Bu uzantuyı düzenlicek editör

Biraz geniş bir anlatım ama umarım karıştırmazsınız:


WinUAE Türkçe Kullanma Kılavuzu 1.x.x
150.jpeg



Dikkat!: Bu yazı WinUAE'nin 1.x.x versiyonlarını kapsamaktadır. Bir çok değişiklik ve de özellik eklenmiştir. Eski yazılara yenileri eklenmiş veya gerekli görülen yerler değiştirilmiştir.

Bazı Temel Bilgiler:

Adf: Adf'nin açılımı:"Amiga Disk File"dır. Yani Amiga Disk Dosyası. Bilindiği gibi klasik Amiga'lar da özellikle harddisk bulunmayan modellerde disk sürücüler (floppy) önemlidir. Bu modellerde sadece bir disk sürücü bulunur,dışarıdan 3 tane daha eklenebilirdi. Oyunlar ya da programlar disket içindedirler.WinUAE'de bu disketler bir format olarak gözükür.(Bir image dosyası gibi) Yani adf formatı aslında Amiga'nın 3,5 inçlik disketidir. Bu format dışında ADZ,DMS gibi formatlar da mevcuttur.

Hdf: Hdf'nin açılımı "Hard Disk Files"dır. Yani hard disk dosyasıdır. WinUAE emülatöründe hdf formatlı disketleri tanıtıp çok disketli oyunların hdf formatlı versiyonlarını kolaylıkla oynayabilirsiniz. Bu durumda sürekli disket değiştirmek zorunda kalmazsınız. Lütfen hadrdisk bölümüne bakın.
UAE: Bunun açılımı "Utility Amiga Emulator"dür. Faydalı Amiga emülatörü diyebiliriz. Yani açıkladığım programın son üç harfi. Başındaki Win "Windows" işletim sistemini belirtir. UAE'nin diğer işletim sistemlerindeki adları:
AmiUAE, MacUAE, DosUAE, LinUAE....gibi. Yani başa gelen harfler hangi işletim sistemi olduğunu belirtir.

Floppyler: Disk sürücüler... Adf'yi açıklarken belirttiğim gibi harddisk olmayan Amiga modellerinde sadece bir floppy vardır, ve dışarıdan 3 tane daha bağlanabiliyordu. WinUAE programı bunu da düşünmüş ve toplam 4 sürücüyü eklemiş. Ana sürücünün adı DF0'dır. Diğerleri sırasıyla DF1,DF2, ve DF3'tür.

Rom: Bu birim günümüz bilgisayarlarında da kulanılır. WinUAE'de herhangi bir oyun ya da programı çalıştırmak için bu birim gereklidir. KickStart3.0 ya da kickstart3.1.... gibi adları vardır. Bu romlardan uygun olanı WinUAE'de gerekli yere koyup programı çalıştırmak mümkündür. Ayrıca WinUAE'de, romlardan hangi Amiga modeli olduğunu anlamak mümkün.

Ram: "Random Access Memory".Bu birim bilgisayarların geçici hafıza depolama yeridir. A500 ve A600 gibi modellerde ram oranı 1MB'tan 10 hatta daha yukarısına çıkarılabiliyordu. WinUAE 'de RAM'in yüksekliğini ayarlamak mümkündür.

İşlemci: Bilgisayarların beyni diyebileceğimiz işlemciler oldukça değerlidirler. Amiga'lar da en popüler işlemciler MC68000 ve onun devamı olan işlemciler oldukça popülerdir. WinUAE'de bu işlemcileri seçmek mümkündür.

UYARI!: Ram ve işlemci bölümünde anlattıklarımı WinUAE programı kendisi kickstart'a göre otomatik olarak ayarlar. Kullanıcıların bilinçsizce burayı kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Hatta hiç uğramasalar da olabilir.
AmigaTürk, kullanıcıların işletim sisteminde ya da bilgisayarlarında bu yüzden oluşacak hataları kabul etmemektedir. Tüm sorumluk kullanıcıya aittir.

Not: Lütfen yazıda karşınıza gelecek tüm uyarıları ve notları okuyunuz. AmigaTürk oluşabilecek herhangi bir sorunda mesuliyet kabul etmemektedir.

UYARI!: Emülatörü ilk çalıştırdığınızda ekranın bir kaç saniye kararacağını bunun piksel ayarlarını yapmak için gerekli olduğunu bildiren bir uyarı alacaksınız. Tamam dedikten sonra emülatörü sorunsuzca kullanabilirsiniz.

1.Bölüm: Settings (Ayarlar)

1.1 About (Hakkında)
Bu bölümde programı yapanlar ve çeşitli Amiga ve Winuae internet adreslerini bulabilirsiniz.

131.jpeg


1.2 Paths (Kısayollar)
Bu bölümde emülatörün bazı bölümlerinin bilgisayarınızdaki yerini belirlemenizde yardımcı olacak kısa yollar yaratmak mümkün. Sırasıyla:
Rom, configurations, screenshot, state files, video ve saveimage bölümlerinin kısayolları mevcuttur. Yanlarındaki “...” şeklindeki butona basarak istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Reset butonuyla da ayarları eski haline getirebilirsiniz.

144.jpeg


1.3 QuickStart (Hızlı Başlangıç)

Buradan kayıtlı olan rom, configuration...vs ayarlarınızı gerekli bölümlere gitmeden kısa yoldan halletmenizi sağlar. Yani kayıtlı olan configurationlarınızı direk buradan seçerek start diyerek emülatörü çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca hazırda Amiga configuration dosyalarıda mevcut. Gerekli romları edinerek kayıt edip direk çalıştırmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

146.jpeg


1.4 Configuration (Konfigürasyonlar)

Buradan hangi Amiga bilgisayarı konfigürasyonunu kullanmak istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken şey bu kickstart romlarınıza bağlıdır. Eğer elinizde 1.3 varsa elinizde Amiga500 bilgisayar var demektir. 2.0 ya da 3.0 ve farklı versiyonları varsa elinizde Amiga1200 ve üstü bir model vardır. İstediğiniz kickstartı rom kısmından tanıttıktan sonra (lütfen rom bölümünü okuyun.) bu bölümde karşınıza isim "name" ve açıklama "description" yazan bir bölüm göreceksiniz. İsim kısmında Default yazar açıklama yazan yerde romunuza bağlı olarak o anda hangi modeli kullandığınızı gösterir. Link bölümünden de link eklemeniz mümkün.


Alt tarafta bulunan butonlardan yeni bir Amiga bilgisayar konfigürasyonu oluşturabilirsiniz. "Load From" butonuna basarsanız. Winuae’yi kurduğunuz yerde configurations adlı dosyayı açacaktı. Eğer daha önceden ayrı bir Amiga kayıt ettiyseniz onu seçip diğerinin yerine kullanabilirsiniz. Save butonlarıyla yeni olusturduğunuz Amiga’yi kayıt edebilirsiniz. Delete butonu aracılığıyla da bunları silebilirsiniz.

133.jpeg


2.Bölüm: Hardware (Donanım)

2.1 CPU (İşlemci)

Amiga’nin MC68000 adlı ana işlemcisi vardır. Bunun dışında A500 gibi modeller dışında bu işlemciden başka işlemcilerde vardır. Burada sol kısımda bulunan işlemcilerden uygun olanı seçebilirsiniz, ama zaten seçmiş olduğunuz roma bağlı olarak Winuae bunu otomatik olarak ayarlar.

Sağ tarafta bulunan diğer ayarlarla Amiga’nin orijinal işlemci ayarlarını aktif hale getirebilirsiniz.(zaten Winuae’de eski, gerçek Amiga ayarlarındadır. Oyunların yavaş yüklenmesi bundandır.) Yeni versiyonda en iyi özelliklerden biri bence chipset hızının ayarlanabilmesi. Ayrıca sağ alt kısımdan yine Jit ayarları yapmanız mümkün.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.

134.jpeg


2.2 Chipset

Display bölümünden ayrılan bu bölümde Amiga'ya yardımcı olan Fat Agnus, Denise gibi işlemcilerin ayarlarını yapabilirsiniz. Sağ taraftaki bölümde yardımcı işlemcilere ince ayar yapmanızı sağlar. Alt tarafta yer alan "Collision Level" çarpışma seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Yeni sürümde ayrıca ses emülatörü de eklenmiş.. Sesleri %100 uyumlu hale getirebilir ya da tamamen kendi haline bırakabilirsiniz.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorunluluk kabul etmemektedir.

132.jpeg


2.3 Rom

İşte asıl konulardan birisine daha geldik. Buradan kullanmak istediğiniz kickstart romu seçebilirsiniz. Rom file yazan yerin yanında yol satırı görürsünüz. Bunun hemen yanında tıpkı floppy kısmında anlattığım gibi “...” olan buton vardır, buna basarak kullanmak istediğiniz romu seçebilirsiniz.Altta bulunan key file ise rom dosyasına yardımcı dosyadır. ShapeShifter Desteği ise romunuza destekçi bir araçtır.

Ayrıca bu yeni versiyonda bazı eklemelerde yapılmış. Boot Rom bölümünün altında "Extenden rom file" seçeneği vardır buradan erişilebilir rom dosyası seçebilirsiniz.

Misc Settings bölümünde ise flash ram atamakta mümkün.

148.jpeg


2.4 Ram

Bilindiği gibi ramlar bilgisayarların en önemli çipleridir. Geçici hafıza depolarıdır. Winuae’de Amiga’da olan ramleri kullanmanızı sağlar.

Eğer romunuzun hızını kapasitesini değiştirmek isterseniz buradaki bölümden faydalanabilirsiniz. Amiga500 modelinde 1Mb ram vardır, dışarıdan arttırılabılıyordu. Amiga500+ ise daha da artmış bu artış diğer modellerde de olmuştur. Winuae programında bu kısımda raminizin kapasitesini arttırarak oyunlarınızı daha sağlıklı oynayabilirsiniz.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Zaten seçtiğiniz kickstarta göre Winuae bunu otomatik olarak ayarlar. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.

UYARI!: Bu ram ayarları asıl bilgisayarınızdaki ramlerle doğrudan ilgili değildir!

147.jpeg


2.5 Disk Drives (Disket Sürücüler)

En önemli bölümlerden birisi Floppy'lerdir. Çünkü buraya uğrayıpta herhangi bir adf dosyasını yol kısmına tanıtmazsanız program çalışmaz.

Bana sık sık icq'dan ve mailden gelen soruların büyük bir çoğunluğu floppy bölümüyle ilgilidir. Simdi sizlere burada nasıl,bir oyunu ya da programı çalıştıracağınız ayrıntılı olarak anlatacağım. Lütfen dikkatle okuyun!

Öncelikle elimizde bir oyun olduğunu düşünelim. Bu oyunun adına da açıklarken "antika" adini verelim. WinUAE'de "floppy" sekmesine gelelim. Burada alt alta sıralı dört adet kutu var."Yol satiri" Sol yanında DF0 yazıyor. (alt alta sıralı olan diğer kutuların yanında da sırasıyla DF1,DF2,DF3 yazdığını görebilirsiniz. Resim:Floppy) Burası oldukça önemli çünkü bütün hatalar buradan kaynaklanıyor.

DF0 ana floppydir. Yani asil disk sürücü. Bazı kullanıcılar 1 rakamına aldanıp ilk sürücü diye adf formatlı dosyayı buraya koyuyor. Sonuçta da oyun ya da program açılmıyordu.

Yapmanız gereken su: Antika adli oyunumuzu DF0 sürücüsüne yerleştireceğiz. DF0'in yol kutusunun yanında ufak bir buton göreceksiniz. "..." şeklinde, buna basarsanız bir arama penceresi açılacaktır. Burada yapmanız gereken Antika adli oyunu bulup tamam demeniz gerekir. Tamam dedikten sonra arama penceresi kapanır ve yol satırında oyunun bilgisayardaki adi yazılıdır artık. Programın altında duran tamam butonuna bastığınızda oyunu yüklemeye başlar.

NOT: Oyunun çalışması için yukarıda bahsettiğim kickstart adli romdan herhangi birini bulundurmanız gerekir. Bazı sürümlerde otomatikmen bir tane bulunuyor. Yalnız bu her sürümde olmayabilir.

Ayrıca her oyun ayni kickstartta çalışmayabilir. Bunun için daha yüksek bir rom kullanmanız gerekir.

Simdi de diğer sürücülerin ne işe yaradığından bahsedelim. Yukarıda da belirttiğim gibi Amiga'ların bazı modellerinde harddisk olmadiği için bir tane ana floppy vardır demiştik. Ancak dışarıdan 3 tane daha bağlanabiliyordu.(3,5 ya da 5 inçlik) Bunun faydası ise bir disketi başka bir diskete kopyalamak için ya da çok diskli oyunların tüm disketleri sırasıyla floppylere takmak için kullanılırdı. Sizde sürekli disket değiştirmekle uğraşmazdınız. WinUAE bu kolaylığı unutmamış.

Antika adli oyun 4 diskli bir oyun olsun. İlk diski takmayı öğrendik. Simdi ikinci diskini DF1'e, üçüncü diskini DF2'ye, dördüncüsünü de DF3'e takalım. Tıpkı ilk sürücüden öğrendiğimizin aynısını bu sürücülerde de tekrarlıyoruz.

Not: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey disketin numarası ve sürücünün adıdır. Aşağıdaki şemayı inceleyin:

Disk1 ---- DF0
Disk2 ---- DF1
Disk3 ---- DF2
Disk4 ---- DF3

Artık tamam deyip oyunu çalıştırın. Diğer disketleri istemeden oyunu yükleyecektir. Ancak şunu unutmayın bu özellik her oyunda çalışmayabilir.

DF0 hariç diğer sürücülerin yanında sırasıyla Çıkar "Eject" butonu ve yanında "Write Protect" yazan bir check box vardır. Bunun anlamı ise sanal disketinizi (adf formatlı) yazmaya karşı korur. Çıkar butonuna bastığınızda yol satırındaki adres silinir. Ayrıca adres satırının solunda açılır bir kutu var. Burada alt alta "Disabled", "3.5'' DD", "3.5'' HD" ve "5.25'' SD" yazar, anlamları ise, ilk olanı floppy'yi kapatır. İkinciden sonrakiler floppy'nin türünü söyler. Bilindiği gibi disketlerin farklı formatları vardır. İkinci sıradaki "DD" Double Density, üçüncü sıradaki "HD" High Density 'yi tanımlar. Bu ikisi sadece 3.5 inçlik disketlerde geçerlidir. Son sıradaki SD ise .... tanımlar ve 5.25 inçlik disketlerde kullanılır. Uygun olanı seçip adf formatlı sanal disketi tanıtabilirsiniz. Emülatörde standart olarak DD kullanılıyor...

Son olarak altta iki adet buton ve yine solunda açılır bir kutu görülür. Bunlarla tercihinize göre yeni floppyler oluşturabilirsiniz.

135.jpeg


2.6 Hard Drives (Hard Diskler)

Floppy bölümünde anlatırken Amiga’nin harddisk olmayan modellerinden bahsetmiştik. Ama bazı modellerde harddisk vardır. Winuae bu bölümü harddisk ayarları yapmanız için tasarlamış. Ben buraya pek fazla değinmeyecegim.

Bu bölümde Pc’nizin harddiskinden faydalanabilirsiniz. Bunun için alt tarafta bulunan "Add PC Drives at Startup" Check box'u yardımıyla PC'nizin harddiskinden faydalanabilirsiniz. Hemen yanında bulunan "Remove" butonuyla ekli olan harddiski çıkarabilir, onun yanında ki "Properties" butonuyla da çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz.

Hemen üstünde bulunan 3 butonla da sırasıyla yeni bir yol, yeni bir harddisk dosyası ve yeni bir harddisk oluşturabilirsiniz.

"Add Hardfile" butonuna basarak açılacak ekranda "Path" yazan yere bilgisayarınızda bulunan hdf formatlı dosyayı tanıtarak tamam deyin ve emülatörde gerekli ayarları yaptıktan sonra (rom ayarları) çalıştırın. Artık sanal bir harddiskiniz oldu.

Ayrıca “Add PC Drives at Startup” bölümünden pcnizdeki harddiskleri gösterebilirsiniz. “Don't use Windows Recylce Bin” ile Windows geri dönüşğm kutusunun gözükmemesini sağlayabilirsiniz “Diasble UAFSDB-support” ile de bu desteği deaktif edebilirisiniz.

Son paragraftaki özelliklerin tamamı Workbenc ve AmigaOS işletim sistemleri için oldukça faydalıdır.

NOT: Lütfen bu bölümle ve harddisklerle ilgili eğer bilginiz yoksa uğraşmayın. Yaşanacak sorunlardan "Amiga Türk" sorumlu değildir!

140.jpeg


3.Bölüm: Host

3.1 Display (Görüntü)

Bu bölüm klasik Amiga’larda ki görüntü ve renk ayarlamalarınızı yapmanızı sağlar. Amiga Ekran Çözünürlüğü bölümünde size uygun olan çözünürlükleri seçebilirsiniz. Yeni versiyonda göze çarpan yeniliklerden biri de display bölümüdür. Eski versiyonlarda oldukça karmaşık olan bu bölüm sade bir hale getirilmiş ve daha pratik bir hal almıştır.(Diğer işlemcilerin yer aldığı kısımsa ayrılmış. Chipset kısmında bu bölümü inceleyebilirsiniz.) En güzel yeniliklerden biride PC'nizin ekran kartını da kullanabilmesi. Ayrıca yeni versiyona eklenen bir yenilik de fps hızını değiştirebilmemizdir.

Sağ kısımdan ekranın yatay dikey pozisyonunu, onuda altında çizgisel modu ayarlayabilirsiniz. Ayrıca sağ alt kısımdaki "Detect pixel format" seçeneği tıpkı emülatörü ilk kez çalıştırırken yaptığı gibi monitörünüzün piksel ayarlarını otomatik olarak yapar.

Yine de unutmamanız gereken bir nokta var. Winuae buradaki özellikleri de otomatik olarak ayarlar.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorunluluk kabul etmemektedir.

137.jpeg


3.2 Sound (Ses)

Bu bölüm tamamen değişmiş, en üstte bulunan açılır kutudan ses kartınızın adını ve modelini öğrenebilirsiniz veya değiştirebilirsiniz. Sol altta yer alan "Sound Emulation" kısmından ses emülasyon ayarlarını yapabilirsiniz. Hemen yanındaki bölümden sesin frekansını, kalitesini ya da filtreleme imkanlarını kullanabilirsiniz.

Alt kısımdaki "Disk Drive Sound Emulation" bölümünde floppy'ye takılan disketin ses ayarlarını manual olarak yapabilirsiniz. Oyun veya bir programı tanıtınca zaten bu kısmı kendisi otomatik olarak emülatör ayarlıyor.

Sağ kısımdan sesi açabilir ya da buffer ayarlarını yapabilirsiniz.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorunluluk kabul etmemektedir.

149.jpeg


3.3 Game and I/O Ports (Oyun ve I/O Portları)

Bu bölüm bilgisayarınıza bağlı olan joystickleri ya da yazıcıları kullanmanızı sağlar. Eğer bilgisayarınıza tanıttığınız joystick varsa oyun oynarken sorun olmadan oynayabilirsiniz. Bunun nasıl olduğunu açıklayayım.

Amiga’da iki tane port vardır. Bunlardan ikisini ister joystick için, ister fare için kullanabilirsiniz. Amiga bilgisayarda ilk porta fare diğerine joystick takılırdı. Bu bölümde sol üst taraftaki serial yazan yerde hemen yanında açılır bir menü göreceksiniz. İster COM1 ister COM2 portunu kullanabilirsiniz (WinUAE emülatörünün yeni versiyonlarında burada da görüldüğü gibi üçüncü bir port bulunmaktadır. COM3) ya da none deyip kapatabilirsiniz. Yalnız COM portlarından hangisini seçeceğinize siz karar vereceksiniz. Çünkü, özellikle de oyun oynarken Winuae programı üzerinden seçmiş olduğunuz port, oyunu oynamanıza izin vermeyebilir. Yani joystick çalışmayabilir. Bunun için Windows’taki joystick ayarlarıyla uğraşmanıza gerek yoktur. Başka bir portu denemelisiniz. Ancak her iki portta da joystick çalışmıyorsa o zaman aşağıda duran seçeneklerden birini işaretleyin.

Amiga Mouse Port 0 Amiga Mouse Port 1
Pc Joystik 0
Pc Joystik 1
Pc Mouse
Klavye Ayar “A”
Klavye Ayar “B”
Klavye Ayar “C”

Bu seçenekler yukarıdaki her iki başlıkta da mevcuttur. (Lütfen Resim ... inceleyin.) Bu baslıkların hemen üstünde MIDI çıkışı yazan bir bölüm vardır. Bilindiği gibi ses kartı üzerinde ayni zamanda joystick portuda vardır. Siz buradan donanımınız da bulunan ses kartını bulup seçmenizdir. Zaten Winuae otomatik olarak bunu size gösterir. COM portlarından birini seçtikten sonra buradan da size uygun seçeneği işaretleyebilirsiniz. Eğer Pc Joystik 0 ya da 1 seçeneklerinden birini seçerseniz bilgisayarınıza bağlı olan joystikten birini kullanabilirsiniz. Mouse’u işaretlerseniz Pc’nizin faresini kullanabilirsiniz. Diğer üç seçenek ise Klavye ayar A,B ve C; bunlardan herhangi biriyle klavyenizden oyun oynayabilirsiniz. A,B ve C’nin anlamı ise klavyenizde bulunan tuşların komutlarıdır. Yani her seçenek farklıdır. Biriyle ok tuşlarıyla yönlendirme yaparken diğeriyle klavyedeki harfleri kullanarak yönlendirme yapabilirsiniz. Artık kullanıcının bilgisayarına ve zevkine kalmış bir istir bu. Eğer bilgisayarınıza bağlı bir yazıcınız varsa sağ üst kışımdan seçebilirsiniz. Ayrıca ortada buluna swap butonu sayesinde. Özelliklerin yerini değiştirebilirsiniz.

Son sürümde bu bölümdeki özelliklerdeki tek değişikilik sadece bazı başlıklarının yerinin değişik olmasıdır.

139.jpeg


3.4 Input (Girdi Birimleri)

Yeni ve en kullanışı bölümlerden birisi de bu. Buradan fare, klavye, ve varsa joystick ayarlarınızı yapabilirsiniz. Eski versiyonlarda hangi tuş ne işe yarıyor bilmediğimiz için deneme yanılma yöntemiyle bu donanımları kullanıyorduk. Sol taraftaki açılır kutudan 4 farklı konfigürasyon seçebilirsiniz. Yanındakinden hangi donanımın ayarlarını yapmak istiyorsanız onu seçiyorsunuz. Yanındaki chekboxtan bu donanımları aktif hale veya kapalı hale getirebilirsiniz.

Bu özellikleri nasıl kullanacağımızı bir örnekle açıklayalım; konfigürasyon kısmından bir tanesini yanındaki kutudan da klavyeyi seçelim. Alt taraftaki kısımda hangi karakterin ne iş yaptığını belirten bir pencere yer almakta, diyelim ki sağ "CTRL" tuşunu oyunda ateş etmek için kullanacağız, listeden sağ CTRL tuşunu seçip pencerenin altında ortada yer alan açılır kutudan gerekli komutu seçiyoruz. Zaten bunu "Game and I/O Ports" kısmında seçtiğiniz ayarlara göre emülatör otomatik olarak düzeltiyor.

En alt kısımdan tıpkı PC'lerde de yaptığımız gibi hız ve performans ayarlarını yapabilirsiniz.

141.jpeg


3.5 Output (Çıktı Birimleri)

Emülatörün en yeni ve en iyi bölümü. Bu kısımdan açık olan bir oyundan ya da programdan ses ve görüntü alıp, wave ya da avi formatında kayıt edebilirsiniz. Bunu yapmak için şu adımları gerçekleştirebilirsiniz:

Görüntü kayıt etmek için; öncelikle adf formatlı oyunumuzu ya da programımız ve romumuzu tanıttıktan sonra emülatörü çalıştırın, kayıt etmek istediğiniz yere geldiğinizde "F12" tuşuna basarak emülatöre geri dönüp output kısmına gelin. Sol üstte yer alan ve yol satırında "output" yazan kısmın yanında yine "..." şeklinde buton vardır. Buna basarak kayıt edeceğiniz görüntüye bir ad verip yanına .avi diye yazıp kaydet deyin. Ardından alt kısımda bulunan "Video" butonuna basın ve açılacak ekrandan kullanmak istediğiniz Codec'i seçin. Oldukça kaliteli ve düşük boyutta sıkıştırma yapan Divx'i kullanmanızı öneririm. Eğer bu codec yoksa internetten ücretsiz olarak indirebilrisiniz. Bu işlemlerde bittikten sonra tamam deyip emülatöre geri dönersiniz ve görüntü yavaş olarak hareket etmeye başlar, bunun nedeni de görüntüyü kayıt ediyor olmasındandır. Tekrar F12'ye basarak kayıt işlemini durdurabilirsiniz.

Ses kayıt etmek içinse yukarıda anlatılanların aynısını (.avi yerine), .wave yazmalısınız. Ayrıca "Audio" yazan butondan da kayıt edeceğiniz ses için ayarlamalar yapabilirsiniz.

Alt kısımdan görüntü seçeneğini Pal ya da Ntcs olarak ayarlayabilirsiniz. Yine bu kısmı emülatör otomatik olarak ayarlar. Bu menünün üstündeki "AVIOutput Enabled" kısımından görüntü kaydetme kısmını aktif veya kapalı hale getirebilirsiniz.

Ripper bölümünde ise emülatör açıkken bir görüntü alıp kayıt edebilirsiniz.

NOT: Kayıt ettiğiniz görüntüyü izleyebilmek; sesi de dinleyebilmek için emülatörü kapatmalısınız.

UYARI!: Bu bölümü lütfen bilmiyorsanız kurcalamayınız. Oluşabilecek her türlü sorun kullanıcıya aittir. Amiga Türk hiçbir sorunluluk kabul etmemektedir.

143.jpeg


3.6 Filter (Filtre)

Emülatörün yeni bir bölümü filtreleme... Buradan ekran için gerekli olan filtrelemeleri yapabilirsiniz. PC'nizde kullanılan Direct3D, OpenGL gibi seçenekleri aktif hale getirebilirisiniz. Ayrıca altta bulunan ayarlamalarla dikey ve yatay boyutları ve pozisyonları ayarlamanız mümkün.Yine bu bölümü de emülatör otomatik olarak ayarlıyor.Ayrıca ayarlarınızı kaydedebilir ya da daha evvel kaydettiğiniz ayarlarınızı yükleyebilirisiniz.

138.jpeg


3.8 Misc (Diğer)

Bu bölümde diğer bazı özellikleri kullanabilirsiniz. Mesela sol üstte bulunan Orta Mouse Butonunu işaretlerseniz. Üç tuşlu fare elde edersiniz. Bazı farelerde ortada bir tuş daha vardır. Bu tuş çok fazla dosya ya da program açıkken kısa yoldan diğer bir programa geçmenizi sağlar. Ama siz bu işlemi Alt + Tab tuşlarını kullanarak da yapabilirsiniz.

Hemen altındaki "show GUI and startup" seçeneği ise grafik arabiriminin açık veya kapalı olduğunu gösterir. Onun bir altındaki ise tam ekrandayken ledleri gösterip göstermeyeceğinizi ayarlamanızı sağlar. Onunda altındaki ile UAE scsi aygıtını aktif hale getirir. Don't Show Taskbar button, ise system tray bölümünde WinUAE ikonunu göstermez.

Sağ taraftaki seçeneklerle sırasıyla BSD soket emülasyonu, Ctrl F-11 kullanarak emülatörden çıkma özelliğini kullanabilirsiniz. diğer ikisi ise RGB ve SCSI ayarlarıyla ilgilidir.

Alt taraftaki Keyboard Led's kısmının altındaki üç tane açılır kutudan, pclerinizde de kullandığınız capslock,numlock gibi özellikleri aktif hale getirebilirsiniz. Yanındaki Log kısmıyla da yeni bir log dosyası oluşturabilirsiniz.

Ayrıca daha evvelki sürümlerde Priority bölümünde yer alan “State Files” kısmı buraya eklenmiş. Yeni versiyonun en hoşuma giden kısımlarından birisi de burası zaten. Hatta öyle ki uzun yıllar Amiga ile uğraşmış birisini memnun edeceği kesin. Bilindiği gibi A500, A600 gibi modellerde herhangi bir oyunu kayıt etme imkanımız yoktur(Bazı özel oyunlar hariç). Öyle ki Toki gibi bir oyunu saatlerce başında oturarak bitirebilirdik. Save etme imkanı kısıtlı olduğu için oyun yapımcıları her bölüm için şifre koyarlardı. Bu bölüm sayesinde hiç birine gerek kalmadı artık. Kısacası her hangi bir oyunu istediğiniz bir yerde kayıt etmeniz mümkün.

Öncelikle herhangi bir oyunu açın ve yüklenmesini bekleyin. Ardından kayıt etmek istediğiniz yerde F12'ye basarak emülatöre geri dönün. Priority and State Files menüsüne gelerek state files kısmının altında bulunan "Save state..." butonuna basarak, açılacak olan pencereden kaydın ismini yazın ve alt taraftan formatı seçin. (UAE Snap Shot Files (*.uss) formatı en ideali olduğu için bunu seçin.) Ardından kaydet dedikten sonra emülatör F12'ye bastığınız andaki kısımdan oyunu kaydedecektir.

Kaydettiğiniz kısımdan devam etmek için emülatörü çalıştırın rom ve floppy ayarlarını da (eğer oyun diyelim ki 2 disketse ve 2. disketten kayıt ettiyseniz yine 2. disketi tanıtmalısınız.) yaptıktan sonra Priority and State Files'a gelerek "Load state..." butonuna basın ve ardından kayıt ettiğiniz "uss" formatlı dosyayı tanıtın. Emülatör direk olarak kayıt ettiğiniz yerden oyunu başlatacaktır. Üst kısımdan hız ayarları, sesle birlikte kayıt imkanı gibi özelliklerden faydalanabilirsiniz.

142.jpeg


3.9 Priority

Burası emülatörün genel ayarıyla ilgili bir bölümdür. Emüle ederken öncelikle farenin emüle edilmesini sağlayabilirsiniz, ya da ses çıkışını kapatabilirsiniz.

145.jpeg


[ALINTIDIR]
 
Ama ben hala açamadım benim verdiğim linklerden kendiniz denemeniz mümkün mü? Belki bu ADF başka adfdir bilemiyorum.
 
sanırım bu seninki amiga oyun dosyası değil, herhangi bir oyunun veri dosyalarından biri..

bunu bize nereden bulduğunu ve biliyorsan işlevini yazarsan yardımcı olmaya çalışırız...
 
sanırım bu seninki amiga oyun dosyası değil, herhangi bir oyunun veri dosyalarından biri..

bunu bize nereden bulduğunu ve biliyorsan işlevini yazarsan yardımcı olmaya çalışırız...

Evet oyun dosyalarından biri.Eşya bilgileri var sanırım.
 
bu program açmaz bunu tabiki, baştan söyleseydin ya..

nasıl açılır bilmiyorum, hem bu oyunun dosyası açılmaya değiştirilmeye elverişli midir orası da meçhul..
 
bu program açmaz bunu tabiki, baştan söyleseydin ya..

nasıl açılır bilmiyorum, hem bu oyunun dosyası açılmaya değiştirilmeye elverişli midir orası da meçhul..
 
Geri
Üst