Bu kitapta hiç [e] harfi yok

[StİnG]

New member
Reaction score
0
Ünlü Fransız yazar Georges Perec’in hiç ‘e’ harfi kullanmadan yazdığı ‘La Disparition - Kayboluş’ adlı romanı, hiç ‘e’ harfi kullanılmadan Türkçe’ye çevrildi. Cemal Yardımcı’nın çevirisi Ayrıntı Yayınları’nın 400. kitabı olarak yayımlandı.

Türkçe’de, özellikle ‘Yaşam Kullanma Kılavuzu’ adlı romanıyla tanınan ünlü Fransız yazar Georges Perec’in, kendisi kadar ünlü olan ‘Kayboluş’ adlı romanı Türkçe’ye çevrildi. Perec’in hiç ‘e’ harfi kullanmadan yazdığı roman, yine hiç ‘e’ harfi kullanılmadan Türkçe’ye aktarıldı. 57 bin 2 sözcük, 370 bin 430 harf bulunan ‘Kayboluş’ta bir tek ‘e’ yok!

‘KAYBOLUŞ’ ASLINDA NEYİ ANLATIYOR?
Romanda, Anton Ssliharf adlı kahramanın kayboluşu polisiye bir kurguyla anlatılıyor. Anton’la birlikte, dünyadan ‘e’ harfi de kaybolmuştur. Perec’in kaybolmasına göz yumduğu ‘e’ harfinin, Fransız işbirlikçiler tarafından Nazilere teslim edilen ve toplama kampında ölen annesini simgelediği söyleniyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

iLginç :boks:

olum nasıl oluyo e olmadan ya e gerekiyosa ne yapıy bu adam

e hafi olan kelimelerin yerine eşanlamlılarını kullanıyor ve öyle bir kitap ki kendisi kitapta e harfinin olmadığını açıklayana kadar kimse bunu fark etmiyor. Fransızcadan Türkçe'ye çevirisinde de yine aynı şekilde e harfi içermeyen kelimeler kullanılarak yapılıyor...

duymuştum daha önce nasıl becermiş adam bunu ya...
"e"siz olurmu hiç :D
merak ettim okumak lazım ;)

ama bu postta da e yok... sadece book... ebookunu isteriz...

hehehe ama kullanmış isminde e var bana ne saymam:D

e hafi olan kelimelerin yerine eşanlamlılarını kullanıyor ve öyle bir kitap ki kendisi kitapta e harfinin olmadığını açıklayana kadar kimse bunu fark etmiyor. Fransızcadan Türkçe'ye çevirisinde de yine aynı şekilde e harfi içermeyen kelimeler kullanılarak yapılıyor...

dediğin doğru olabilir ama türkçede öle kelimeler var ki eş anlamlı olanı kullansan bile yine de e harfi vardir. bazı kelimeler" NE? de" kullanılmamışsa hiç mi soru sorulmamıştır?

:D kitapta "e" olmasın die e-kitap bile yapmamışlar :)
ya keşke bi yerlerde link olsaydı çok merak ettm şimdi
şu bilim teknik dergisinin 39 yıllık arşivi bittikten sonra bunu indirirdim :D

:eek: yok dewenin nalı dicem ayıp olcak ama bu adam bunu nasıl becermiş yawww

Geri