Bilgisayar gözleri kurutuyor

εگмεя

Fuzuli Üye
Katılım
19 Eki 2005
Mesajlar
6,539
Reaction score
0
Puanları
0
Uzun süre bilgisayar karşısında çalışan kişilerde göz kırpmanın azalması, gözde kuruluğa neden oluyor.
Doç. Dr. Suat Hayri Uğurbaş, uzun süre bilgisayar karşısında iş yapanların daha az göz kırpmalarının gözlerde kuruluğa neden olduğunu söyledi. Uluslararası Gözyaşı Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Uğurbaş, göz kuruluğunun yaş, kullanılan bir ilaç, beslenme ve vitamin eksikliğine bağlı olabileceğini vurguluyor.

10 saniyede bir göz kırp

İnsanların gözlerini 10 saniyede bir kırptığını belirten Doç. Dr. Uğurbaş şöyle konuştu: "Ancak bilgisayar ekranına odaklandığında kişi göz kırpmayı unutuyor. Uzun süre bilgisayar karşısında çalışanların göz kırpmayı unutması, gözyaşının buharlaşarak kuruluk oluşmasına neden oluyor. Bu gözde yanma, kızarıklık ve batma hissi yaratıyor."

Gözyaşının görme fonksiyonunun tamamlanması için hayati önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Uğurbaş, "Gözyaşı, gözü dış etkenlerden korur. Göz kuruluğu bulunanlara damlalarla suni gözyaşı kullanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

(alıntı)
 
Bilgisayar göze düşman!

Bilgisayar göze düşman!


Gerekli koşullar sağlanmadan uzun süre bilgisayar ekranı başında çalışmak, çeşitli göz hastalıklarına yol açabiliyor



Uygun koşullar sağlanmadan saatlerce ekran karşısında oturmak, göz kaslarını yorar, arpacığa yol açar, göz tansiyonu olanlarda kan basıncını yükseltir” uyarısında bulunan Prof. Dr. Kutay Andaç, “uzun süreli çalışma sonrası gözlerinize pamukla ılık su kompresi yapın” önerisinde bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutay Andaç, yaptığı açıklamada, bilgisayar ekranından yayılan radyoaktif ışınlar ve yanlış koşullarda uzun süre kullanımın, göz kaslarını yorduğunu kaydetti.

Bu şekilde gözlerde kızarma ve arpacığın meydana gelebildiğini ifade eden Prof. Dr. Andaç, özellikle çalışmanın sonuna doğru baş, boyun, sırt ve ensede de ağrılar yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Andaç,”Ayrıca gerekli koşulları yerine getirmeden bilgisayar kullanmak, göz tansiyonu olan kimselerde göz içi kan basıncını yükselterek, göz tansiyonu krizini davet eder. Gözler kızarır ve şiddetli ağrılar meydana gelir” dedi.

Ne yapmalı?

Bilgisayarın yanlış koşullarda kullanımı nedeniyle göz ve vücutta meydana gelebilecek zararlardan korunmanın yolları bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Andaç, şunları kaydetti:

“Öncelikle gözü ve bedeni yormamak gerekir. Bilgisayar kişinin yan tarafında değil, tam önünde olmalıdır. Ekran net olmalı ve yazılar titreşmemelidir. Ayrıca bilgisayar ekranına 40-50 santimetreden fazla yaklaşılmamalıdır. Uzun saatler boyunca bilgisayarla çalışıldıktan sonra gözlere mutlaka pamukla ılık suyla kompres yapılmalıdır. Bilgisayar odada, gün ışığını tam karşıdan değil de, arkadan ya da yandan alacak bir yere konulmalıdır. Ortam loş olmalı ve tavan ışığı ekranda yansımamalıdır. Ayrıca klavye bir masa lambasıyla aydınlatılmalıdır.”

Prof. Dr. Andaç, her yarım saatte bir ekran karşısından kalkılarak, gözlerin dinlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.
 
GÖz KuruluĞuna Dİkkat !"

Bilgisayar, sigara dumanı, klima veya cereyanda kalmak göz kuruluğuna neden olur. Bunu önlemek veya hafifletmek mümkün.
Göz kuruluğunun çaresi var

Gözler yüzün en dikkat çekici organlarından biridir. Ama zaman zaman değişik sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bunlardan biri de göz kuruluğu, yani gözlerin yeterince göz yaşı salgılayamaması durumudur.

Göz kuruluğunun belirtileri


Gözlerde batma, yanma ve / veya kaşıntı, aşırı sulanma.
Sigara dumanı veya rüzgarda rahatsızlık duyulması.
Kontakt lens kullanımında aşırı rahatsızlık ve zorluk.

Gözyaşları sadece ağlamak için değildir

Gözyaşı bezleri günde 2 - 4 ml sıvı üretir. Göz kapaklarımızı kırpmamızla yaş, göz tabakasının tamamına dağılır. Bu davranış gerekli nemi verir, korneayı temizler, oksijen ve mineral gibi gerekli maddeler sağlanır. Bunlar olmazsa göz kızarır ve batma hissi ortaya çıkar.

İşyerindeki koşullar

Saatlerce bilgisayar karşısında kalan insanın gözleri yorulur. Göz kırpmalarının sayısı da azaldıysa, koruyucu göz yaşı tabakası ortadan kalkar ve kuruluk başlar. Ayrıca klima ve ısıtmalardan kaynaklanan kuruluk ve sıcaklık, sigara dumanı, bazı ilaçların kullanımı da göz kuruluğuna yol açabilir.

Çözüm: Suni gözyaşı

Tedavi edilmediği takdirde göz kuruluğu ciddi sorunlara yol açabilir. Doktorun tavsiye edeceği suni göz yaşı ise gözleri nemlendirir. Solüsyonların ömrü çok kısa olduğu için, son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Gözlerinizi koruyun


Cereyanda kalmaktan kaçının. Örneğin araba kullanırken.

Bulunduğunuz odadaki havanın nemlenmesini sağlayın, kalorifer peteklerinin üzerine bir kap su yerleştirin.

Açık hava sporlarında (örneğin bisiklet, kayak) veya rüzgarda koruyucu gözlük takın.

Çok uzun süre bilgisayarın karşısında kaldığınızda bir mola ve gözlerinizi birkaç saniyeliğine kapatıp dinlendirin, sonra birkaç defa hızlı hızlı kırpın. Ardından uzaktaki bir objeye, örneğin bir ağaca konsantre olun. Bu egzersizi ara sıra tekrarlayın.
 
Aksamları Yatmadan Önce Vlephamide Die Bir Göz Damlası Var Ondan Kullanmanızı Öneririm 1 Damla Ben Kullanıyorum Gayet Memnunun Gunde 20 Saat Pc Basındayım Kolay Gelsin :) Bu Arada Damla Doktor Tavsiyesi :)
 
Sağol hocam hemen gidiyorum alamaya..! :)
 
Geri
Üst