Biberdeki acılığın sırrı belli oldu

Øguz

Altın Üye
Katılım
20 Ağu 2007
Mesajlar
4,147
Reaction score
0
Puanları
0
Bazı biberlerdeki acı tadın nedeninin bitkinin tohumlarının "düşmanlara karşı" savunma mekanizması geliştirmesi olduğu ortaya çıktı.

258420080821103546738.jpg


Araştırmacılar, capsicum chacoense türü biberlerin, "düşmanlarının" sayısına göre kendini acılaştırdığını gördü.

Biberlerin, saldıran böceklerin sayısı fazla olduğunda acılaştığını, mantarların sayısı arttığında daha da acı hale geldiğini söyleyen araştırmacılar, böcek ya da mantarın olmaması halindeyse biberlerin acılaşmadığını belirtti.

Böcek ve mantarların beraber saldırmasının biberler için ölümcül olabileceğini vurgulayan araştırmacılar, bazı böceklerin beslenmek için biberin üzerinde delikler açtığını, mantarlarınsa bu deliklerden içeri girerek tohumlara zarar verdiğine dikkati çekti.

Bilimadamları bu savunma mekanizmasını biberlerin en büyük düşmanı olan kuşların kırabildiğini de belirtti. Kuşların biberlerdeki acı tada tamamen duyarsız olduğu biliniyor.

Araştırma, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin (PNAS) dergisinde yayımlandı.



Kaynak
 
saoL geçen gün arkadasim sormustu bana biber niye acidir diye cevap verememiştim ama şimdi artik cevap verebilirim sanırım xD
 
Acı bibere bayılırım hemen her sofrada yerim ,demekki acı biber mantar içermiyormuş buna sevindim....
 
Geri
Üst