Zaman zaman bu türden Cumhuriyet karşıtı girişimler gerçekleşiyor.Tarihi farklı bir şekilde tanımlama girişimleri bunlar.Önce bir tekrar Padişah Vahdettin'i anımsıyalım :
Osmanlı Padişahı Mehmet VI (Vahideddin Efendi)'yı tanıtıcı birkaç olay
9 Kasım 1918'de Padişah, cuma selamlığından sonra görüştüğü Rauf Bey'e: 'Millet bir koyun sürüsü. Yönetim için bir çoban lazım. O da benim' diyordu. (1)
24 Kasım 1918'de Padişah, 'The Daily Mail' muhabirine şöyle diyordu: 'İngiliz milletine karşı beslediğim sevgi ve hayranlığı, babam Abdülmecit'ten miras aldım. Memleketimle İngiltere arasındaki dostluğu güçlendirmek için elimden geleni yapacağım. (2)
İstanbul'daki İngiliz Karadeniz orduları Komutanı Millie, 16 Aralık 1918'de hükümetine gönderdiği raporda: 'Padişah, barışı beklersek geç kalacağımızı söyleyerek, İngiltere'nin Osmanlı Devleti'nin idaresinin mümkün olan çabuklukla ele almasını istiyor. İç kısımlara İngiliz kontrol subaylarının bir an önce gönderilmesini rica ediyor. (3)
21 Aralık 1918'de Padişah, İngilizlere karşı sesini yükselten Mebuslar Meclisi'ni kapattı. (4)
30 Aralık 1918'de, İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiseri, Padişah'tan gizli kaydıyla aldığı mesajı, Londra'ya bildiriyordu: 'Padişah, bütün umudunu İngiltere'ye bağladı. Her istediğimiz kimsenin tutuklanmasına razı. İngiliz Kralı'nın, kendisinin halifelik makamında kalması için yardım edip edemeyeceğini soruyor'. (5)
İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiser Vekili Amiral Webb'in Ocak 1919 ayı ortalarında bir dostuna yazdığı mektuptan: '...Görünürde memleketi işgal etmediğimiz halde, valileri tayin ediyor veya görevden uzaklaştırıyoruz. Rum ve Ermeni tutukluları, işledikleri suçlara bakmaksızın serbest bırakıyoruz. Padişah bizi buraya yerleştirmek istiyor. (6)
Paris'te devam eden barış konferansında konuşan İngiliz Başbakanı Lloyd George, 5 Nisan 1919'daki toplantıda: 'Yunanlıların, İtalyanlar'dan önce Anadolu'ya çıkmalarına izin verelim. ABD birlikleri İstanbul'a ve Ermenistan'a, İngiliz birlikleri Kafkasya'ya, Fransız birlikleri Suriye'ye gönderilsin' dedi. (7)
Padişah, 28 Nisan 1920'de, İstanbul'da, Ankara Hükümeti'ne karşı ayaklanmış bulunan Bolu, Düzce, Sapanca ve Gerede'den gelen ve kendisine bağlılıklarını bildiren heyetlere, rütbe ve nişanlar dağıttı. 3 Mayıs 1920'de Bolu'yu ele geçiren isyancılar, mutasarrıf vekilini ve 13 devlet memurunu parçaladılar. Hastanedeki yaralı subayları çırılçıplak şehirde dolaştırdılar ve çeşitli işkencelerle öldürdüler. (8)
İstanbul Hükümeti'nin (Nemrut) Mustafa Paşa başkanlığında toplanan 1 no.lu Savaş Divanı, 11 Mayıs 1920 günü, Mustafa Kemal Paşa ve diğer bazı Kuvayi Milliye önderlerini ölüm cezasına çarptırdı. Karar, 24 Mayıs'ta Padişah tarafından onaylandı. (8)
17 Mayıs 1920'de ABD Senatosu, Batı Anadolu'nun Yunanlılara verilmesi ve Başkan Wilson'un Ermenistan'ın sınırlarını tespit etmesini karara bağladı. (9)
Son Osmanlı Padişah'ı Mehmet VI (Vahidettin), 17 Kasım 1922'de ülkesini terk ederek İngilizlere sığındı.
Bu kadar yeter mi?
* * *
(1) 10 Kasım 1918 tarihli 'Hadisat' gazetesi.
(2) Lütfü Simavi. 'Osmanlı Sarayı'nın Son Günleri'
(3) Sina Akşin. 'İstanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele'
(4) 22 Aralık 1918 tarihli 'Vakit', 'Hadisat', 'İkdam', 'Tasviri Efkar' gazeteleri
(5) Gotthard Jaeschke. 'Türk Kurtuluş Savaşı'yla ilgili İngiliz Belgeleri'
(6) Selahi Sonyel. 'Türk Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika'
(7) Laurence Evans. 'Türkiye'nin Paylaşılması'
(8) Gnkur. Hrp. Ta. D. 'Türk Kurtuluş Savaşı'
(9) Dimitri Kitsidis. 'Yunan Propagandası'
Sıtma tutmuş gibi yazılı ve görsel medyada tekrarlanan iddialardan en komiği Vahdettin'in Mustafa Kemal'e altın verdiği olayıdır , hem de ne için Milli Mücadeleyi başlatsın diye
Bir iddiaya göre - kapatılan RP milletvekili H. Hüseyin Ceylan ortaya atmıştı - kadife bir kese içinde 40000 altın vermiş , bir başka iddiaya göre ise padişahın, son görüşmesinden ayrılırken Mustafa Kemal Paşa'ya 'kırmızı atlas bir kese içinde 10.000 Reşat altını verdiği ve Paşa'nın bunu cebine koyup çıktığı söylenir.
1 altın lira 7.2 grdır. 40000 altınlık versiyonda Mustafa Kemal kese içerisinde 288 kilo altını alır Sultandan ve cebine koyar çıkar , ikinci versiyonda daha mütevazi bir rakam var :72 kg altın
Dünya halter rekorları liginde tescil ettirilmesi gereken bir durum
Efendim aslında Vahdettin Milli mücadele için Mustafa Kemal'i görevlendirmiştir iddiası ? Hiç böyle bir şey mümkün olabilir mi?
Vahdettin Mustafa Kemal’i Milli Mücadeleyi Başlatsın diye Anadolu’ya göndermiş(!)
Bu iddiayı destekleyen yazarlar ve onların incileri:
K.Mısıroğlu , Sarıklı Mücahitler, sayfa 33
“Sevres sulh projesi teklifini alınca , buna karşı ilk tedbirleri düşünüp planlayan, bunun için M.Kemal Paşayı olağanüstü yetkilerle donatıp Anadolu’ya gönderen Sultan Vahideddin’dir”
DOĞRUSU:
M.Kemal İstanbul’dan 16 mayıs 1919’da ayrılmış, sevres sulh projesi ise hükümetin temsilcisi Tevfik Paşaya, tam 360 gün sonra, 11 mayıs 1920’de Paris’te teslim edilmiştir.
Mevlanzade Rıfat, Türkiye İnkılabının İç Yüzü, sayfa 209
“Verilen vazife görünüşte Ordu Müfettişliği, hakikatte ise ordu dışında bir ihtiyat kuvveti hazırlamaktı.”
N.Atsız , Türk Ülküsü , sayfa 86
“Teşkilat yapması için…”
N.F. Kısakürek , Vahidüddin , sayfa 161 – 162
“Milletten gelen ayarlı , ancak göz korkutma planında bir direnme için…”
A.Dilipak , Cumhuriyete Giden Yol , sayfa 34 – 35
“ İstanbul.. Anadolu’ya gönderilecek zabitan ve müfettişlerle, Anadolu’daki kurtuluş hareketini koordine etmek istiyordu. Vahdettin’in planı buydu”
DOĞRUSU:
Gelişimin çok kısa bir öyküsü :
1. İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe ile Fransız Yüksek Komiseri Amiral Amet, daha Kasım 1919 sonunda “Samsun’da Türklerin, Hristiyanları toptan öldürmek için silahlandıkları” görüşündedirler.(Jeschke , İng. Belgeleri , s. 202)
2. İngilizler, 11 Kasım 1918 günü “Türkiye ile Rusya arasında, harpten önceki hudut ötesinde bulunan bütün Türk birliklerinin geri alınmasını” isterler.(Mondros , s.230)
3. İngilizler, kış ortasında 1914 sınırı gerisine çekilmek zorunda bırakılan 9. Türk ordusunda, terhis ve fazla silahların teslim edilmesi işlerinin hızlı gitmediğinden şikayet ederler.( Jeschke , İng. Belgeleri , s. 102)
4. Doğu illerinde asayişin sağlanması büyük önem taşıyordu. Çünkü mütareke antlaşmasının 24. maddesi gereğince , Bitlis,Van,Erzurum,Diyarbakır ve Elazığ illerinde çıkacak bir karışıklık, galip devletlere bu illeri işgal hakkını vermekteydi.
5. İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe 21 Nisan 1919’da Osmanlı Hariciye Nazırlığına bir nota verir. Notanın içeriği şöyledir:
• Erzurum,Erzincan,Bayburt ve Sivas kesimlerinde , askeri durumun iyi olmadığı
• Bu kesimlerde, baştan başa şuralar kurulduğu
• Şuraların, ordunun denetimi altında asker topladıkları,
• Bu hal durdurulmazsa işlerin ciddiyet kesbedebileceği,
• Bu oluşumları engellemek için derhal talimat verilmesi.
6. Osmanlı Hariciye Nazırlığı, İngiliz Yüksek Komiserliğine ,”İmparatorluk Hükümetinin, asayişin bozulmasını önlemek için M.Kemal Paşayı bu havalide bulunan Osmanlı kıtalarına Umumi Müfettiş tayin ettiğini” bildirir,( Jeschke , İng. Belgeleri , s. 104)
Durum gösteriyor ki bu görev M. Kemal’i Anadolu’ya göndermek için uydurulmuş bir görev değildir.
Bu görevin, Milli Mücadeleyi başlatmak için verildiği iddiasının gerçeklerle hiçbir alakası yoktur.
Bu konuyla ilgili çok detaylı bilgilere Şu Çılgın Türkler adlı kitabıyla tanıdığımız Yazar Turgut Özakman'ın Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele / Yalanlar, Yanlışlar, Yutturmacalar adlı kitabında ulaşabilirsiniz.