İslam özünde insanı ele alır...Her işte insan iyiliği göz edilir..Mesela bir orucu biz ibadet amaçlı tutarız ancak insana faydalarını göz önünde bulundurursak aslında bize hediye edilmiş bir nevi sağlıklı yaşam formulüdür...Aynı şekilde namaz da Allah'a ibadetin bir şeklidir ancak gerek namzda okunan dualar gerek se namaz içinde yapılan hareketler kişinin tamamen şehsı düşünülerek oluşturulmuş bir ibadettir...Her neyse lafın kısası islam özde insana ve insan sağlığına değer vermeyi kapsar...Bu bağlamda eğer bir kişi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa namazda herkezin bozması şart değildir ancak gerektiği kadar kişi namazını bozar ve o şahsa yardım eder...Sonuçta namazı başka bir sebebple de bozulabilir ve yarım kalabilirdi ki insan sağlığı karşısında bozulması sakıncalı değildir...Eğer fırsat bulursa sonra namazını eda eder yahut olmasa dahi bir vakit kazasını kılabilir...
En basitinden sen benden bir iş buyursan ve ben tam bu işi yapmaya koyulduğum vakit yanımda duran yaşlı bir amca fenalık geçirse yada bir sağlık problemi ortaya çıksa..Bana brak onla ilgilenmeyi de işine bak mı dersin yok sa yardım etmeme teşvik edip işim yarım kalsa da bana kızmak yerine işimde kolaylık mı sağlarsın...İşte biz dahi bu durumda vicdanen düşündüğümüzde o kişiye yardımı seçerken Allah'ın merhamet konusunda bizi yaratan olarak bu konuya yaklaşımı çok farklı olmicaktır..
Ancak başlıkta bazı konuşmalar var ki fazlasıyla ağır hitamlar...Cemaat ile namaz sırasında ölen bir adam var ve bu konuda olay örgüsü hakkında ne kadar bilgimiz var ki de hepsini suçlayıp atıyoruz...Şahsen ben kendi adıma konuşmak isterim; Bir kişi kalp krizi geçirmeye başlasa bunu anlamak en az 2 bilemedin 3 saniyemi alır...Ki kişinin verdiği tepkiye göre de değişir...Kimi kasılır kalır, kimi belli aralıklarla titrer...Bu bağlamda anlamam ortalama 4 saniye denilebilir...Ancak bir okuduğum sağlık yazısında şöyle diyor ki; "kişi eğer kürek kemiğinden kalbine doğru giden bir bıçak kesiği hissi algılar ise kalp krizi geçirmesine 10 saniyeden az kalmıştır ve bu süre zarfında kalp ritmi düzene sokulmazsa kişi kriz geldiğinde ypılacak tek şey krizin geçmesini beklemektir. Bu 10 saniyeden az olan vakit içinde kişi derin nefes alıp-vermeler veya derin öksürükler ile kalp atış ritmini düzenleyebilmesi mümkündür"..Şeklinde...Şimdi ben zaten adamın kriz geçirdiğini anlayasıa bi 3-4 saniye geçiyor...sonrasında adam zaten kriz ortasında ben kalkıp gidesiye adam çoktan ölmüş te olabilir ki büyük ihtimalle ölmüş olucaktır...YAni kısacası bir 10 saniye öncesinde bile olsa adamı kurtarmak için ne kadar çaba sarfedilebilir...NEyse sonuş o ki olayın gelişimi hakkında bir bilgisi olmadan yok ordakilerin hepsi cinayt işlemiş kadar olmuşlar diye yorum yapmak, veya ordakilerin hepsi de yobaz diye yorum yapmak yanlış...Belkide cemaat farkına biraz geç vardı ki eminim bu abartıldı ve bu noktaya geitirildi...
Bunca laf kalabalığına gerek yok aslında...Allah rahmet eylesin...yeterli..