-=C4ŠĦ=-
ΡŜίĶǾΡΛţ ЎАzãŗ
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, Türkiye genelinde yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin yüzde 60-85inin sabah kahvaltısı yapmadığını söyledi. Samur, ayaküstü beslenme alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti.
Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50sinin yağdan geldiğini belirten Samur, kalp ve damar hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.
Türkiyedeki öğrencilerin yüzde 60-85inin sabah kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır dedi. Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti.
Büyüme ve gelişme sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur, şunları söyledi: Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde 16sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1inde ileri derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35inde bulunmaktadır.
A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde 15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği yüzde 27, B2 vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6 dır.
Hijyene Dikkat
Samur, kantinlerde çalışanların temizlik ve hijyene dikkat etmesi, personelin en az iki takım açık renkte forması bulunması ve düzenli olarak bu formaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Personelin kantinde sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Samur, sakız çiğnenmemesinin damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemek için önemli olduğunu ifade etti.
Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50sinin yağdan geldiğini belirten Samur, kalp ve damar hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.
Türkiyedeki öğrencilerin yüzde 60-85inin sabah kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır dedi. Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti.
Büyüme ve gelişme sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur, şunları söyledi: Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde 16sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1inde ileri derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35inde bulunmaktadır.
A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde 15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği yüzde 27, B2 vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6 dır.
Hijyene Dikkat
Samur, kantinlerde çalışanların temizlik ve hijyene dikkat etmesi, personelin en az iki takım açık renkte forması bulunması ve düzenli olarak bu formaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Personelin kantinde sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Samur, sakız çiğnenmemesinin damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemek için önemli olduğunu ifade etti.