CHP'den Başbakan'a çok sert tepki

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İsmet İnönü'yü Hitler'e benzettiğini'' iddia ederek, ''Recep Tayyip Erdoğan bu benzetmesi ile, sadece İsmet İnönü'ye değil, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyete inanan, cumhuriyetin kuruluş felsefesine sahip çıkan herkese hakaret etmiştir'' dedi.

Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bir konuşmasında ''İnönü'yü Hitler'e benzettiğini'' ileri sürdü.

Erdoğan'ın sözlerini ''yakışıksız'' olarak nitelendiren Özyürek, şunları kaydetti:

''İsmet İnönü, Türkiye'ye demokrasiyi getiren, çok partili hayata geçilmesini sağlayan, kurduğu demokratik düzeni işleterek iktidarı kendi eliyle devreden bir liderdir. İsmet İnönü demokrasiyi Türkiye'ye getiren liderdir. Recep Tayyip Erdoğan ise devraldığı demokratik düzeni, vesayet rejimine, diktatörlüğe dönüştürmeye çalışan Başbakandır.

Recep Tayyip Erdoğan bu benzetmesi ile sadece İsmet İnönü'ye değil, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyete inanan, cumhuriyetin kuruluş felsefesine sahip çıkan herkese hakaret etmiştir. Bu hakareti cevapsız kalmamalı, demokratik şekilde hak ettiği cevabı almalıdır.''

'Hitler' Meclis'i karıştırdı

Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turu 7'nci madde üzerinde devam ederken, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik "Hitler" benzetmesi tartışma yarattı.

Genel Kurul'da ilk sözü Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç aldı. Genç, Genç, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik "Hitler" benzetmesine tepki gösterdi. Genç "İnönü'yü Hitler'e benzeten kimsenin ağzının payı verilmez mi? İnönü Yunan'a karşı bağımsızlık savaşı vermesinden Tayyip Erdoğan çok mu rahatsız? Rahatsız olduğu belli. İnönü kadar saygın, onurlu bir insanı Hitler'e benzeten adama ben ne diyeyim" dedi.

-"İNÖNÜ KURTULUŞ SAVAŞINDA KAHRAMAN SONRA SİYASİ KİŞİLİK"-

Genç'in sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Elitaş kürsüde yaptığı konuşmada "Bu kürsü hiç kimsenin şov yapması için reklam kürsüsü değil" dedi. Genç'in sözlerini "hakaret, yalan ve iftiralarla dolu" olarak nitelendiren Elitaş, "Başbakan'ın konuşmasını eleştirmeye ne hakkın ne haddin var. İsmet paşa tarihte kahraman olarak yerini almış. Ancak siyasi parti genel başkanı olarak eleştirilmesine kimsenin itiraz etme hakkı yok. İnönü Kurtuluş savaşı sırasında tarihi bir kahraman ancak 1950 yılından itibaren siyasi bir kişilik. Eleştirilebilir" diye konuştu.

-"HİTLER'E BENZETMEK GAFLET, DALALET VE İHANETTİR"-

Elitaş'ın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise "Her ülkenin ulusal kahramanları vardır, her ülkenin kurucu liderleri vardır. Bunlar hakkındaki kararı tarih verecek. Ama bunları güncel tartışma konusu yaparak mevcut siyasal gündemi değiştirmeye yönelik beyanlar ancak talihsiz beyanlardır"dedi, İnönü'nün 1950'de 27 yıllık tek parti iktidarını demokratik yaşama geçmek için bıraktığını, seçimleri kaybettikten sonra yürüyerek Çankaya Köşkü'nden Pembe Köşk'e yürüdüğünü kaydeden Anadol, "Bu Meclis'te Garp cephesi komutanına asker kaçağı diyecek kadar kendinden geçmiş milletvekilleri vardı. İnönü ailesi alışkın bunlara. Yurtdışına gitsin, sürelim diyen milletvekilleri oldu. Aradan kaç sene geçmiş 1960'lardan bahsedildi. 1961'de Talat Aydemir ayaklanmasını bastıran İnönü bu salondan girdiği zaman bütün meclis ayağa kalkarak onu selamladı. Eleştirilerin dozunu alabildiğine artırarak Onu Hitler'e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir" diye konuştu.

"İNÖNÜ DEMOKRASİ KAHRAMANIDIR"

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, İsmet İnönü'yü kastederek, ''Bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış birisine kimse laf söyleyemez.'' dedi.

TBMM'de anayasa değişikliği görüşülürken vekiller, Meclis bahçesinde ''İnönü'ye Hitler benzetmesi ile Siirt'te yaşanan taciz'' olaylarını değerlendirdi.

CHP'li vekil Arıtman, İsmet İnönü hakkında; ''Ülkesini düşman işgalinden kurtardı. Ve bu ülkeye demokrasi getirdi. Bir demokrasi kahramanıdır. Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Bu ülkenin cumhurbaşkanına kimse laf edemez.'' diye konuştu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından biri olan İnönü hakkında Meclis'te bu tür konuşmaların yapılmasını doğru bulmadığını ifade etti.

kaynak

Lafa bakarmısınız hele "İNÖNÜ DEMOKRASİ KAHRAMANIDIR"diye tarihin en komik lafını söylemiş ergenekonun avukatı CHP liler

ülkeyi yıllarca tekparti dikdatörlüğü ile yönetmiş bir kişi nasıl demokrat oluyor.

ergenekonun avukatı CHP liler

Ben CHP'Liyim erqenekonun avukatı mıyım? yada bu forumda oLan CHP'LiLer ergenekonun avukatı mı?

bence biraz düşünüp yaz... burda kimse ergenekonu savunmuyor!

ülkeyi yıllarca tekparti dikdatörlüğü ile yönetmiş bir kişi nasıl demokrat oluyor.

senin su lafın "direk" Atatürk'e..! Atatürk mü diktatör? Sen tarihini ciddi anLamda biLmiyorsun... yada sana yanLıs anLatmısLar...

Tek keLime iLe "yazık"

Ben CHP'Liyim erqenekonun avukatı mıyım? yada bu forumda oLan CHP'LiLer ergenekonun avukatı mı?

bence biraz düşünüp yaz... burda kimse ergenekonu savunmuyor!

senin su lafın "direk" Atatürk'e..! Atatürk mü diktatör? Sen tarihini ciddi anLamda biLmiyorsun... yada sana yanLıs anLatmısLar...

Tek keLime iLe "yazık"

Arakadaşım CHP nin genel başkanı Baykal "Ben ergenekonun avukatıyım" demedi mi. CHP nin millet vekilleri herhafta silivriye gidip ergenekoncuları savunmuyor mu?
genel başkanınız ben avukatıyım dediği bir dava için ne dememi bekliyorsun.

Seçimlerin yapılmadığı sadece tek partinin ülkeyi yönettiği düzenin adı tüm dünyada tek parti dikadatörlüğüdür. Senin de ciddi demokrasi bilgisinden eksikliğin var

ayrıca olur olmaz her şeye Atatürkü karıştırmayın. Bunun Atatürkle alakası yok.

Arakadaşım CHP nin genel başkanı Baykal "Ben ergenekonun avukatıyım" demedi mi. CHP nin millet vekilleri herhafta silivriye gidip ergenekoncuları savunmuyor mu?
genel başkanınız ben avukatıyım dediği bir dava için ne dememi bekliyorsun.

Seçimlerin yapılmadığı sadece tek partinin ülkeyi yönettiği düzenin adı tüm dünyada tek parti dikadatörlüğüdür. Senin de ciddi demokrasi bilgisinden eksikliğin var

ayrıca olur olmaz her şeye Atatürkü karıştırmayın. Bunun Atatürkle alakası yok.

Bak ben BaykaL'ı sevmem nefret ederim... BaykaL ewet avukatıyım dedi ama orda "sucsuz yere" bulunanLar için söyLedi.. bunu 7 yasındaki cocuqta anlar =) ergenekon yok mu? var... kim sucLuysada cezasını sonuna kadar çeksin!

Diosun ya Atatürk'ü karıstırma die... Bak diktatörLüqün acıklamasını yaptın Tek Parti Dönemi Atatürk'ün döneminde yok muydu? Ne demek Atatürk'ü karıstırma? Sen yazdıklarına dikkat et bence!

Evet o dönemde tek parti oLması zorunLuydu.. Cumhuriyet yeni kuruLmus... DevLet Tam Düzene oturmamıs... Ama zamanLa ne oLdu? Bazı seyLeri zamana bıraqıcaksın arkadasım... ha o dönemde cok partili sistem oLsaydı ne olurdu... saidi nursi gibi adamLar devLetin basına türerdi... tıpkı suanda fetullah güLen oLduqu gibi... Bu da geLip geçici dert tasa eden yok =) geLen gider ; )

Şimdi anLadın mı o dönemde neden tek parti sistemi var? Buna diktatörLük denmez ; ) aLtını çizdiqim yeri iyi oku =)) ondan sonra benim demokrasi anLayısımı sorquLa ; )

Bak ben BaykaL'ı sevmem nefret ederim... BaykaL ewet avukatıyım dedi ama orda "sucsuz yere" bulunanLar için söyLedi.. bunu 7 yasındaki cocuqta anlar =) ergenekon yok mu? var... kim sucLuysada cezasını sonuna kadar çeksin!

Yedi yaşındaki çokuk anlar diyorsun ama bak sen anlayamamışsın bu yüzden mantıkla çelişen sözler söylüyorsun

Baykal ben suçsuz kişilerin avukatıyım demedi ki ben ergenekon un avukatıyım dedi yani bu davada kim varsa hepsini içine alarak söyledi.kal dı ki mahkemesi bitmeiş bir dava da Baykal kim oluyor ki kimlerin suçlu kimlerin suçsuz olduğunu hemen anlamış olsun yoksa gizli güçlemimi var baykal ın

Diosun ya Atatürk'ü karıstırma die... Bak diktatörLüqün acıklamasını yaptın Tek Parti Dönemi Atatürk'ün döneminde yok muydu? Ne demek Atatürk'ü karıstırma? Sen yazdıklarına dikkat et bence!

boşuna demiyorum demokrasi bigin eksik diye. Atatürk 1938 de öldü. Peki biz çok partili hayata nezaman geçtik 1950 de . Hani Atatürk ün dönemini çıkaralım peki 1938 den 1950 ye kadar ki tek parti dikdatörlüğünü ne yapacaz. Bu yüzden bilip bilmediğiniz her olaya Atatürk ü karıştırmayın.

Evet o dönemde tek parti oLması zorunLuydu.. Cumhuriyet yeni kuruLmus... DevLet Tam Düzene oturmamıs... Ama zamanLa ne oLdu? Bazı seyLeri zamana bıraqıcaksın arkadasım... ha o dönemde cok partili sistem oLsaydı ne olurdu... saidi nursi gibi adamLar devLetin basına türerdi... tıpkı suanda fetullah güLen oLduqu gibi... Bu da geLip geçici dert tasa eden yok =) geLen gider ; )

Cumhuriyet 1923 te kuruldu demokrasiye geçiş ise 1950 demekki çokta yeni değilmiş. aslında düzen çoktan oturmuştu ama İnönü tek başına halka hesap vermeden devleti yönetmek hoşuna gittiği için bırakmak istemedi ama iç ve dış baskılar sonucunda anca 1950 ye kadar dayanabildi ona kalsa ölene kadar tek parti ile halka hesap vermeden yöenetecekti
Ayrıca Said nursi 1960 ta öldü eğer başa geçmek isteseydi demokrasiye geçildiğinde de bunu yapardı.

Fetullah Gülen e gelince ise yasalar karşısında suçlu olmayan herkes istediği makama gelebelir. Bu ülenin makamları kimsenin tekelinde değilidr

Şimdi anLadın mı o dönemde neden tek parti sistemi var? Buna diktatörLük denmez ; ) aLtını çizdiqim yeri iyi oku =)) ondan sonra benim demokrasi anLayısımı sorquLa ;

Şimdi sen benim yazdıklarımı iyi gerçi altını çizmedim çünkü hepsi çok önemli :=)

Yedi yaşındaki çokuk anlar diyorsun ama bak sen anlayamamışsın bu yüzden mantıkla çelişen sözler söylüyorsun

Baykal ben suçsuz kişilerin avukatıyım demedi ki ben ergenekon un avukatıyım dedi yani bu davada kim varsa hepsini içine alarak söyledi.kal dı ki mahkemesi bitmeiş bir dava da Baykal kim oluyor ki kimlerin suçlu kimlerin suçsuz olduğunu hemen anlamış olsun yoksa gizli güçlemimi var baykal ın

boşuna demiyorum demokrasi bigin eksik diye. Atatürk 1938 de öldü. Peki biz çok partili hayata nezaman geçtik 1950 de . Hani Atatürk ün dönemini çıkaralım peki 1938 den 1950 ye kadar ki tek parti dikdatörlüğünü ne yapacaz. Bu yüzden bilip bilmediğiniz her olaya Atatürk ü karıştırmayın.

Cumhuriyet 1923 te kuruldu demokrasiye geçiş ise 1950 demekki çokta yeni değilmiş. aslında düzen çoktan oturmuştu ama İnönü tek başına halka hesap vermeden devleti yönetmek hoşuna gittiği için bırakmak istemedi ama iç ve dış baskılar sonucunda anca 1950 ye kadar dayanabildi ona kalsa ölene kadar tek parti ile halka hesap vermeden yöenetecekti
Ayrıca Said nursi 1960 ta öldü eğer başa geçmek isteseydi demokrasiye geçildiğinde de bunu yapardı.

Fetullah Gülen e gelince ise yasalar karşısında suçlu olmayan herkes istediği makama gelebelir. Bu ülenin makamları kimsenin tekelinde değilidr

Şimdi sen benim yazdıklarımı iyi gerçi altını çizmedim çünkü hepsi çok önemli :=)

yazdıklarımLa ceLişmiyorum. Diyorum ki sana Baykal ergenekon sorqusunda sucsuz kişiLerin yanında... sucsuz kişiLerin yanında olduqunu 7 yasında ki cocuq dahi anLıo diorum..

yazdıqımı iyi oku muosun ben napım?

Diosun ki Baykal sucsuz olduqunu nerden bilio o kişiLerin... BaykaL hukuk adamı... sen nerden biliosun hepsinin sucLu oLduqunu =) savcı mısın?

+ oLarak BaykaL Erdoğan'a sen hakimsen bende avukatım dedi.. yani ortada binevi inat söz konusu =)

1923 - 1950 arası tek parti diosun, 1938de Atatürk öLdü diosun... geLmiş İnönü'yü bana anLatıosun =) Sanki biz biLmiyoruz neyin olduqunu =))

sen diosun ki
"ülkeyi yıllarca tekparti dikdatörlüğü ile yönetmiş bir kişi nasıl demokrat oluyor."
burda 1923 - 1950 yılları arasını kapsar... Bu kapsamın içinde Atatürk'de var. Sen Kimsin ya Atatürk'e diktatör diyebiLiyorsun?!!! Nerden aLıyosunuz bu cesareti siz! Hadi cıkın meydanLarda bagırın bakaLım ne oluyor!

1923 - 1950 arası Bir devLet için cok büyük bi zaman değiL devLetin oturması için... yukarıda yazdıqım tek parti neden o dönemde vardı acıklamamı yazmama gerek yok... okursan yukarıdan anlarsın zaten ama anLa-mıyorsun yada anLamak istemiyorsun.. ne diim =))

tabi Fetullah Gülen yasaLar karsısında sucsuz bulundu bunu inkar eden yok... GeLip Türkiye'de yaşayabiLir hatta Başbakan biLe yapar bizim milletimiz onu =) görüyoruz nsL taptıkLarını :laugh:

anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az...

Tayyip ne derse doğrudur diye savunmaya kalkıyorsun!senin iraden yok mu da kendi kararını kendin veremiyorsun!Tayyip İnönü'ye nazi diyerek Atatürk'e diyemediğini dolaylı yoldan söylemeye kalkmış!Yeni kurulmuş bir devlette çok partili dönem olmaz!1950 de geçtik de noldu Menderes bir çırpı da satıverdi Amerika'ya!Öyle atalarınıza hakaret ederek bir yere varamazsınız!İnşallah böyle devam edersiniz de o zaman görürsünüz sonunuzu!

lozan da ülkeyi neredeyse uçurumun kenarından alıp bu günkü demokrasiye getien adama edilen lafa bak.
tabi kimileri beyaz saray da gizli pazarlıklarla belge imzalar. İnönü gibilerse tüm avrupaya karşı açık yüreklilikle vatanı savunur hitler e benzetilir...

eğer çağdaşlık bu ülkeye inönü ile geldiyse ,karne ile ekmek kimle geldi :goz:

eğer diktatör inönü değilse ,paradan Atamın resmini kaldırıp o güzel cemalini koyan kimdi :goz:

eğer bu ülkeyi koruyan inönüyse ,bu ülkeye resmi uyuşturucu fabrikası kurduran kimdi :goz:

eğer inönü demokratik cumhuriyete inanıyor ise neden darbeye açıkça teşvik etti ve milletin kararına,yani sandığa müdahale etti :goz:

Yok ülkede birlik beraberlik iyice elden gidiyor
Sonumuz hayır olsun

Geri