Novace
New member

Sadece Kadiköy'de yasayanlarin degil, hemen hemen tüm Istanbul'da yasayan herkesin bildigi tek caddedir Bagdat Caddesi... Çagdas bir kentte var olan tüm özellikleri tasir.
Osmanli Imparatorlugu döneminde; Istanbul'un fethedilmesinden de önce; Bizans Imparatorlugu'nu Anadolu'ya baglayan bir yol olarak; ticaret kervanlari ve ordular tarafindan kullanilirdi.
Osmanli'nin Istanbul'u ele geçirmesinden sonra; Anadolu'ya dogru yapilacak sefer hazirliklarini da günümüzde artik varolmayan ama isminde bir gari olan Haydarpasa Çayiri'nda toplanir ve hazirlanirdi. Bu vesile ile; Osmanli Ordusu için de oldukça önemliydi.
Yolun Bagdat ismini almasi
Bagdat caddesi'nin ismi ise IV. Murat dönemine denk gelir. Iran'in Bagdat'i geri alabilmek için "Bagdat Seferi" düzenlenir. Osmanli bu savastan zaferle döndükten sonra; Istanbul'dan sefere çikarken gittigi yol da Bagdat ismini alir.
Ancak o dönemde Bagdat yolu daha degisikti; Üsküdar Meydani'nda baslar, Karacaahmet Mezarligi ve Haydarpasa Çayiri'ndan geçerek Bostanci Köprüsü'ne ulasan bir güzergahta idi.
Günümüzdeki mevcut Bagdat Caddesi üzerinde de; Osmanli döneminde çesmeler ve namazgahlar vardi: Haydarpasa Çayiri'nda bulunan Ayrilik Çesmesi, yikildiktan sonra adlarini bulunduklari semtlere veren Sögütlüçesme ve Selamiçesme.
Zenginlerin Bagdat Caddesi'ne tasinmasi
Bagdat Caddesi'nin zengin insanlarin muhiti olmasinin sebebi de; II. Abdülhamit dönemine dayanir. Padisah'in sarayina yakin oturmak isteyen pasalar, devlet görevlileri ve zengin tüccarlar; Kadiköy'de arazi alarak köskler, konaklar ve evler yaptirmislardir. Günümüzde bu evlerden azi hala mevcuttur; ancak bunlar Bagdat Caddesi'nin ilk evleridir.
Birinci Dünya Savasi Sonrasi
Bagdat Caddesi'nin güzergahi Osmanli döneminde olmustur; o dönemin Istanbul Belediyesi (Sehremaneti) 1918'de Bagdat Caddesi'ni Kurbagalidere ile Kiziltoprak arasi olarak göstermis; ancak 1934'de Kurbagalidere'den basliyarak Bostanci Köprüsü'ne kadar uzanan cadde Bagdat Caddesi ismini almistir.
Birinci Dünya Savasi'ndan önce Bagdat Caddesi Arnavut kaldirimi taslari ile süslüydü. Ancak, araçlarin daha rahat hareket edebilmesi için bu taslar kaldirilmis yerine asfalt dökülmüstürr.
Arnavut kaldirimlarinin oldugu dönemde de; Kiziltoprak'dan Bostanci'ya kadar uzanan bir yol mevcuttu. Kadiköy'de Haydarpasa'dan Bostanci'ya gitmek için; faytonlu arabalarla ulasim gerçeklesirdi.
Cumhuriyet Sonrasi
Ilerki dönemlerde; Altiyol'dan baslayarak Bostanci'ya kadar uzanan bir tramvay hatti da mevcuttu. Bu tramvay sirasiyla; Altiyol, Dereagzi,Altcevizlik, Kalamis, Kiziltoprak, Selamiçesme, Çiftehavuzlar, Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi, Ethem Efendi Caddesi, Göztepe, Caddebostan, Küçük Suadiye, Saskinbakkal, Suadiye ve Bostanci güzergahindan geçerdi.
Mustafa Kemal Atatürk, ilk olarak Bostanci'da Cavit Pasa Köskü'ne, ardindan Moda'daki Halk Gazinosu'na, ve Dereagzi'ndaki Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Denizcilik Lokali de basta olmak üzere bir çok yere ugramis Bagdat Caddesi'ne bir çok kez gelmistir.
Günümüzde Bagdat Caddesi
Günümüzde Bagdat Caddesi Bostanci'da Deniz otobüsleri ve dolmus duraklari önünden baslayarak; tekrar Fenerbahçe Stadi'nin ilerisinde bulunan Bostanci Köprüsüne kadar uzanir. Eskiden daha çok insanlarin oturdugu binalar bu cadde üzünde bulunurken; günümüzde özellikle Suadiye'den baslayarak Çevreyoluna kadar uzanan bölgede magazalar ve isyerleri yerini almistir. Türkiye'nin ve Dünya'nin bir çok baslica markalarinin Bagdat Caddesi'nde en az bir adet magazasi mevcuttur. Kiralari ise oldukça pahalidir.
Cadde günümüzde tek yönlüdür; Bostanci'dan Fenerbahçe Stadi'na dogru gider. Bostanci'ya dogru gitmek için ise Sahil Yolu kullanilir.
Ismi dönemle popüler oldugu için; baska sehirlerde de Bagdat Caddesi isminde caddeler bulunmaktadir. (Misal olarak Kayseri'deki 3 kilometrelik Bagdat Caddesi)
Kadiköy Belediyesi tarafindan 1994 yilindan bu yana yapilan 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüsünde cadde trafige kapanir ve halk Suadiye'den baslayarak Göztepe'ye kadar Bagdat Caddesinde yürür