haberimizde işlemcinin hızaşırtma alanında neler vaat ettiğine dikkat çekmek istiyoruz. AMD, üstün hızaşırtma iddiasını kanıtlamak için bir hızaşırtma gösterisi gerçekleştirdi. Sonuçlar gerçekten etkileyici:

1.55V gerilimle ve havalı soğutmayla işlemci tam 4.0 GHz’e erişiyor. Derin dondurucu ve 1.6V gerilimle 4.4 GHz’e ulaşıldı. Sıvı Azot ise yeni Phenom II serisi işlemcilerin hızaşırtma bakımından artık Intel’le rahatlıkla baş edebileceğini kanıtlarcasına işlemciyi 5.0 GHz’in bile ötesine taşıdı. 5.0 GHz’de kararlılık deneyinden geçen işlemci, 6 GHz hızında ise işletim sistemini açmayı başardı.

Gerçekten etkilendik fakat yine de Phenom II, Intel’in Core i7 işlemcilerinin doğrudan rakibi değil. Yani, biraz geç kalınmış bir rekabet söz konusu. Her şeye rağmen henüz ortalıkta ucuz Core i7 işlemciler ve anakartlar yokken 2009’un ilk yarısında Phenom II’lerin ucuz Core 2 işlemcileriyle kıran kırana bir mücadele vereceğini söylemekten mutluluk duyuyoruz.

2009’un ilk yarısında Phenom II’lerin ucuz Core 2 işlemcileriyle kıran kırana bir mücadele vereceğini söylemekten mutluluk duyuyoruz.

inşallah rekabet olur da ucuzlar :D

vallahi bu iş bize çok yarar

THANK YOU!....

Geri