CHMOD yardım isteği

ShitDeath

New member
Reaction score
0
Web sitesinin bulunduğu host plesk kullanıyor. Sunucu CHMOD ayarlamalarını ne ftp programı ile nede ftp üzerinden elle yapılmasını destekliyor. Her dosya için ayrı ayrı panelden giriş yapıp file maneger ile uğraşmak gerekiyor. Dolayısıyla vakit açısından büyük bir kayıp yaşanıyor. Bunun bi kolayı yada plesk üzerinden bi ayarı varmıdır. Ayrıca 0777 0770 gibi kodların plesk teki karşılığı nedir...
Yardımcı olabilecek varsa çok büyük sevap işlemiş olur...

Unix' te dizin ve dosyalara üç düzeyde ayrıcalık atanır. Bunlar dosya sahibi, grup ve diğer herkestir. Ayrıca bu dosyalara erişebilen biri için üç farklı izin tanımlanabilir. Bunlar da Okuma(Read, r), Yazma(Write, w) ve Çalıştırma(Execute, x)'dır. Okuma 4, yazma 2 ve çalıştırma 1 ile sembolize edilmektedir. Bir dosya yada dizin için SGH şeklinde bir izin tanımlaması yapılır. Bunu şöyle açıklayayım. Örneğin CHMOD 666 demek şu oluyor. Dosya sahibi(S) okuyabilir (r;4) ve yazabilir (w;2); grup okuyabilir (r;4) ve yazabilir(w;2); ve diğer herkes(H) okuyabilir(r;4) ve yazabilir(w;2).

S= 4 + 2 =6, G= 4 + 2=6, H= 4 + 2 = 6. Buna göre sonuçları SGH şeklinde birleştirirsek ortaya 666 sayısı çıkar. Ben tekniği sevenler için biraz daha teknik olarak bu işlemi yapayım. Bu defa 755 iznine bakalım. Bu izine sahip klasör ve dosyaların detaylarında ne görüneceğine bakalım isterseniz. Dosya sahibi için toplam 7, grup için toplam 5 ve diğer herkes için ise yine toplam 5 yapmak gerekir. İşlemi yapalım şimdi:

S = 4(r) + 2(w) + 1(x) = 7, G= 4(r) + 1(x) = 5, H = 4(r) + 1(x) = 5.
Buradaki işlemdeki parantez içlerini birleştirince ortada (olmayanlar için - kullanılır.) rwxr-xr-x şeklinde bir ifade görünür. Bu ftp ile dosyaya ulaşıp detaylarına baktığınızda gördüğünüz ifadedir. Bu ifadede gördüğünüz dosya ve dizinlerin CHMOD değeri 755 demektir. Bu 755 dosya sahibi için okuma, yazma ve çalıştırma haklarını verirken grup ve diğer herkes için sadece okuma ve çalıştırma haklarını verir.

Bıraz detaylı oldu ama tam temelını anlamanda yardımcı olucaktır sana

nihahashaha! :p plesk = dandik mi? bence hayır! ama CHMOD ayarları benimde başıma geldi... Ark.om remotemach.com dan host almış. CHMOD Yapıcam hata verio! yane hata vermio da CHMOD ayarları yok! soora ticket attım ben! dediler güvenlik için kapalı! lalal dedim bende! soora dedim bnmkileri açın diye. açmadılar! ööle kaldı!

Geri