Bireysel emeklilik...!

DrEaM_y

Banned
Katılım
18 Haz 2005
Mesajlar
1,063
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
39
Bireysel emekliliğin ülke ekonomisindeki önemi..!

acil lazım...! :eek:
 
Bu görüş belki faydalı olur

Türkiye de finansal sistemin gelişmesi aşamasında en çok ihtiyaç duyulan kavramlardan biri bireysel yatırımların ağırlıklı olarak kurumsal yatırımlara dönüşmesidir. Bu dönüşüm son zamanlara kadar yatırım fonları aracılığıyla gerçekleşmekle beraber Bireysel Emeklilik Sistemi nin (BES) devreye girmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gerek sermaye piyasalarının gelişimi gerekse ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlayarak istihdamın artırılması ve kalkınmaya katkıda bulunması açısından vade uzunluğu 20-25 yıla varan bireysel emeklilik fonlarının bu rolü üstlenmeye başlaması umut ediliyor.
Özel emeklilik fonları dünyada en büyük kurumsal yatırım ve tasarruf sistemi olarak ön planda yer alıyor. Garanti Emeklilik ve Hayat uzmanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü yaklaşık 11 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu fonlarda 5.1 triyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ekonomik büyüklüğü ile doğru orantılı olarak başı çekiyor.
Gelişmiş ülkeler başı çekiyor
Araştırma sonuçlarına göre dünyadaki emeklilik fonlarının büyüklük sıralamasında gelişmiş ülkeler başı çekiyor. Fon büyüklüklerinin ülkelerin GSYIH sı ile oranları açısından bakıldığında İsviçre yüzde 117 ile ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeyi yüzde 87 ile Hollanda, yüzde 86 ile ABD, yüzde 83 ile İngiltere ve yüzde 71 ile İzlanda nın takip ettiği görülmektedir.

Bu ülkelerdeki uygulamalara bakıldığında emeklilik fonlarının uzun vadeli nitelikleri dolayısıyla ülke ekonomilerine istikrar kazandırmak, sermaye piyasalarında yatırım enstrümanları ve türevlerinin çeşitlenmesini sağlamak, verimli yatırımlara yönelmek suretiyle ülke ekonomisine katkıda bulunmak gibi hayati fonksiyonları yerine getirmede önemli bir rol oynadığını görüyoruz.Tablo 1 den görülebileceği gibi bireysel emeklilik bir çok ülkede çok büyük ve uzun vadeli fon birikimini sağlamıştır.
Yatırım adresi hisse senedi
BES ile ilgili Türk finans piyasalarındaki en büyük beklenti ise emeklilik fonları ile bu piyasalara yeni kaynaklar sağlanarak kamu ve özel sektörün daha düşük faiz oranları ve daha uzun vadelerle borçlanma imkanlarının yaratılmasıdır. Garanti Emeklilik ve Hayat ın analizinde bu durum ;Özellikle de katılımcıların yatırdıkları katkı paylarının en az yüzde 30 unun, portföyün en az yüzde 80 ini ters repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin oluşturduğu fonlara yönlendirme zorunluluğu bu amaca hizmet etmektedir; şeklinde yer alıyor.
Analizde, bununla beraber dünyada emeklilik fonlarında yaratılan kaynakların yaklaşık yüzde 40 ının hisse senedi yatırımları olarak sermaye piyasalarına aktarıldığını ve şirketlere çok büyük bir mali kaynak ve güç sağladığına dikkat çekiliyor.
Hisse senedi piyasasında derinlik artacak
Ülkemizde de özellikle hisse senedi ağırlıklı fonlar aracılığı ile hisse senetleri piyasasının derinliğinin artacağı ve spekülatif dalgalanmaların minimum ölçülere gerileyeceği öngörüldüğü vurgulanan analiz şöyle devam ediyor:
Bu fonların borsadaki ağırlığı arttıkça derinleşen piyasalarda küçük hacimli alım-satımların fiyatlar üzerinde etkili olmalarının önüne geçilmiş olması, bununla yeni halka arzlara uygun bir ortam yaratılması ve şirketlerin yatırımlarını finanse edebilmek amacıyla yüksek faizli kredi almak yerine halka açılmayı tercih etmeleri en büyük beklentiler arasındadır.
Şirketlere yaratılacak bu kaynaklarla büyük boyutlara ulaşan işsizliğin önlenmesinde de önemli mesafeler alınacağı öngörüler arasındadır. Özellikle İngiltere ve İrlanda da Özel emeklilik fonlarının yüzde 70 i aşan oranlarda hisse senedi içermesi dünyadaki çarpıcı örneklerdendir. Fonlarda toplanan kaynakların ülke ekonomilerini ne derecede rahatlattığını Tablo 2 den görebiliriz.
Türkiye de BES in dünyadaki örnekleri gibi başarılı bir şekilde uygulanıp fon varlıklarının büyük boyutlara ulaşması durumunda, bireysel yatırımcıların tasarruflarının profesyonel fon yöneticileri tarafından değerlendirilmesinin ülke ekonomisinin istikrara kavuşması bakımından büyük bir itici güç olacağı kaçınılmaz görünmektedir.
Hisse ve tahviller önde
ülkelerin emeklilik fonlarının portföy dağılımlarına bakıldığında devlet tahvili ve hisse senedi ağırlıklı olduğu görülüyor. Üçüncü sırada ise emlak geliyor. Hisse senedinde İngiltere yüzde 76 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 70 ile İrlanda ikinci sırada yer alıyor. Belçika ise yüzde 53 ile üçüncü sırada yer alırken, diğer ülke fonlarındaki hisse oranı yüzde 50 nin altında kalıyor.
Portföyünde devlet tahvili yer veren ülke ise yüzde 75 Finlandiya. Finlandiya yı yüzde 66 ile Avusturya izliyor. Portekiz yüzde 58 ile üçüncü olurken, bu ülkeyi yüzde 54 ile İsveç, Yüzde 53 ile Danimarka, Yüzde 52 ile Fransa izliyor.
Emeklilik fonlarının portföyündeki emlak payı ise genel olarak yüzde 10 un altında. Bunun üzerine çıkan sadece üç ülke var. En yüksek oran ise yüzde 45 ile İtalya. Bunu yüzde 24 ile İsviçre, yüzde 12 ile Norveç izliyor.
 
Geri
Üst