D-Wave Orion: İlk Ticari Kuantum Bilgisayar Olabilir

Marko Paşa

Suskun Nefer
Reaction score
0
Kurumun kurucusu ve teknik başkanı Geordie Rose geçen yıl, 16-kubit (q-bit) gücünde, dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarını yaptıklarını, bunun bir ilk olduğunu ve aygıtın ticari yazılımları işletebilme yeteneği bulunduğunu öne sürmüştü. Bu yıl aygıtın 28-kubit gücüne yükseltildiği, şimdiden ünlü mekanları fotoğraflarından tanıyabildiği ileri sürülüyor ve aygıtın yakın zaman içinde internet erişimine açılması da bekleniyor.

D-Wave'in yakalamış olduğu gelişme diğer kuantum hesaplama yöntemlerini geride bırakmış durumda ve karmaşık üretim süreçleri gerektiren optik devreler, noktasal parçacıklar, lazer emilimi gibi yöntemler yerine; bilindik yarıiletken teknolojisini kullanan bir teknik geliştirmiş bulunuyorlar. D-Wave sorunun diğer yarısına da el atarak kuantum hesaplamadan özellikle yararlanabilecek uygulamaların geliştirilebilmesi için gerekli yazılım geliştirme araçlarını da şimdiden tasarlamaya başlamış.

2eulks8.jpg

D-wave'in kuantum işlemcisi süzgeç ve soğutma düzeneğinin en altına yerleştirilmiş. Tüm sistem sıvı Helyum banyosu içinde, 3° Kelvin (-270 °C) derecede tutuluyor. Soğutma birimi işlemciyi daha da soğutarak sıcaklığını 0.01°K düzeyine düşürüyor (boş uzay 2.73 °K'dir)

Rose, kuantum bilgisayarı için "Bazı durumlarda bilindik bilgisayarların başarım düzeyini etkileyici biçimde katlayabilen bu aygıtlar doğanın en temel dilini konuşuyorlar. Bilindik bilgisayarların işleme yetenekleri klasik fizik yasalarıyla sınırlı. Diğer yandan parçacık etkilerine (quantum) dayalı bileşenler kullanılan bilgisayarlar, gündelik yaşamda alışkın olmadığımız kuantum fiziği kurallarından yararlanıyor. Bu bileşenlerin çok küçük ve soğuk olması, sıra dışı malzemelerden üretilmesi gerekebiliyor." diyor.

Kaynak

abi kopardın beni ağır mübarek günde allah da seni güldürsün:D

birde souğutucuları altın kaplama galiba devreleri de yada daha iyi bi iletkenle yapılmışbu kadar akımın geçtiği bi elektronik devereyi bu kadar iyi soğutabilmek.. gerçekten takdire şayan..

Marko Paşa Donanım'a verdigin katkıLardan Dolayı sana tesekkür eder emegine saygı gösteririm.. =))

bu resim işlemcimi şimdi:saskin

Geri