!!!! Atom Fisyon Zincirleme Reaksiyon Nedir !!!!

A R E S

New member
Katılım
19 Haz 2005
Mesajlar
1,203
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
47
Konum
istanbul
ATOM NEDIR
Bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük parçasına atom denilmektedir. Evrende bilinen bütün maddeler (kozmik madde, yüksek enerjili madde ve anti madde hariç), pozitif yüklü bir çekirdek ve etrafında dönen negatif yüklü elektronlardan oluşan yaklaşık 100 farklı atomdan meydana gelmektedirler. Atomun çekirdeği ise nükleon olarak adlandırılan ve yaklaşık elektronlara göre 2000 kat daha ağır olan, artı yüklü proton ve yüksüz nötronlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla bu üç parçacık, etrafımızdaki sonsuz çeşitlilikteki maddenin temel yapı taşlarıdır. Şu andaki bilgilerimiza göre elektronlar, kendilerini oluşturan alt parçacıklar olmadığından temel parçacık olarak kabul edilirler, nükleonlar ise, elektronun "-1" yüklü olduğu varsayıldığında, "+2/3" veya "-1/3" elektrik yükünde olan quark adı verilen üç alt parçacıkdan oluşmuşlardır.
Atomun çekirdeğinde bulunan protonlar ve nötronlar, atomun kütlesinin
%99.95’ini oluştururlar ve yeryüzünde bulunan tüm element çeşitliliğinin kaynağıdırlar.
Yeryüzünde 109 tane element vardır. Bunlardan bazıları oksijen, hidrojen, altın, bakır gibi yakından tanıdığımız elementlerdir
Her atom, bir çekirdek ve çekirdeğin çok uzağındaki yörüngelerde dönen elektronlardan oluşmuştur. Çekirdeğin içinde ise proton ve nötron ismi verilen başka parçacıklar vardır. Yakın bir geçmişe kadar atomun en küçük parçacıklarının bunlar olduğu düşünülürdü. Ancak son bilimsel verilerin ışığında, protonların da kendilerinden daha küçük parçacıklar olan kuarklardan oluştuğu keşfedildi.
Atomlar öyle küçük parçacıklardır ki, en güçlü mikroskoplarla dahi bir tanesini görmek mümkün değildir. Bir atomun çapı, ancak milimetrenin milyonda biri kadardır.
Bunu bir örnekle gözümüzde canlandıralım:
Mesela elimdeki bu anahtarın atomlarını görmek istiyorum derseniz, anahtarı dünyanın boyutları kadar büyütmemiz gerekir. İşte bu boyutlara gelen anahtarın içindeki her atom yalnızca bir kiraz kadar büyüktür.


ATOMUN DİĞER UCU: ELEKTRONLAR

Elektronlar, atom çekirdeğinin çevresinde dönen parçacıklardır. Bu dönüş, yörünge adı verilen yollarda, çok büyük bir düzen içinde ve hiç durmaksızın gerçekleşir. Eğer elektronların büyüklüğü ile dünyanın büyüklüğü arasında bir kıyas yapmak gerekirse, bir atom çekirdeğini dünya kadar büyütsek, elektron sadece bir elma boyutuna gelecektir.
En güçlü mikroskopların bile göremeyeceği kadar küçük bir alanda dönüp-duran onlarca elektron, çekirdeğin çevresinde farklı yörüngelerde döner ve saniyede 1.000 km. gibi akıl almaz bir hıza sahiptirler. Bu sürat, bir saniye içinde İstanbul’dan Antalya’ya gidebilmek anlamına gelir.


Molekül :
Doğada atomlar genellikle yörüngelerinde bulunan elektronları paylaşarak daha kararlı enerji seviyelerinde bulunmak amacıyla başka atomlarla birlikte bulunurlar. Atomların bir araya gelmesi ile moleküller oluşur. Bir elementte aynı cins atomlar tek olarak veya moleküller halinde biraradadır.


Kimyasal Tepkime :
İki veya daha fazla sayıda madde biraraya geldiğinde, moleküllerdeki atomların aralarında yeniden düzenlenmesine kimyasal tepkime denir. Bu sırada elektronların paylaşılması da değişir. Kimyasal tepkimelerin bir özelliği, ilgili atomların çekirdeklerinde bulunan parçacık sayısının tepkime sırasında değişmemesidir.



Çekirdek Tepkimesi :
Kimyasal reaksiyonların aksine atomların çekirdeklerinde bulunan parçacıların kendi aralarında oluşan veya dışardan gelen bir etki sonucunda değişimleri sonucunda çekirdek tepkimeleri oluşur. Çekirdek tepkimesi sonucunda eğer proton sayısı değişiyor ise farklı bir elemente ait bir atom oluşmuş olur.


Fisyon (Çekirdek Parçalanması)

Bir nötronun, uranyum gibi ağır bir element atomunun çekirdeğine çarparak yutulması, bunun sonucunda bu atomun kararsız hale gelerek daha küçük iki ayrı çekirdeğe bölünmesi reaksiyonudur. Dolayısıyla Fisyon, bir çekirdek tepkimesidir. Parçalanma sonucunda ortaya çıkan atomlara fisyon ürünleri denir. Bunların bazıları radyoaktiftir. Bir nötron yutulması ile başlayan fisyon tepkimesi sonucunda, büyük miktarda enerji ile birlikte, birden fazla nötron ortaya çıkar. Çekirdek tepkimeleri sonucunda açığa çıkan enerjiler, kimyasal tepkimelere göre yaklaşık milyon kat düzeyinde daha fazladır.

Zincirleme Reaksiyon :
Fisyon sonucunda ortaya çıkan nötronların, ortamda bulunan diğer fisyon yapabilen atomların çekirdekleri tarafından yutularak, onları da aynı reaksiyona sokması ve bunun ardışık olarak tekrarlanmasıdır. Kontrolsuz bir zincirleme reaksiyon, çok çok kısa bir süre içinde çok büyük bir enerjinin ortaya çıkmasına neden olur; atom bombasının patlaması bu şekildedir. Nükleer santrallarda ise zincirleme reaksiyon kontrollu bir şekilde yapılır. Bu kontrolun kaybedilerek nükleer yakıtın bir bomba haline dönüşmesi fiziksel olarak olanaksızdır.

kaynak: çalışma odam'daki harun yahya cd ve dieğr kitaplar
atom7ef.jpg

burda atom görüyoruuz atom çekirdegi ve elektronlar
tekrarliyim atom bilinen en küçük parça degildir , atom'unda içinde'de kuark'lar vardIr
 
saol ARES !! Öğrenmiş oldum yaww! Bu arada FRANSA da bölee bi reaktör kurulmuşş deneme amacıyla
 
o füzyon reaktörü.. füzyonda iki atom birleşiyor iki hidrojen atomu.. yaklaşık olarak 1000 kat daha fazla enerji açığa çıkıyor bu da zaten hidrojen bombası..
 
Fransa Aslinda Yillardir Nükler Reaktör Denemelerini Gizliden El Altindan Yapan Bir Ulke Hatta Genelde Pasifik Okyanusunda Denemeler Bile Yillardir Yapildi

OZY nin
DEVAMINI GETIRIM ASLINDA DUNYADA EN GUÇLU BOMBA ATOM DEGILDIR
EN TEHLIKELISI HIDROJEN BOMBASI'DIR
ORNEK: BIR BALON DOLUSU HIDROJEN BOMBASI DEVASA BIR ATOM BOMBASINDAN DAHA GUCLUDUR
 
adamlara bak sankı odalarında nukleer reaktor var nedır bu ılgınız anlamadım

saol ares cıddı guzel bır yazı
 
Geri
Üst