- Katılım
- 7 Kas 2006
- Mesajlar
- 26,181
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Sıradan nesnelerden sanat eseri yapılırsa
04 Kasım 2010, Perşembe
Sanat ruhu doyurur. Doğal karşıladığımız şeylere şükretmemizi ve dünyaya bir başka gözle bakmamızı sağlar. Bu listede göreceğiniz sanat eserlerinin hepsi sıradan nesneler kullanılarak yapıldı. İşte sıradan eşyalardan ortaya çıkan sıra dışı çalışmalar:

Not kağıtları
ABD'deki bir okulun öğrencileri tarafından not kâğıtları kullanılarak yapılan bu eser, aynı zamanda "dünyanın en büyük "post-it" mozaiği" unvanını taşıyor.

Oyun kartları
20 yaşındaki sanat öğrencisi David Alvarez, ressam olmak için iyi resim çizmek gerekmediğini bu çalışmasıyla kanıtlıyor. Jimi Hendrix portresinin yer aldığı eserde 168 deste oyun kâğıdı kullanılmış.

Önemsiz posta
Arizonalı sanatçı Sandy Schimmel, kendisine gelen önemsiz mektupları kullanarak mozaik resimler yaratmayı başarmış.

Şekerli sakız
İlüstratör, heykeltıraş ve sanat profesörü Franz Spohn, yüzlerce şekerli sakızı bir araya getirerek ünlü isimlerin portrelerini yapıyor. Bunun için sanatçı, çeşitli renklerdeki şekerli sakızları plastik tüplerin içine dolduruyor ve tüpleri yan yana diziyor.

Posta pulu
Çalışmalarında pop sanatla grafik tasarımı harmanlayan Pete Mason, geri dönüşümlü posta pullarını kullanarak Martin Luther King, Jr. ve Prenses Diana gibi sembol isimlerin portrelerini yapıyor. Büyük çalışmalarında 20 bin civarı pul kullanan Mason, öncelikle üzerinde çalışacağı resmi tuval üzerine çiziyor. Daha sonra çizdiği resmi pul boyutundaki dikdörtgenlere bölüyor. Son olarak da renklerine, tasarımlarına ve mühür motiflerine göre ayrılmış pulları yüzeye uyguluyor.

Bilgisayar parçaları
2006'da Çin'in Pekin kentinde düzenlenen bir sergide, Leonardo da Vinci'nin meşhur "Mona Lisa" eserinin bir grup bilgisayar mühendisi tarafından yorumlanmış hali yer aldı. "Gülümseyen Teknoloji" ismi verilen eserde, çeşitli devreler ve bilgisayar parçaları kullanıldı.

Elma
İsveçli bir baba-kız, 1988 yılından beri kasabalarında düzenlenen Elma Festivali için elmalardan mozaik eserler yapıyor. Kivik kasabası, uzun yıllardır İsveç'in önemli meyve sağlayıcılarından birisi. Kasabada düzenlenen festivalde ise İsveç'in hasat mevsiminin bitişi kutlanıyor.

Meyve ve sebze etiketleri
Marketten alınan sebze ve meyvelerin üzerinde bulunan sinir bozucu etiketler, Barry Snyder'in elinde sanat eserine dönüşüyor. Sanatçı, her birini yaklaşık 4,000 bin adet etiketten ürettiği eserleri için altı ayını harcıyor. Snyder'in kullandığı etiketlerin çoğu kendisine dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlar tarafından gönderiliyor.

Barkod
Scott Blake'in uzmanlık alanı, barkodlar kullanarak ünlü isimlerin portrelerini yapmak. Barkodlarla resmettiği isimler arasında Hz. İsa, Andy Warhol ve Arnold Schwarzenegger var. Scoot'un aynı zamanda, üzerindeki barkodlar tarandığında eserde yer alan kişinin fotoğraflarının ekrana yansıtıldığı interaktif çalışmaları da yer alıyor. Örneğin yaptığı Elvis Presley portresinde okutulan her bir barkod, bilgisayar ekranına Presley'in farklı bir albümünü getirerek albümdeki parçaları çalmaya başlıyor.

Kızarmış ekmek
Yeni Zelandalı Maurice Bennett, ünlülerin portrelerini resmetmek için binlerce kızarmış ekmek kullanıyor. Ekmekleri ise, istediği rengi elde etmek için farklı derecelerde yakıyor. Bennett'ın eserleri genellikle, en iyi o şekilde görülebildiği için, ilan panolarında sergileniyor

Çocukların elleri
Bir katilin portresi Marcus Harvey tarafından çocukların el izleri kulllanılarak yapıldı. Eser, 1997 yılında Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen bir sergide tanıtıldı. Ne yazık ki serginin açılış gününde eser, biri mürekkep diğeri de yumurtayla olmak üzere, iki defa saldırıya uğradı.

Kürdan
Arnavut sanatçı Saimir Strati, kürdanlardan en büyük mozaik eseri üreterek Guiness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardı. Strati, 40 günde tamamladığı at mozaiği için 1.5 milyon kürdan kullandı.

Mantar tıpası
Yine Saimir Strati ve yine rekor kıran bir eser... 27 günde tamamlanan ve "Akdeniz" temasını baz alan dev mozaikte Strati, 229,675 mantar tıpası kullandı.

Kurşun kalem
San Francisco'da yaşayan Jaina Davis'in yaşadığı ev herkesinkinden farklı. İçi çeşitli sanatçı arkadaşları tarafından dekore edilen evinin merdivenleri boydan boya kurşun kalemlerle kaplanmış durumda. Merdivenin bulunduğu duvarda yine kalemlerden yapılmış bir çiçek bahçesi ve Jaina Davis'in fütüristik bir portresi bulunuyor. 92,626 kurşun kalemin, birçok silgi, kalemtıraş ve okul gerecinin kullanıldığı bu enstalasyonu tamamlamak, sanatçı Jason Mecier'in tam beş yılını aldı.

Düğme
Ran Hwang, düğmelerden şaşırtıcı güzellikteki desenler üretmekte uzman. Hwang, bir yüzeye tutturduğu düğmelerle kuş, ağaç ve Buddha figürleri yapıyor.

Kartpostal
İskoçyalı sanatçı David Mach, binlerce kartpostal kullanarak sanat çalışmaları yapıyor. Mach'ın en ilgi çekici çalışmalarından biri de birbirinin aynısı 8000 adet kartpostalı bir araya getirerek oluşturduğu yarış atı tasviri olmuştu.

Hezaren çiçeği
14 Haziran 2002 tarihinde Kaliforniya'da düzenlenen Bayrak Günü kutlamalarında görenleri şaşkınlığa sürekleyecek bir eser yer aldı: 400,000 adet hezaren çiçeğinden yapılan bir ABD bayrağı...

******** şişeleri
Susuzluk giderici bir içecek markası olan ********, bir reklam ajansıyla birlikte, Michael Jordan'ın portresini 14641 ******* şişesi kullanarak resmetti. 200 ışık kabini tarafından aydınlatılan eserin tamamlanması 16 saat sürdü. (içeceğin markasını ben sildim!)

Suşi
Mumbaili otel yönetimi öğrencileri sayesinde 17 Mart 2008'de sıra dışı bir rekora imza atıldı. 20 öğrencinin birlikte yaptığı mozaikte 5814 suşi parçası kullanıldı.

Origami
Hong Kong'ta binlerce kişinin katıldığı bir etkinlikte dünyanın en büyük origami mozaiği üretildi. 9 saat süren etkinlikte 100,000 adet renkli origami yıldızı yapılarak birbirine yapıştırıldı. Sonuçta ortaya el ele tutuşan beş panda deseni çıktı.

Kahve kupası
2009'un sonlarında ünlü Mona Lisa tablosunun bir reprodüksiyonu, 3604 kahve kupası bir araya getirilerek yapıldı. Sidney'de düzenlenen Rocks Aroma Festivali için gerçekleştirilen çalışmayı sekiz kişi, sade ve 564 değişik oranda süt eklenmiş kahvenin bulunduğu kupaları üç saat boyunca düzenleyerek tamamlayabildi.

Kahve
Sanatçı: Sunshine Plata (Filipinler)

Tel
Sanatçı: Ivan Lovett (Avustralya)

Pirinç
Japonya'nın Inakadate köyündeki pirinç tarlaları üzerinde yapılıyor.

Daktilo parçaları
Sanatçı: Jeremy Mayer

A4 kâğıt
Sanatçı: Peter Callesen

Balon
Sanatçı: Jason Hackenwerth (New York, ABD)

Duman
Sanatçı: Graham Jeffrey

X-ışınları
Sanatçı: Nick Veasey (İngiltere)

Elektrik
Sanatçı: Peter Terren (Avustralya)

Gıda ürünleri
Sanatçı: Carl Warner

Karpuz
Sanatçı: Takashi Itoh (Japonya)

Kibrit
Sanatçı: David Mach (İskoçya)

Telefon defteri
Sanatçı: Alex Queral (Philadelphia, ABD)

Buruşturulmuş karton
Sanatçı: Mark Langan

Sabit disk
Sanatçı: Miguel Rivers

Dolar
Sanatçı: Scott Campbell (Louisiana, ABD)

Tortilla ekmeği
Sanatçı: Joe Bravo (Los Angeles, ABD)

Boyama kalemi
Sanatçı: Herb Williams (Tennesee, ABD)

Eski başvuru kitapları
Sanatçı: Brian Dettmer (Atlanta, ABD)

Işık
Sanatçı: Lichtfaktor grubu (grafiti sanatçılarından oluşuyor) (Almanya)