C¤ Atatürk'ün Özel Belgeleri & Özel Eşyaları & Madalyaları C¤

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Nüfus Cüzdanları

n01.jpg
n02.jpg


Diyet Raporları

v34.jpg
v35.jpg
v36.jpg
v37.jpg
v38.jpg


v39.jpg
v40.jpg
v41.jpg


El Yazıları

Cumhuriyet'in Onuncu Yıl Nutku

n01-1.jpg
n02-1.jpg


n03.jpg
n04.jpg


Cumhuriyet

c01.jpg
c02.jpg


c03.jpg
c04.jpg

c05.jpg


Demokrasi

d01.jpg
d02.jpg

d03.jpg


Devlet

dev01.jpg
dev02.jpg
dev03.jpg


dev04.jpg
dev05.jpg
dev06.jpg


Devlet Şekilleri

d01-1.jpg
d02-1.jpg
d03-1.jpg


Vatandaşa Karşı Devletin Vazifeleri

d01-2.jpg
d02-2.jpg
d03-2.jpg

d04.jpg
d05.jpg
 
Aksesuarları

Aksesuarları

KRAVAT İĞNESİ

e24.jpg


Manevi kızı Afet İNAN tarfından Anıtkabir Müzesine bağışlanmış olan bu kravat iğnesi, "g.m. Kemal" ibaresi bulunan ince sarı madeni tele şekil verilerek yapılmıştır.

DÜĞMELERİ

e25.jpg


Büyük düğmelerin üzerinde 29'ar, küçük düğmelerin üzerinde 25'er adet elmas taşı bulunan, platin alt taraflarında manşet düğmeleri bulunan

KOL VE FRAK DÜĞMESİ

e26.jpg


Toplam toplam dokuz parçadan oluşan takımın alt tarafı altın, kenarları platin ve ortakarı incilidir. Birinin ortasında inci yoktur. Alt tarafında dikin halkası bulunan üç adet düğme, aynı model iki düğmenin birleşmesiyle yapılmış olan iki adet manşet düğmesi ve iki adet yakaya takılan düğmeden oluşmaktadır. Kutusunun kapak içinde "A.Forster-Wien" yazılıdır.

BROŞU

e28.jpg


Fiyonk biçiminde, platin üzeine pırlanta taşıdır. Broşun ortasında bir adet olmak üzere toplam 140 adet pırlanta taşı vardır. Atatürk tarafından Dr. Müftale SOYER'e 10 Mayıs 1936'da düğün hediyesi olarak verilmiş olup; Müftale SOYER tarfından Anıtkabir müzesine bağışlanmştır.

ÇAKMAĞI

e37.jpg


Madeni kısımları beyaz nikalajlı altlığı yeşil mermerden yapılmış, Ronson marka ve Çekoslavakya malıdır.

TABAKASI

e38.jpg


Altından yapılmış sigara tabakasının üst kısmında iki sıra ince şeritli kanallarda dört pırlanta, altı safir taş vardır. Kanallar üzerinde ince çizgiler ve nokta desenler işlenmiş olup, kapağın açma yerinde de safir taş gömülüdür.​
 
Büro Eşyaları

BÜRO EŞYALARI

DOLMA KALEMİ

e63.jpg


Sivaslıların, Sivas Kongresi anısına Atatürk'e hediyesidir. Yakut ve pırlanta taşlarlara süslüdür. Kalemin üzerinde 412 adet küçük, 45 adet orta boy ve tepe kısmında ise 2,5 kırat olan büyük boy 1 adet pırlanta taş vardır. Kalemin üzerinde yakut taşlarla eski yazıyla yazılı "4.9.1335 (1919) Sivas Kongresi" yazılıdır. Ayrıca yedek kalem ucu bulunmaktadır.

Kalem ve ucunun muhafaza edildiği gribej renkli süet kutunun üzeri ve kenarları altın işlemelidir. Kutu üzerinde dikdörtgen plakada eski yazıyla "Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine Sivas Hatırası " yazısı bulunmaktadır.

KAĞITLIKLIĞI, MAKASI VE ZARF AÇACAĞI

e64.jpg


MAKAS VE ZARF AÇACAĞI

Yeşil renkli deri kabı içeçindeki madeni makas ve zarf açacağının üzerinde çiçek ve yaprak desenleri işlenmiş olup, zarf açacağının sap kısmında ise helezonik çizgilerden oluşan işlemeler vardır.

KÂĞITLIĞI

Çeşitli boylardaki not yazım kağıtlarının konunabilmesi için kristal cam üzerine pirinç kubbeli vidalarla tutturullarak şekillendirilmiş bölmeleri olan kâğıtlıktır.

MASA ZİLİ VE ÇETVELİ

e65.jpg


MASA ZİLİ

Gümüşi renkli madenden olup, çan şeklindedir. Gövdesi çiçek ve yaprak motifleri ile işlemelidir. Zilin tepesinde ise çalmak için beyaz renkli bir düğmesi bulunmaktadır.

ÇELİK ÇETVELİ

Gümüş renginde metalden imal edilmiştir. Uç kısmından ise 4 mm. çapında asma deliği bulunmaktadır.

KÂĞIT DELGECİ

e66.jpg


Madeni siyah renkli "Soennecken 232 D.r.Patent" markalı, kâğıt delgecidir.

KİTAP DESTEKLERİ

e67.jpg


Tunçtan imal edilmiş, kitap görüntülü iki adet kitap desteği olup, üzerlerinde ise İngiliz Yazar W.Sheakespeare' in portre kabaartmaları ve kabartmaların altında ise yazarın ismi yazılıdır.

KÂĞIT AĞIRLIĞI

e68.jpg


Altlığı koyu kahverengi damarlı mermerden küp şeklinde olup, üst kısmında ise "WAGNER" in yarım boy tunçtan büstünü sembolize etmektedir. "WAGNER" in adının da yazılı olduğu bu eser kağıtların dağılmasını önlemek üzere ağırlık işlevi görmektedir.

HOKKASI VE ÇETVELİ

e69.jpg


HOKKASI

Beyaz mermer üzerine oyma tekniği ile renkli taşlardan çiçek ve yaprak motifleri işlenmiş olan, orta kısmında ise sarı madenden çiçek desenli kapağı bulunmaktadır. Manevi Evladı Prof. A. AFETİNAN tarafından Anıtkabir Müzesi' ne bağışlanmıştır.

AHŞAP ÇETVELİ

Çift taraflı ölçüm çizelgesi bulunan, sırt kısmında ise tutma bombesi bulunan ağaç metrik cetveldir.

KURUTMA TANPONU

e70.jpg


Somaki taşından yapılmış kahverenkli, üst kısmı dikdörtgen, üzerinde küre şeklinde tutamağı bulunmaktadır.

MASA KALEMİ VE MÜHÜRLERİ

e71.jpg


MASA KALEMİ

Kaidesi, damarlı kahverengi mermerden yapılmış yarım daire şeklinde Shaffres marka dolma kalemdir. Mermer kaide üzerine dikdörtgen şeklinde üç yizli sarı madeni plaka yapıştırılmıştır. MÜHÜRLERİ

NOT DEFTERİ

e74.jpg


Gümüş kablı olup, ön kapak üzerine altından bir mermi kabartması, gönderi ve ipi altın olan bir Türk Bayrağı ve 18 ayar altın minyatür bir piyade tüfeği yer almaktadır.
Tüfek kurşun kalem olarak kullanılmaktadır. 1925'de "Kurtuluş Günü Hatırası" olarak bir subay eşi olan Saadet Hanım tarafından Kendilerine hediye edilmiştir.

KURŞUN KALEMİ

e75.jpg


Baş tarafı halkalı olup altından yapılmıştır. İiçerisinde daha ince ve uzun uç kısmı bulunmaktadır. Gövdesi üzerine bitkisel motif ve üzüm salkımları işlenmiştir.​
 
Şapkaları & Yemek Takımları

Şapkaları

e10.jpg


"Leon Premier de Paris" markalı çevresi parlak siyah kumaşla sarılmış siyah fötr şapkadır.

e6.jpg


Törenlerde giyilen siyah renkte melon şapkanın iç kısmında "G.M.K.", "Lincoln Bennet" ve "F. Collara İstanbul" yazısı bulunmaktadır.

YEMEK TAKIMLARI

MERMER TEPSİSİ

e36.jpg


Yeşil memerden dikdörtgen şeklinde yapılmış, kulpları beyaz nikelajlı metal, tutma yerleri ise yuvarlak mermerden olan, özellikle kahve servisinin ikram edilmesinden zevk aldığı bir tepsidir.

PORSELEN MEYVE TABAĞI

e50.jpg


Resimde görülen porselen meyve tabağından altı adet olup, tabakların kenarlarına ince bant halinde yaldızlı desen, orta kısımlarında ise çeşitli renklerde iri çiçek ve yaprak motifleri işlenmiştir.

GÜMÜŞ TEPSİSİ

e54.jpg


Gümüşten yapılmış yuvarlak tepsinin ortasında çok köşeli geometrik şekiller, kenarlarında ise bitki motifleri bulunmaktadır.

PEÇETE HALKASI

e55.jpg


Gümüşten yapılmış iki adet, silindir şeklindeki peçete halkaların ortasında eski yazıyla birisinde "G.M.K." diğerinde ise "L.G.M.K." harfleri bulunmaktadır.

YUMURTA ALTLIĞI

e56.jpg


Gümüş olan yumurtalığın ağız kenarı ve kaidesi çiçek yaprakları şeklinde sekiz girintilidir.

TUZLUĞU

e57.jpg


Gümüşten yapılmış ve dikdörtgen biçimli tuzluğun, tek yöne açılan kapağı, kulpu ve dört ayağı bulunmaktadır. Kapağın bir yanında kaşığın durması için yiv yapılmıştır.

MEYVE ÇATALI-BIÇAĞI

e58.jpg


Sapları sedeften yapılmış madeni meyve bıçak ve çatalın birer yüzü işlemeli diğer yüzlerinde ise içiçe "M.K." harfleri yazılıdır.

ataturk_clip_image002.gif
 
Özel Kolleksiyonları & Silahları

Özel Kolleksiyonları & Silahları

SİGARA KUTUSU

e35.jpg


Yeşil mermerden yapılmış, kapağı üzerinde dört şerit halinde süs amaçlı madeni çubukların bulunduğu bir sigara kutusudur.

KİBRİT KUTUSU

e40.jpg


Altından yapılmış olan bu kutunun alt ve üst tarafına iki bant içinde siyah mineler baklava şeklinde motif olarak işlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal isiminin kısaltılmışı "G.M.K."armasının bulunduğu kutudur.

SİGARA TABLASI

e41.jpg


Pirinçten yapılmış, at başı şeklinde sigara tablasıdır.

BASTON VE KIRBACI

e42.jpg


BASTONU
Ahşap üzerine siyah renkli ve altın işlemelidir. Sap kısmı ve gövdenin başlangıcı altın işlemelidir. uç bölümünde altın halka geçirilmiştir.

KIBARCI
Altın saplı, kırbaç kısmı kemik olup, üzerinde meşin ve altın şerit sarımlıdır. Ucundaki vurma yerinde altın kısım bulunmaktadır.

SAATİ

e45.jpg


Üç adet altın beşibirlikten yapılmıştır. Kapağının ön yüzünde ay yıldız olup eski yazıyla da, "Ankara 23 Nisan 1336 (1920)" yazısı bulunmaktadır. Kapağın içinde ise yeni harflerle "G.M.K." işlidir. saatin dış alt kısmında ise defne yaprağıdan çelenk içerisinde Osmanlıca yazı ile "Türkiye Cumhurreisi 1929" yazılıdır. Saat "Audemors Riquet and CO" markalı İşviçre malıdır.

ALTIN CEP SAATİ

e46.jpg


Dış kapağı estetik bir şekilde dal ve bitki motifleri ile şekillendirilmiş altın cep saatidir. Dal motifleri arasında 69 adet pırlanta taşla işlenme yapılmış, Saniye göstergeside bulunan bu saat "C.H.F. Tissot Fils Locle" markalıdır. Saatin kutusunun kapağı içerisinde "Oscar Fresard Lausanne Meme Maison A Luceme" yazılıdır.

SİLAHLARI

TABANCASI

e43.jpg


Amerikan yapımı Smith-Wesson markalı, kabzası üstü siyah sert bakalit kaplıdır. Tetik korluğu siyah renklidir. Kahverengi meşin bir kılıfı vardır.
Manevi kızı ve ilk Türk Kadın Savaş Pilotu Sabiha GÖKÇEN'e verdiği bu silah daha sonra Sabiha GÖKÇEN tarafından Anıtkabir Müzesi'ne bağışlanmıştır.

KILICI

043.jpg


KILIÇLARI
İstanbul halkınca "Tercüman-ı Hakikat Gazetesi" aracılığı ile Atatürk'e hediye edilmiş kılıçtır. Kabzasının alt kısmı, kınının alt ve üst kısımları onsekiz ayar altından yapılmıştır. Kınında iki altın bilezik ve bunlar bağlı olan altın iki halka bulunmaktadır. Kılıç kınının diğer kısımları siyah meşinden olup, kabzasının altında bağları bulunmaktadır. Kılıç üzerinde altı adet küçük elmas taş bulunmaktadır.
Kılıçta Osmanlıca olarak" İstanbul halkınca "Tercüman-ı Hakikat Gazetesi" aracılığı ile Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlreine hediyedir yasısı ve 12 Rebiülevvel 1341 (12 Nisan 1925)" yazılıdır.​
 
begendiginize sevindim :goz:
 
Resim lınkkerı uçmuç yenılersenız sewınırım
 
Eline sağlık kardeş. Teşekkürler paylaşım için
 
MUHAREBE ALTIN İMTİYAZ MADALYASI

Çap. : 4 cm.
Env. No. : 842/739-A

1300 (1884) tarihli Muharebe Altın İmtiyaz Madalyası, 23 Eylül 1917'de padişah V. Mehmet Reşat tarafından Atatürk'e verilmiştir. Madalyanın ön yüzünde Padişah II. Abdülhamit'in saltanat arması, arka tarafında ise "Devlet-i Aliyye-i Osmaniye uğrunda fevkalade sadakat ve secaat ibraz edenlere mahsus madalyadır" yazılıdır. Genişliği 3.5 cm. olan yeşil-kırmızı bir şeritle göğüse takılmaktadır. Şerit üzerindeki plakada 1332 (1916) senesi eski yazıyla yazılmıştır. Çift kılıç muharebeye ait olduğunu göstermektedir.


1884 tarihi hatalı olabilir mi?

ATA her şeyiyle kaliteliymiş.
 
ellerine saglik ustadim tesekurler paylasim icin
 
çok güzel bir arşiv hazırlamışsınız emeğinize sağlık.
 
tşklerr güzel konu cok beğendimmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst