bazı ekmekler kanserojen mi?

accumbens

New member
Katılım
28 Eyl 2008
Mesajlar
184
Reaction score
0
Puanları
0
Acı itiraf 'Kanserli ekmek var laboratuvar yok!'
Kategori: Temel Gıda Yazdır
Tüketiciler Birliği'nini 1 yıl önce başlattığı "kanserli ekmek" tartışması iyice alevlendi. Tarım Bakanlığı denetledik yok derken Sağlık Bakanlığı "Ekmeği beyazlatmak için kanserojen madde kullanıldığını duyuyoruz. Ama laboratuvar olmadığı için bulamıyoruz." dedi.





Beyaz ekmekte kanserojen madde kullanıldığı iddiaları, en yetkili ağızdan da doğrulı. Sağlık Bakanlığı Kanser Araştırma Daire Başkanı Murat Tuncer, "Beyaz ekmekte kanserojen madde kullanıldığını duyuyoruz. Ancak hangi ekmekte kullanıldığını tespit edemiyoruz. Çünkü bunu tespit edecek sürekli denetim mekanizması ve laboratuvar imkanımız yok" dedi. İddialarla ilgili SABAH'a açıklama yapan Tuncer, "Ekmeği beyazlatmak için hamuruna potasyum bromat ve benzoil peroksit katılıyor. Bizim halkımız beyaz ekmek istiyor. Bazı fırıncılar da ekmeği beyazlatmak için bu maddeleri kullanıyor. Bundan eminiz" dedi.

Murat Tuncer, şöyle devam etti: "Bu gerçeği yalnızca biz söylemiyoruz. Fırıncılar Odası Başkanı da söylüyor. İhbarlar ve şikayetler geliyor. Bize geldiler. İnceleme yaptık. Kesinlikle doğru ama hangi fırıncının kanserojen olan bu maddeleri ekmeğe kattığını tespit etmek çok güç. Bunu tespit edebilecek bir laboratuvarımız yok. Sistem içerisinde takip edip halka kanserli ekmek yediren fırıncıyı bulma olanağına sahip değiliz." Tuncer şu an için en sağlıklı ekmeğin "Halk Ekmek" olduğunu belirterek, "Hıfzısıhha Enstitüsü Halk Sağlığı Laboratuvar sistemi içinde bu tespiti yapabilecek bir laboratuar kurmaya çalışıyor. Ancak bu zamana kadar gerçekleşmedi. Bu laboratuvar kurulursa kanserojen madde içeren ekmekleri tespit etme ve sorumlularını bulma imkanımız olur. Bugün, (Şu ekmek kanserojen madde içeriyor) deme şansımız yok. Ama biliyoruz ki halkımız kanserojen madde içeren ekmekleri yiyor" diye konuştu.

KANSEROJEN MADDELER
POTASYUM BROMAT: E924 olarak numaralırılan bu ürün, kullanıldığında veya bir gıda maddesine katıldığı zaman, bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabiliyor. Ekmekte kullanılan bu maddenin, kanserojen etki taşıdığı biliniyor.

BENZOİL PEROKSİT: Akne tedavisinde kullanılan bu maddenin, kesinlikle gıda maddelerine katılmaması gerekiyor. "Anti-inflamatuar" özellik gösteren benzoil peroksit, iyi bir antimikrobiyal olarak biliniyor. Ayrıca bu madde giysilerin renginin solmasına neden oluyor.


alıntı
 
Geri
Üst