Alıntı: dogy1
Kuran türkçeleştiriyorlar peki ezan niye olmasın?
Ben ezanı duyunca adamın ne dediğini bile anlamıyorum onun yerine türkçe okusalar ve bütün vatan millet anlasa...
Allah C.C.insanı akıldan fikirden noksan bırakmasın amiiin.... hem o zihniyete hem size
Ezanı duyunca ne yaptığını merak ediyorum anlasan sanki bişey değişecek
Aziz allah diyorum müzik dinliyorsam kapatıyorum...
Benim aklım fikrim bana yeter başka kişilere dert ve tasa olmasına gerek yok...
Ve kuran türkçe olunca sorun olmuyorda ezan oluncamı dert oluyor?
Hayır ezanı türkçe duyunca gerçek ezanmı olmuyor?
Yoksa namazınız tam yerinde olmuyormu?
eet sankı ezanı duyunca bişi degıscek yine aynı gıtceksınız
En azından kulagımda hiç anlamadıgım birşey olmaz...
Sizin için herşey basit nasıl olsa, baksana yaptığın espiriyi gavurlar bile yapmaz.
Esprimi:
Türkçe ezan uygulamasına geçiş [değiştir]
1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı.
Kur'an’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gönderildi.
Türkçe ezan Turkiye Cumhuriyetinde ilk olarak 1932 yılında İstanbul Fatih Camii'nde okundu. ( Osmanli doneminde de ezani 13yy. Turkcesi ile okuyan muezzinler bulunmaktaydi fakat bu cok yaygin bir uygulama degildi. Ozellikle Abdulhamid Donemi ve kati teokrasi yillarinda imparatorlukta hersey oldugu gibi Turkce ezan da yerini bir daha degismemek uzere Arapcasina birakti.)
Turkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra CHP doneminde 18 sene boyunca ezan Türkçe okunmuş, daha sonra Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi ile 16 Haziran 1950'de ezanın Arapça da okunabilmesine izin verilmiştir. AP iktidarinin basinda olan Adnan Menderes'in ilk icraati olan ezanin tekrar Arapcaya cevrilmesiyle, turkce ezan yasaklanmamasina ragmen, Türkçe ezan okunması tümüyle terkedilmiştir. Günümüzde, serbest olmasına karşın, camilerde yalnızca Arapça ezan okunmaktadır.