Başbakan: Wall Street Journal'e yazdı

g.haneli

Banned
Katılım
4 Eki 2007
Mesajlar
388
Reaction score
0
Puanları
0
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile olan ilişkilerin kritik bir noktada olduğunu, alternatif bir sonucun ne ABD'ye ne Türkiye'ye yarar getireceğinden yola çıkarak sağduyunun galip gelmesini umduklarını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, The Wall Street Journal gazetesinde, ABD ve Türkiye'nin ilişkilerinin kritik bir noktada olduğunu belirterek, sözde soykırım tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi için, "Oluşturmak için çok çaba sarfettiğimiz bu ortaklığa çok büyük bir zarar vermesi kesin olan bir hataya düşmeyelim" uyarısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin 2 milyon tirajlı The Wall Street Journal gazetesinin 19 Ekim tarihli sayısında "Kongre ve Ermenistan" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddialarıyla ilgili yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ABD'nin ve Türkiye'nin çıkarlarına ters olacağını kaydeden Erdoğan, "Türkiye'de bizler ABD ile ilişkilerimize gerçekten önem veririz. ABD'deki çoğu dostumuzun da bu ilişkiye önem verdiğini biliyoruz. Oluşturmak için çok çaba sarfettiğimiz bu ortaklığa çok büyük bir zarar vermesi kesin olan bir hataya düşmeyelim" diye yazdı.

Türkiye ile ABD'nin Afganistan'da Balkanlar'da Lübnan ve Irak gibi birçok bölgede birlikte çalıştığını belirten Erdoğan, "Biz bu dostluğa değer vermekteyiz ancak şu andaki şartlar altında bunun önemini savunmak giderek zorlaşmaktadır" dedi.

"1915 yılında vuku bulan tarihte kalmış olayları yasalarla yeniden yazmak ve Türkleri karalamak, ABD Kongresi'nde yeni görülen bir şey değildir" diyen Erdoğan, geçmişteki girişimlerin her zaman Kongre'deki ve ABD yönetimdeki kişiler tarafından sınırlı tutulduğunu kaydetti. Erdoğan, "Ancak bu sefer, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki temsilcilerin zorla taraf tutmaya ve çok karışık bir tarih konusunda tek taraflı fikir yürütmeye zorlanabilecekleri görülmektedir" dedi. Ermenistan'ın 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'nin Ortak Tarihçiler Komisyonu önerisini reddettiğini vurgulayan Erdoğan, ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak şunları vurguladı:

"İLİŞKİLER BASKI ALTINDA"

"İki ülke arasındaki ilişkiler insanlar arasındaki ilişkilerde olduğu gibi bir örümcek ağı gibidir. Çok yük ve baskı altındadır. Ancak çok fazla baskı olduğu zaman bir noktada bütün ağ çözülür. Ülkelerimizi bir arada tutan ortak çıkarlar bağı, her iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğu zor günlerde bunu bir arada tutmak için yapılacak herşeyi her zamandan daha fazla bir şekilde şart koşar.

"DEVLET CİDDİYETİ BEKLİYORUM"

İlişkilerimizde kritik bir noktadayız. Aklı selimliğin öne çıkmasını ümit ediyorum zira alternatifler ABD ya da Türkiye'nin çıkarına olmayacaktır. Bunun için ABD halkını temsil edenlerden devlet ciddiyetini göstermeleri ve ABD'nin uzun zamanda bir sürü sınavdan geçmiş olan Türkiye ile ortaklığına Temsilciler Meclisi'ndeki 106 numaralı yasa tasarısı ile daha fazla zarar vermelerine engel olacak bir vizyon çağrısında bulunuyorum."
 
Başbakanın bu yorumundaki iradeden çok etkilenen (!) Pentagon'da şöyle bir açıklama getirmiş;




Pentagon: Türkiye blöf yapıyor!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’yı vurmak için Irak’a gireceğine inanmıyorlar



Sözcü Morrell, “Türkler kızgın. Ancak bir sonraki adımı atma yönünde iştahları olduğunu da sanmıyorum” dedi



Pentagon, yapılacak sınır ötesi operasyonun, yalnızca ABD için değil, Türkiye için de çok önemli sonuçları olacağını açıkladı. Dışişleri Sözcüsü Tom Casey ise, tezkerenin kabulünün eylemin gerçekleşeceği anlamına gelmediğini kaydetti.




Türkler sınır ötesine istekli değil
Pentagon’un sözcüsü Geoff Morrell, bu ifadeyi kullanırken, Dışişleri Sözcüsü Tom
Casey de, tezkerenin kabulünün eylemin gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söyledi



TBMM’nin Irak’ın kuzeyine olası bir harekat için yetki sağlayan tezkereyi kabul etmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü ve Dışişleri Sözcüsü ayrı ayrı basın toplantısı yaparak durumu değerlendirdiler. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, “Türkler belirgin bir biçimde kızgın. Ancak bir sonraki adımı atma yönünde iştahları olduğunu sanmıyorum. Bu adımın, yalnızca bizim için değil, Türkler için de çok önemli sonuçları olur” dedi.

Heves ve aciliyet yok
Morrell, “(Türkler’de) o bölgeye sınır ötesi operasyon yönünde bir heves, aciliyet ve istek olduğunu sanmıyorum. Türkler, belirgin bir biçimde düş kırıklığına uğramış durumda, belirgin bir biçimde kızgınlar. Ancak bir sonraki adımı atma yönünde iştahları olduğunu sanmıyorum. Bu adımın, yalnızca bizim için değil, Türkler için de çok önemli sonuçları olur” diye konuştu.

Bölgesel yönetime baskı kuralım
Tom Morrell, sınır ötesi operasyonun dezavantajları arasında arazinin zorluğunu ve PKK teröristlerinin saklanmış olmasını saydı. Morrell, Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin PKK üzerinde “nüfuzu olduğunu” vurgulayarak, Iraklı Kürtler üzerinde ABD’nin baskı uygulaması gerektiğini kabul etti. Morrell, “PKK üzerinde nüfuzu olduğuna ve PKK’nin Türkiye’deki canice eylemlerini durdurabileceğine inandığımız bölgesel Kürt yönetimi üstündeki etkimizi kullanalım” dedi. Sözcü, bu çerçevede diploması üzerinde yoğunlaşılmasını önerdi. Morrell, Irak’ın kuzeyinde yaklaşık 2-3 tabur Türk askeri bulunduğuna işaret etti. Sözcü, bu askerlerin genellikle üslerinde bulunduklarını ve görevlerinin, bilgi toplamak ve “olan biteni gözlemekle sınırlı” olduğunu kaydetti.



Üst düzeydeki liderler böyle söyledi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de düzenlediği basın toplantısında, “Oylamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Türk yetkililer, üst düzeydeki liderler de dahil, bu oylamanın, eylemin gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söylediler. Biz kesinlikle Türk makamlarını, Kuzey Irak’taki PKK sorununa verecekleri cevapta, ihtiyatlı olmaya çağırmayı sürdürüyoruz” dedi. Casey, “Tek taraflı bir askeri adımın atıldığını görmek istemiyoruz. Çünkü bunun sorunu çözeceğine inanmıyoruz. Gerçekte biz, böyle bir eylemin ortaya çıkarabileceği tehdit ve zorluklarla başa çıkmayı sonuçta zorlaştıracağına inanıyoruz” diye konuştu. Türk hükümetiyle görüşmeleri sürdüreceklerini belirten Casey, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı’nın Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı ve bu sorunu çözmenin yolunun, Türkiye ile Irak arasındaki diyalogdan geçtiğini bildirdi.



Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere 19’a karşı 507 oyla kabul edilmişti.



Tezkereyi yumuşatan açıklamalar

TAYYİP ERDOĞAN:Hemen operasyon yok
Salı günü AKP grubunda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin artık nefsi müdafaa noktasına geldiğini, teröre karşı gerekeni yapmakta kararlı olduğunu ancak tezkerenin Meclis’ten geçmesinin de hemen operasyon yapılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

CEMİL ÇİÇEK: Demokrasi içinde çözeceğiz
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tezkere görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada terör sorununu demokrasi içinde çözeceklerini ifade etti.

Nihat Ergün:Macera peşinde değiliz
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, TBMM’de önceki gün yapılan görüşmeler sırasında tezkere ile ilgili partisinin görüşlerini açıklarken “Macera peşinde değiliz” dedi. Ergün, geçmişte yaşanan macaraperestliklerden çok dersler aldıklarını söyledi.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=2706


Yoruma gerek yok zaten haberin içeriği yeterince açık.Acaba haberde söz edilen o üst düzey yetkililer ve Türk liderler kim ?Biraz düşünelimmi?
 
Öyle veya böyle yakın zamanda gelmiş geçmiş hükümetler içinde amerakaya karşı yumruğunu vuran ilk ve tek hükümet.Bu konuda başbakanı eleştirenler geçmişte kendileri iktidar olduğunda amerikanın başkanlarının karşısında iki büklüm durulardı. Şimdi bakmayın muhalefett bol keseden salladıklarına.Hani derlerya bekara karı boşamak kolay
 
O ABD'ye karşı çıkışın adı Erdoğan'ın halkın referandum desteğini kurtarma endişesi olmasın.
 
g.haneli bu hükümet amerikaya karşı 'somut' olarak ne yapmış bi bilgim yokta,baya övmüşsün bende öğrenmek isterim..
 
O ABD'ye karşı çıkışın adı Erdoğan'ın halkın referandum desteğini kurtarma endişesi olmasın.

hiç alakası yok. başbakan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde artık bu ülkede kriz yaşanmaması için referandumda ısrar ediyor.Kaldı ki zaten A.GÜL cumhurbaşkanı oldu.

Şunuda unutmayın ki referandumlarda illada şukadar katılım olacak diye bir kural yok.katılan ların tercihleri zaten yeterli

g.haneli bu hükümet amerikaya karşı 'somut' olarak ne yapmış bi bilgim yokta,baya övmüşsün bende öğrenmek isterim..

ne yapmasını isterdin savaşmı açmalıydı.Şu son zamnlarda Amerikaya karşı alınan tezkere kararı ve sonrasında yapılan açıklamalr bile bu zamana kadar hiç bkimsenin yapamayacağı işlerdi.amerikanın sürekli karşı çıkmasına rağmen onun düşmanu iranla yapılan enerji anlaşmasını başka kim yapabilirdi merak ediyorum

şimdilerde amerikaya karşı aslan yürekli tavşanları oynayanların geçmiş iktidarlarında neler yaptıklarını da çok iyi biliyoruz.
 
ne yapmasını isterdin savaşmı açmalıydı.Şu son zamnlarda Amerikaya karşı alınan tezkere kararı ve sonrasında yapılan açıklamalr bile bu zamana kadar hiç bkimsenin yapamayacağı işlerdi.amerikanın sürekli karşı çıkmasına rağmen onun düşmanu iranla yapılan enerji anlaşmasını başka kim yapabilirdi merak ediyorum

şimdilerde amerikaya karşı aslan yürekli tavşanları oynayanların geçmiş iktidarlarında neler yaptıklarını da çok iyi biliyoruz.

tezkere amerikaya karşı mı alındı yoksa kuzey ırak'taki pkk militanlarını temizlemek,sınır ötesi operasyon yapmak için mi çıkarıldı ?

amerikanın sürekli karşı çıkmasına rağmen iranla yapılan antlaşma demişsin de,ülkemizi amerika yönetmediğine göre (en azından öyle umuyorum) istersen istediğimiz devletlerle antlaşma yapabilelim değil mi..


ayrıca bu ülkenin amerikaya kafa tuttuğu zamanlarda olmuştur..
bilmiyorum siyasi tarihimiz hakkında ne kadar bilgin var ama amerikanın ülkemize zamanında neden ambargo uyguladığını,o ekmek,yağ.. kuyruklarının oluşmasının nedenlerini araştır bakalım karşına ne çıkacak..

daha ortada somut bir şey yok arkadaşım..
olaylara biraz daha ''geniş'' bak bence..

eğerki amerikada ermeni tasarısı kabul edilirde türkiye buna karşı incirlik üssünü kapatır,veya başka bir şekilde karşılık verirse işte o zaman bir şeyler yapmış olacak hükümet..

yoksa böyle amerika bizim iç işlerimize karışamaz diye basın açıklaması yapmakla,amerikaya kafa tuttuk deyip övünürseniz chavez'i ilah yapmanız gerekir..=)
 
Mesele Gül değil zaten O'nun cumhurbaşkanlığı güvencede.Mesele Meclis'teki bütün oylamalarda toplantı yeter sayısının 367'den 184'e düşürülmesi.Erdoğan'ın asıl beklentisi bu maddede.


''Bu iktidarın dayanağıdır ABD.
Ve iktidarını ABD’ye borçlu olup da ABD’ye dayanarak ayakta duranlar, asla ABD’nin istemi dışında davranamazlar.
Bu yüzden; “operasyon yapmak için tezkere” kısmı, çocuklarının tabutuna sarılıp ağlayan toplumu biraz olsun avutmak için... “Bu operasyon yapacağız anlamına gelmez” kısmı ise ABD içindir...
İşte tüm olanların en kısa anlatımıdır:
Yapıyormuş gibi yapmak..''.

Bekir Coşkun.
 
tezkere amerikaya karşı mı alındı yoksa kuzey ırak'taki pkk militanlarını temizlemek,sınır ötesi operasyon yapmak için mi çıkarıldı ?

amerikanın sürekli karşı çıkmasına rağmen iranla yapılan antlaşma demişsin de,ülkemizi amerika yönetmediğine göre (en azından öyle umuyorum) istersen istediğimiz devletlerle antlaşma yapabilelim değil mi..


ayrıca bu ülkenin amerikaya kafa tuttuğu zamanlarda olmuştur..
bilmiyorum siyasi tarihimiz hakkında ne kadar bilgin var ama amerikanın ülkemize zamanında neden ambargo uyguladığını,o ekmek,yağ.. kuyruklarının oluşmasının nedenlerini araştır bakalım karşına ne çıkacak..

daha ortada somut bir şey yok arkadaşım..
olaylara biraz daha ''geniş'' bak bence..

eğerki amerikada ermeni tasarısı kabul edilirde türkiye buna karşı incirlik üssünü kapatır,veya başka bir şekilde karşılık verirse işte o zaman bir şeyler yapmış olacak hükümet..

yoksa böyle amerika bizim iç işlerimize karışamaz diye basın açıklaması yapmakla,amerikaya kafa tuttuk deyip övünürseniz chavez'i ilah yapmanız gerekir..=)

tasarı zaten kabul edilmedi kabul edildiğinde amerikaya karşı söylediğin şeylerin yapılacağından şüphem yok kabul edilirse zaten ilişkilerimiz artık tamiri mümkün olmayan bir kırılma yaşayacak. zaten yapılan açıklamalar bu kırılmanın sert olcağını şimdiden gösteriyor.

Kaldıki bu tasarı kabul edilmeyecek.Bunun işaretleri de gelmeye başladı.

Çok şükür tarih bilgim fena değildirde nedense ben geçmiş hükümetlerin amerikaya karşı tutumunu sorguladığımda nedense hep taaa1970 lerdki kıbrıs barış harekatını ileri sürüyorlar.arkadaşlar biliyorum verecek başka örneğiniz olmadığından dolayı ikide bir bunu söylüyorsunuz ama ozamanki şartlarla şimdiki şartlar farklı.Ozaman soydaşlarımız rumlar tarafından katlediliyordu.tüm diplomatik çabalar sonuç vermediği için son çare olarak bu harekat yapıldı.aynı durum şimdide olsa yine yapılır.

ben geçmiş hükümetler derken 80 sonrası hükümetleri kasdediyorum.ama dedim ya olmadığı için hep aynı örneği veriyorsunuz.
 
O ABD'ye karşı çıkışın adı Erdoğan'ın halkın referandum desteğini kurtarma endişesi olmasın.
evet işte benim sorcam soruyu sen sölemişsin arkadaş övüyo ama bildigi kadarıyla ortada somut bi şey yok at atabildigin kadar savur savura bildigin kadar :clap
 
Tarihte örnek aramaya gerek yok kardeşim.Bu ülkeden söküp atmaya çalıştıkları Cumhuriyetimizin ve milli varlığımızın en temel değeri olan Atatürk ilkelerinin özü Tam Bağımsızlık'' ve '''ulusal Onur'' dur.Kuruluş ve varlık nedenimiz olan bu ilkeleri Türkiyemiz'den silme çabalarının nedeni de işte bu farktır.
 
Tarihte örnek aramaya gerek yok kardeşim.Bu ülkeden söküp atmaya çalıştıkları Cumhuriyetimizin ve milli varlığımızın en temel değeri olan Atatürk ilkelerinin özü Tam Bağımsızlık'' ve '''ulusal Onur'' dur.Kuruluş ve varlık nedenimiz olan bu ilkeleri Türkiyemiz'den silme çabalarının nedeni de işte bu farktır.

güzel bir paraf olmuş kısa ve öz
 
Geri
Üst