Demokratik Açılım [ Tek Başlık ]

kürt konusunda bilgiye ihtiyacım yok teşekkür ederim ( bu arada kürt değil karadenizliyim)

Ne kadar güzel . . . Karadeniz Türk'üsün . . .
Giresun Müdafaa-i Milliye Reisi Topal Osman Ağa’nın göruslerını , hareketlerını hep benımsemısımdır . . .

Arkadaşım çok haksız ve bir kaynağa dayanmayan mesnetsiz bir yorum yapmışsın.
PKK Kürtler tarafından değil birkaç marksist leninist tarafından ankarada kurulmuştur. Daha geniş bilgi alabilmen açısından aşağıdaki link'e bir göz atmanı tavsiye ederim.

PKK - Vikipedi

:)
PKK'nın ideolojik yapısı Marksizm, Leninizm, Maoculuk , ve Apoculuk'tur .
Pkk'yı Kuran Abdullah Ocalandır . . .
Abdullah Ocalan Kürt'dür . . .
Terör örgütlerine bir göz at bakalım . . .
PKK, Hizbullah, TİKKO, Kawa, Rizgari, vs... ?
Kürtler şu an gayri resmi olarak azınlıktır.
İşlerine geldiğinde Türk, işlerine geldiğinde Kürt takılıyorlar.
Akrabaları olsa bile Farsların söylediği bir söz: "Kesafettayı alem gird kerdend, en asha misiriştend Kürd kerdend"... Yani; "Dünyanın bütün kabalıklarını topladılar, karıştırarak onlardan Kürt yaptılar".
Link'e filan gerek yok :)
Ben Terör.. Yüzünden , Amcamı ve Öz Gardaşımı Toprağa Gömmüşüm . . .
Şehit Vermişim . . .

Hep Kürtleri suçluyorsunuz , Türk'lerin hiçmi suçu yok diyebilirsin . . .

Biz Kimseyi suçlamıyor, karalamıyor, iftira atmıyoruz.
Hepsinin Şahitleri , Belgeleri Var . . .
Türklüğün dışarıda hiçbir düşmanı kalmasa bile Türkiye'de yüzyıllardır Türk milletini sömürerek yaşayan tabiatlarında varolan vahşete ve suça eğilim, hırsızlık, kıskançlık, eziklik, hainlik gibi mevhumları karakter dokularını teşkil ettiği Kürtler hiçbir dış tehdit olmasa bile sadece içeride yaptıkları alçaklıklardan dolayı cezalandırılmayı çoktan hak etmişlerdir.
Türkler arasında da katiller, sapıklar, hırsızlar, hainler vardır. Hatta dünyanın en medeni toplumu olarak kabul edilen, rüşvet, hırsızlık, cinayet, gasp vs... gibi suçların oranının çok az olduğu, hiçbir terör örgütünün bulunmadığı İsviçre'de bile birsürü kötülük ve suç unsuru vardır. Ancak İsviçre gibi birçok dünya ülkesinde bunun belli bir yekünü, bir oranı vardır. Toplumların, cemaatlerin, milletlerin nüfuslarına, hacimlerine, kapladıkları alana, eğitimlerine ve kültürlerine oranlanıp bir karşılaştırma yapıldığında anormal bir veri elde edemezsiniz. Şiddeti yeryüzünden kaldırmak olanaksız olduğu gibi, suç örgütlerini, katilleri vs... yok etmek olanaksızdır. Birçok ileri medeniyet bunlarla beraber yaşamayı öğenmiş,kontrol altında tutmayı, evcileştirmeyi başararak pasifize etmiştir.
Bireysel suçlar ise insan ırkı varolduğu sürece varolacaktır.

Her Türk tehlikenin bilincine vardığı takdirde bu belanın üstesinden geliriz ancak.
Uyanmamız lazım gardaşlarım . . .

TraFoo

MuH4mm3T

Arkadaşlar lütfen kişileri , kültürleri , halkları kısacası yaşayan insanları aşağılayıcı , etnik ayrımcılığa

neden olabilicek şekilde yorumlar yapmayalım ikinizide bu konuda uyarmak istiyorum aklınızda bulunsun!

Ben Hollanda'da yaşıyorum . . .
Şu anda Türkiye'deyim . . .
Bu üyelik'te arkadasımın uyelıgı , siteyi cok begendım o yuzden bazen aktif oluyorum sıtede . . .
Her Sene Türkiye'ye geliriz , Geldıgımızdede En az 4-5 Şehir'i gezeriz . . .
2 Sene Önce Diyarbakır / Kulp Diye bi yere gitmiştik . Kulp veya KULUP'tu herhalde. Tam hatırlamıyorum isimini.
Arabamızın arkadasında TÜRK ve Azerbaycan Bayragı vardı . . .
Gece Arabamızı park ettik sokaga , ve kalacagımız yere gırdık uyuduk . . .
Sabah bi kalktık , arabanın arka camı kırılmış , arabanın ustune , Öcalan yazılmıs , lastikler patlatılmış .
Türk bayragı yakılmıs ve arabanın altına atılmıs . . . Plastik türü bi tutacagı vardı , o yanmamıstı ordan tanıdım . . .

Ama elime bayrak alıp , sokaklara cıkmadım .
Arabada asılı duran bayraga , arabaya böyle tepki veriyorlarsa , ben elime alıp gezsem Bayragımızı sağ çıkamam herhalde . . .

TraFoo

MuH4mm3T

Arkadaşlar lütfen kişileri , kültürleri , halkları kısacası yaşayan insanları aşağılayıcı , etnik ayrımcılığa

neden olabilicek şekilde yorumlar yapmayalım ikinizide bu konuda uyarmak istiyorum aklınızda bulunsun!

Türkiyemize zarar verdikleri için o kişilerin ırk'ları , kültürleri hakkında belgelere ve sabit bilgilere dayanarak açıklama yaptım . . .
Böyle acıklamalar yasaksa , Tabi ki kullanmayız bu dogru , gerçek sözleri . . .
İlgilendıgınız ıcın tesekkurler .
Hoscakalın efendım . . .

TraFoo

MuH4mm3T

Bize düşman olanları, Bayrağımıza Saygısızlık yapan kültürleri halkları aşşağılamayalımda başbakanımız gibi dilimizmi sürçsünde sayınmı diyelim?

Gerçi sizde haklısınız nerden tutulsa elde kalıyor...

Yurdumuza alt/üst kimlik kargaşasını (fitnesini) sokan alçaklara tapan bir sürü örümcek kafalı olduğu müddetçe kargaşada bitmez bozgunculukta bitmez.

Arkadaşım çok haksız ve bir kaynağa dayanmayan mesnetsiz bir yorum yapmışsın. PKK Kürtler tarafından değil birkaç marksist leninist tarafından ankarada kurulmuştur. Daha geniş bilgi alabilmen açısından aşağıdaki link'e bir göz atmanı tavsiye ederim.

PKK - Vikipedi

pkk nın türkce acılımı kürdistan işçi partisidir.

kürtler tarafından kurulmustur ve ismindeki gibi bir parti degildir, terör örgütüdür.

"...Kürtler tarafından değil birkaç marksist leninist tarafından..."

bu kısım ne şimdi?
kürt ve marksist olmuyor mu yani? marksizm bir ırk mı:durdurun

kürtler tarafından kurulan bir terör örgütüdür

Açılımda Kritik AN

Açılım'da kritik AN

Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil dağı ve Mahmur Kampı'dan gelecek 34 kişi karşılamak üzere Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaklaşık 50 bin kişi toplandı. Türkiye'ye giriş yapacak PKK'lıların sorgulanmaları sırasında, Diyarbakır ve Şırnak Barosu'ndan 30 avukatın hazır bulunacağı bildirilirken, PKK'lıları Habur Sınır Kapısında, DTP'li milletvekilerinin karşılayacağı öğrenildi. Güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulduğu Silopi'de Habur Sınır Kapası'na 1 kilometre mesafede güvenlik şeridi oluşturdu. Şırnak Valisi Ali Yerlikaya'da, Habur Gümrük Kapısı'nda gelişmeleri yerinde izliyor.

DİYARBAKIR'DA MİTİNG

Öte yandan, PKK'lıların gelişine ilişkin DTP tarafından bir mitingde Diyarbakır'da düzenleniyor. Batıkent Meydanı'nda öğlen saatlerinde başlayan mitingde, Batman'dan getirilen, 100 metrakarelik bir platform oluşturuldu. Kürtçe müzik ve davul zurna eşliğinde halay çeken, DTP'liler, PKK ve Öcalan posterleri açtı. Mitinge katılan DTP'lilerin genellikle sarı, kırmızı, yeşil elbiseleri tercih ettiği görüldü. Mahmur Kampı'ndan Türkiye'ye gönderilen ‘barış gruplarını' taşıyan araçların bulunduğu konvoyda kaza meydana geldi. İki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 4 kişinin yaralandığı 1 kişinin de öldüğü bildirildi.

Kandil'den gelen 8 kişilik grup ile Mahmur'dan gelen grup Musul Erbil arasında buluştu.Kandil'den gelen PKK lıların silahsız oldukları gözlendi.Mahmur ve Kandil' den gelen gruplar Habur sınır kapısının karşısında bulunan Halil İbrahim sınır kapısına ulaştı.

MEKTUP GETİRİYORLAR

Gelen PKK'lı grubun yanlarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı'na hitaben yazılan ve örgütün ‘Kürt sorununun çözümü' için isteklerinin yer aldığı mektuplar bulunduğu ayrıca bu konuda bir dosya da bulunduğu bildirildi. Mahmur'dan gelen grubun serbest bırakılmaları halinde Ankara'ya giderek TBMM'de görüşmeler yapmak istediği belirtildi.

Hükümetin demokratik açılım çalışmalarına ilişkin tartışmalar sürerken, gözler bugün Türkiye-Irak sınırında yaşanacak kritik gelişmeye çevrildi. Kuzey Irak’taki Mahmur mülteci kampında yaşayan 4’ü çocuk 26 kişi ile PKK’nın Kandil’deki kamplarında bulunan 8 kişi, terörist Abdullah Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda Türkiye’ye gelmek için yola çıktı. “Mahmur Barış Grubu”na, 1999’da Türkiye’ye gelen 8 kişilik “Birinci Barış Grubu”nda yer alan Seydi Fırat öncülük ediyor.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Çocuklar da varKandil’den yola çıkacak örgüt üyelerinin 8, Mahmur Mülteci Kampı’ndan Türkiye’ye gelecek grupta ise 26 kişi bulunuyor. Bu gruba katılmak için 400’ü aşkın kişinin başvurduğu, ancak, 4 çocuk, 9 kadın ve 13 erkeğin seçildiği belirtildi. Mahmur grubuna eşlik edecek Seydi Fırat’ın bir süre önce Kuzey Irak’a geçtiği, grubun sözcülüğünü ise Erbil’deki Selahaddin Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gören Bülent Aka ile Hakkâri doğumlu Nurettin Turgut’un yapacağı kaydedildi.Habur Sınır Kapısı’ndan saat 10.00 sıralarında Türkiye’ye giriş yapmaları beklenen grubun, beraberlerinde getireceği taleplerini içeren mektupları, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı’na gönderecekleri öğrenildi.

“Kürt sorununun çözümü” konusunda taleplerini içeren bir dosyayı da yetkililere sunması beklenen “Mahmur Barış Grubu”, serbest bırakılmaları halinde Ankara’ya geçip Meclis’te görüşmeler yapmak istiyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

4 SAVCI GÖREVLİ

Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Cizre ve Silopi kaymakamları ile birlikte Habur Sınır Kapısı’na giderek önlemleri yerinde inceledi. Güvenlik güçleri tarafından karşılanacak gruplar için, özel yetkili 4 savcı görevlendirildi. “Barış grubu”, aynı gün serbest bırakılması halinde araç konvoyu eşliğinde Diyarbakır’a, oradan da Ankara’ya geçecek. Konvoyun güzergâhındaki il ve ilçelerde, barış etkinliklerinin düzenlenmesi bekleniyor.Dicle Haber Ajansı’na açıklama yapan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna da barış gruplarında bulunanların tutuklanması halinde bundan sürecin başlaması için öneride bulunanların sorumlu olacağını ve “aracılara” dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Kandil ve Mahmur’dan gelecek grupların ardından, Avrupa’dan gelecek üçüncü grup da çarşamba günü İstanbul Atatürk Havalimanı’na inecek. DTP İstanbul il örgütü, gelecek olan grubu karşılamak için bir gece Fatih’te “Barış çadırı” kurarak nöbet tutacak.

fft16_mf402741.Gif

HABER İÇİN TIKLAYINIZ

DTP, havaalanındaki karşılamayı mitinge dönüştürmeyi amaçlıyor. Barış gruplarının karşılamasına 100’e yakın avukat da katılacak.Silahsız geleceklerKandil’den 3 grup halinde yola çıkan ve silahsız oldukları kaydedilen 8 örgüt üyesinden 4’ü kadın. Gruplara Bülent Aka, Nurettin İsmail Turgut ve Zehra Tunç’un liderlik yaptığı belirtildi. Aynı şekilde Avrupa’dan gelecek PKK’lı grubunda “Sakine” kod adlı kadın yönetinin olduğu öne sürüldü.Habur Gümrük Kapısı’na saat 11.00 sıralarında ulaşacakları öne sürülen PKK’lıların işlemleri için bir merkez valisi görevlendirildi.

PKK’lıları karşılayacaklar arasında yer alacak 30 avukat ise özel yetkili 4 savcının ifade işlemleri sırasında hazır bulunacak.

KİMLER GELECEK?

Mahmur’dan Türkiye’ye geleceklerle ilgili bilgiler şöyle:

Kamil Yüksel: 1959 Şırnak-Silopi doğumlu. Kamil Yüksel ile birlikte 1977, Zaxo doğumlu Hamsiye ile üç çoğu Helena, Hevi ve Bewar ile birlikte grupta yer alıyor.Nurettin Turgut: 1960 Hakkâri doğumlu.Musa Tomak: 1984 Cizre doğumlu, 1985 Cizre doğumlu eşi Nurcan Tomak ve Rojda isimli küçük kızı ile geliyor.Yusuf Şen: 1949 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.Cane Kabul: 1969 Şırnak doğumlu, 1993’te göç etti.Sait Şedal: 1955 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti.İsmail Ayaz: 1988 Şırnak doğumlu, 1994’te göç etti.Ayşe Kara: 1983 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.Sosin Yaman: 1954 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.Abdullah Yaman: 1992 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.Emine Sağat: 1955 Şırnak doğumlu, 1992’de göç etti.Melekşa Soydan: 1973 Yüksekova doğumlu, 1971 doğumlu eşi Mikail Soydan ile geliyor. 1995’te göç etmişlerdi.Haci Sorgül: 1955 Cizre doğumlu, 1994’te göç etti.Mehmet Adanmış: 1970 Siirt doğumlu, 1993’te göç etti.Fatma İzer: 1987 Şırnak doğumluNizar Buldan: 1987 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti, üniversite öğrencisiBülent Aka: 1983 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti, Selahaddin Üniversitesi’nde hukuk mezunu.Mehmet Kaçan: 1970 Uludere doğumlu, 1993’te göç ettiZehra Tunç: 1985 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti, Selahaddin Üniversitesi öğrencisi.

KAYNAK

çıdıracammmmm allamm aklıma mukayet ol....

Ey Allahım neydi bizim günahımız da bunları başımıza getirdin..

bu teröristleri adam yerine koyup muhattab alanlar sayesinde bu kadar cok sesleri cıkmaya basladı.

bir acılım sevdasıdır gidiyor.

dagdaki teröristle masaya oturanları bu ülke affetmez.

pkk nın türkce acılımı kürdistan işçi partisidir.

kürtler tarafından kurulmustur ve ismindeki gibi bir parti degildir, terör örgütüdür.

"...Kürtler tarafından değil birkaç marksist leninist tarafından..."

bu kısım ne şimdi?
kürt ve marksist olmuyor mu yani? marksizm bir ırk mı:durdurun

kürtler tarafından kurulan bir terör örgütüdür

Arkadaşım Türkiyede Faaliyet gösteren TKP isimli bir parti var ( Türkiye Komünist Partisi ) bu partinin oyu binde birlerle ölçülür. İsminde Türk olması ve Türk olan birkaç kişi tarafından kurulmuş olması bu partinin fikirlerinin tüm Türklere maledilmesi hakkını vermez.

pkkyı bitirip neyapacaksınız..!

herkez memnun halinden baksana..!

olan şehitlere ve ailelerine oluyor..!

onlarıda ''bir gider, bin gelir'' diye avuturuz.!

e siyasetçilerin bir ksımınında tüm argümanı zaten bu.!

genel kurmayda işini yapıyor itirazı yok.!

bitiripte güneydoğunun güzelim dağlarını gezmeyemi gidicez sanki. boşveeer..!

terörörist işini yapsın öldürsün, Asker işini yapsın püskürtsün.!

öyle ya biz savaşçı bir millet değilmiyiz. pkk da biterse neyapıcaz.. bırakalım bence.!

terörist kaçsın asker kovalasın herkez halinden memnun...!

vallahi bu ülkede birileri, pkk yı bitirenleri bile terörist yaparlar mazallah...:melek

Bataklıklar kurutulmadan yapılan ilaçlamanın sinekle mücadelesi ne kadar yetersiz kalırsa , Sığınacağı ortamları yok etmeden Terörle mücadelede o kadar yetersiz kalır. 30 yıldır bu ülkede Terör var. Ve 30 yıldır yapılan sadece silahlı mücadele . Sonuç 40.000 can kaybı ve harcanan yüzlerce milyar dolar. 30 yıldır ilk defa PKK'ya destek olan ülkelerle birer birer dost olunması ve artık PKK'nın desteğinin kesilmesi sonucu başlayan bir dağılma süreci. Ama silahını bırakıpta teslim olmayanlar kalmayacak mı.? Elbette kalacak. Zaten bunun için ordunun sona eren tezkeresi yenilendi. Ordunun isteği olan tüm silahlar temin ediliyor. Orduya her türlü lojistik imkan sağlanıyor. Ama bir taraftan da silahsız mücadelede devam ediyor. Yani 30 yıldır kesintisiz devam eden ve hiçbir müsbet sonuç alınamayan silahlı mücadele ve bunun yanında siyasi mücadele. Aslında demokratik açılım yavaş yavaş hayata geçse daha ne güzel günler olacak ülkemizde buna eminim. Şimdi bana yine Polyannacılık oynuyorsun diyebilirsiniz Lakin artık kurt adam filmi izlemekten bıktım. Dolunaylardan korkmak istemiyorum. Biz yaşadık bari evlatlarımız huzurlu bir ortamda büyüsünler. Yarınlarımız aydınlık olsun. Ülkemiz kurtulsun bu kısır çekişmelerden. İnsanların dinine diline ırkına bakılmasın. Kimse kimseden üstün olmasın. Ülkemiz bazı dış güçlerin oyuncağı olmasın. Tavşana koş tazıya tut diyenleri mutlu etmeyelim. Eğer bu temennilerin adı Polyannacılıksa evet ben Polyannacıyım. Hergün kurtlar vadisi yerine polyanna izlemek istiyorum.

Sayın ghost031,

pkk denen şerefsizler topluluğunun amacı nedir? Önce buna bakmak lazım.

Hak, hukuk, kardeşlik, adalet? Hiç sanmıyorum. Bunun için silahlı eyleme gerek yok.

Tek amaç Türkiye Cumhuriyetinin başına bela olup bölmek. Hiç kimse bunu inkar edemez. Ve okadar net söylüyorum ki bu terör örgütünü kuran, eğiten, destekliyen abd dir. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyetinin komşuları. Hem batıdaki hem doğudaki. Belki bölünmeye başlıyan bir devletten kendilerinede pay düşer hesabı, hayali...

Senin tüm komşularının sahip olduğun toprakta gözü var. Kendin söylüyorsun 30 yıl beslediler bu şerefsizleri. Onlarında ellerinde şehidimizin kanı var... Teröristi besleyen komşularına hangi koşullarla yakınlaşıyorsun? Ne tür imtiyazlar vererek onların biranda fikirlerini deiştirmesini sağlıyorsun? Sınır kapılarını açarakmı? Karabağı vererekmi? Soykırım iddalarını kabul ederekmi?

Ve bu ülkelerin teröre desteğini keseceğide daha belli deil. Varsayım...

Silahlı kuvvetlerine destek sadece silah alıp ateş et demekle olmaz. Komşularınla iyi ilişkiler kurmaklada bitmez. Peki Türkiye içindeki uzantıları? Dağdakiler deil şehirdekiler.

El altından satılan silahın, köşebaşında satılan uyuşturucunun geliri pkknın... Kadın ticareti, çek, senet, haraç, pkknın... Asker bunlarladamı ilgilensin?

Ya mecliste hergün pkk propagandası yapanlar. Onlarladamı asker ilgilensin.
Şerefsizler teslim olmak için bugün geliyolarmış. Sınırda bu itleri karşılamak için 20bin dtpli coşkuyla bekliyormuş.

20BİN DTPLİ... Bunlarladamı asker ilgilensin? Herşey apaçık ortada neyi tartışıyoruzki...

Kim kimden üstün kimin diline dinine ırkına göre ayrım yapılmış onuda söyle lütfen...

Nedir bu demokratik açılım onuda anlat lütfen...

Türk Olmayan Türkçüler!

Türk Olmayan Türkçüler!

CHP'ye Kürt raporu sunan Prof. Dr. Ahmet Özer, Türk kökenli olmayan Türkçüleri, sistemin kaymağını yemek için Türkçülüğü araç olarak kullananları anlattı...

Bu ülkede Türkçülük yapanlar Türk kökenliler değildir. Türkçülük yapanlar daha çok Balkanlar’dan ve Kafkaslar’dan gelmiş olanlardır. Bunlar, daha çok Batı’da yerleşikler ve sistemden nemalanmak için Türkçülüğü bir araç olarak kullanıyorlar.

NEŞE DÜZEL: CHP lideri Deniz Baykal için bir Kürt raporu hazırladınız. Baykal, sizi nasıl buldu?

AHMET ÖZER: Ben Kürt sorunu konusunda çalışan bir siyaset sosyologuyum. CHP’de dostlarım var. Kürt raporunu, bir talep, sipariş üzerine hazırlamadım. Raporu arkadaşlarıma sundum ben. Çünkü CHP’nin Kürt açılımına dahil edilmesi gerekiyor.

Hiç Deniz Baykal’la yüz yüze görüştünüz mü?

Görüştüm.

Baykal’a neler önerdiniz Kürt sorunun çözümü için?

Ben genel olarak söyleyeyim. Kürt sorunun çözümü için benim önerilerim şunlar. Her şeyden önce iyi niyetli olmamız, empati yapmamız ve barışı zehirleyen savaş dilini bırakmamız lazım. Sıkılı bir yumrukla el sıkışamazsınız. Bir tarafta toplumsal barışı sağlamak isteyeceksiniz, öbür tarafta savaş dilini konuşacaksınız. Bu olmaz. Kürt sorunuyla ilgili her türlü özgür tartışmanın üzerindeki tasallut kalkmalı. Açılımı destekleyenler ihanetle, bölücülükle suçlanmamalı. Bunlar çok önemli. Çünkü bunlar, meselenin psikolojik alt yapısıyla ilgili. CHP, söylemlerini değiştirmek zorunda!

Siz CHP’yi iyi tanıyan birisiniz.

Ben AK Parti’yi de iyi tanıyorum. Çünkü inceliyorum. DTP’yi de iyi tanıyorum. Hepsinde dostlarım var... CHP geçen seçimde Doğu Anadolu’da yüzde iki-üç oy aldı. Buradaki insanların sorunlarının çözümü için çaba harcarsa bölgede oyunu arttırabilir. Bunun için CHP’nin geçmişteki kendi Kürt raporlarını savunması yeterlidir. Oysa CHP, 20 sene önce önerdiklerinin gerisine düşüyor. Oysa o raporu hazırlayan beş kişilik komisyonun içinde Deniz Baykal da vardı.

Diğer dört kişi kimdi?

Eşref Erdem, Hikmet Çetin, Fuat Atalay, rahmetli Cumhur Keskin’di. Anadil üzerindeki yasaklar kaldırılmalı diyen yani Kürtçe eğitime izin veren çok ileri bir rapordu o. Bugün tam tersi bir söylem söz konusu. Oysa bizim yaptığımız araştırmalara göre, Doğu ve Güneydoğu’da seçimlerde birinci ve ikinci olamamış hiçbir siyasi parti 1950’den beri bu ülkede tek başına iktidar olamamış.

Sizce CHP iktidar olmak istiyor mu?

CHP’nin tabanı iktidar olmak istiyor. Türkiye’de demokrasi, artık bir sağ partinin gidip bir başka sağ partinin iktidara geldiği bir tahterevalli olmaktan çıkmalı. Sol taban yıllardır iktidara susadı. Yaptığım görüşmelere göre, CHP’yle ilgili olarak halkta iki türlü algı var. Bir kesim, ‘CHP sırtını devlete dayamış halka rağmen politika yapıyor’ diyor. Bir kesim de, ‘CHP herhalde iktidar olmak istemiyor’ diyor. CHP’yi yönetenler toplumdaki bu algıyı değiştirmek zorunda. CHP, bölgede oyunu arttırmak zorunda. Bunun için de geçmişte Kürt raporlarında yazdığı önerileri tekrar gündeme getirmeli.

Baykal’ın CHP’nin geçmişteki Kürt raporlarında yer alan önerilerinin bugün tam tersini söylemesi neyi gösteriyor sizce?

Baykal’ın Başbakan’a gönderdiği mektubu okudum. “Kürt açılımı ayrıştırır” diyor. Yani, ‘sorun çözülürse bölünürüz’ diyor. Halbuki açılım ayrıştırmaz. Kürt sorunu çözülürse bölünmeyiz. Aksine Türkiye, demokratikleşirse ve Kürt sorunu çözülürse, zenginleşir, kalkınır ve milli geliri yükselir. Milli geliri yükselen, zenginleşen bir ülkenin bölünme, şeriat problemi olmaz. Eğer bu ülkenin bölünmesini ve şeriatın gelmesini istemiyorsak, Türkiye’nin bir an önce demokratikleşmesi ve Kürt sorunundan kurtulup kalkınması gerekiyor. Eğer CHP Kürt sorununun çözümüne direnirse ve CHP’ye rağmen sorun çözülürse CHP oylarını arttıramaz.

Sorun çözülmezse CHP oylarını arttırır mı peki?

CHP’nin içinde böyle düşünenler var. Bir kısım, ‘Eğer biz Kürt açılımını desteklemezsek, Batı’da oylarımızı yükseltiriz’ anlayışı içindeler. Ben Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden yeni döndüm. Bölgede yaptığım görüşmelerde şunu gördüm. İnsanların büyük kısmı sorunun çözümünden yana. CHP’nin içinde de ‘çözümden yana olanlar’ var ama onların sesi çok çıkmıyor.

Çok değil hiç çıkmıyor. Sizce Kürt sorununun çözümünden ve açılımdan yana olanların sesi niye hiç çıkmıyor? Eğer bugün bir siyasetçi Kürt sorunu hakkında konuşmayacaksa, Türkiye’nin hangi sorunu hakkında konuşacak?

Siyaset ne için yapılır? Halkla beraber, devlet alanında halka nefes aldırmak için yapılır. Evet... Kürt sorununun çözümüne bu süreçte katkı yapmayacaklar da ne zaman yapacaklar? Kürt sorununu çözen, bu ülkenin tarihine Atatürk’ten sonra en önemli lider olarak geçecek. 25 yıldır her gün analar ağladı. Bir trilyon para harcandı. 47 bin insan öldü. Kurtuluş Savaşı’nda ölenlerin dört-beş katı bu. Kürt sorunu siyasi çıkarların çok üstünde bir meseledir.

Bu sorunu çözecek olan siyasi partinin seçim kaybetme ihtimali yüksek mi peki?

Hayır ama şöyle bir gerçek de var. Şu anda Tayyip Erdoğan’ın en büyük sıkıntısı, devleti değil toplumu ikna etmek. Orduda ve Yargıda çözüme direnen bir kesim var ama... Dışişleri, İçişleri, MİT gibi devletin içindeki diğer dinamikler çözümden yanalar. Bu durumda çözüme karşı direnç nereden gelebilir?

Nereden gelebilir?

Toplumdan gelebilir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti 80 yıldır kendi toplumuna yalan söyledi. Seksen yıldır, “Kürt diye bir halk yoktur, Kürt sorunu yoktur” dedi. Şimdi devletin Kürtleri ret politikası bir tarafa atılıyor ve “Kürt vardır, Kürtlerin hakları vardır. Kürt sorunu vardır. Bu sorunu çözmemiz gerekir” deniyor. Siz seksen yıl boyunca topluma enjekte ettiğiniz bir öğretiyi seksen günde değiştiremezsiniz. Bu zembereği tersine çevirmek güç. Başbakan’ın “bu açılımı il il dolaşıp topluma anlatacağım” demesi toplumla ilgili çok doğru bir tespit.

Kürtlere, Türklerle eşit hakların verilmesine en büyük direnç toplumun hangi kesiminden gelecek?

Kıyılardan gelecek. Çünkü Kürt açılımından, tuzu daha kuru olan kesimler endişe ediyor. Mesela İç Anadolu’nun Yozgat gibi bir kentinden 52 kuruluş, geçen gün Cumhurbaşkanı’na “açılımı destekliyoruz” dedi. Yozgat, Türk milliyetçilerinin merkezlerinden biri.

Sizce niye Türk milliyetçiliğinin merkezi sayılan İç Anadolu Kürt açılımından endişe etmiyor da, dünyaya açık olan ülkenin Batı bölgesi demokratikleşmeden ve Kürt açılımından endişe ediyor?

Bu ülkede Türkçülük yapanlar Türk kökenliler değildir. Türkçülük yapanlar daha çok Balkanlar’dan ve Kafkaslar’dan gelmiş olanlardır. Bunlar, daha çok Batı’da yerleşikler ve sistemden nemalanmak için Türkçülüğü bir araç olarak kullanıyorlar. Batı Anadolu’da açılıma karşı çıkmanın bir diğer nedeni de Kürt göçüdür. Doğu ve Güneydoğu’dan İç Anadolu’ya, Yozgat’a Kürt göçü yok ama Batı’ya var. Batı kıyılarına olan Kürt göçü, Türklerle Kürtler arasında iş konusunda bir rekabet yaratıyor. Milliyetçilikleri karşılıklı olarak tetikliyor ve besliyor.

Türklerle Kürtler etle tırnak değiller mi peki?

Bin yıllık geleneğin sonucunda etle tırnak gibiler ama tırnak uzadıkça et kesilmesin. Cumhuriyet tarihinde üç büyük göç dalgası yaşandı. Bir, Menderes döneminde. Traktörün tarıma girmesiyle işsiz kalan köylü sanayileşen kentlere geldi. İki, Özal döneminde. Dışa açılmayla şehirlerin cazibesi arttı, insanlar daha iyi bir yaşam ve olanaklar için kentlere göç etti. Üç, 1990’lı yıllarda... İlk ikisi iradi göçtür, 1990’lardaki ise zorunlu göçtür. Dört-beş bin köy boşaltıldı. Kürtler önce can havliyle Diyarbakır, Batman, Van gibi birinci göç istasyonlarına gittiler. Daha sonra...

İkinci göç dalgasında nereye gittiler?

Batı’nın iki hinterlandına geldiler. İstanbul İzmit, Bursa gibi kuzey hinterlandına ve Mersin Antalya, Adana gibi güney hinterlandına göç ettiler. Avrupa’da üç yüz, beş yüz yılda yaşanan süreç, bizde on yılda yaşandı ve kentlerin nüfusu ikiye, üçe katlandı. Her kentte birbirinden her bakımdan farklı iki ayrı kent yapısı oluştu. Yani toplumsal çatışmanın zemini oluştu. Bir ülke için on yılda üç buçuk milyon insanın yer değiştirmesinden daha büyük bir olay olabilir mi? Varoşlarda biriken bu beklenmedik misafirler, kentte tutunmaya çalışıyorlar ve daha hırslılar. Sadece ekonomide ve istihdamda değil, siyasette de etki alanı yaratmak istiyorlar. Aktif olarak siyasete giriyorlar. Bu rekabet, kentin eski sahiplerini huzursuz ediyor. Çünkü kentin olanakları daha fazla nüfus tarafından paylaşılıyor. Eğer milliyetçi duygular da birileri tarafından kaşınıyorsa, bu onları Kürtlere karşı daha da kışkırtıyor.

Siz, “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese Türk denir” lafının da Anayasa’dan çıkarılması gerektiğini düşünüyorsunuz. CHP bu görüşü destekleyebilir mi?

Sanmıyorum. Baykal, “Bunlar olursa toplum ayrışır” diyor. Aksine... Türkiye demokratikleştiği takdirde kalkınır ve uçar. Bölünmez. Bu nedenle açılımın olması ve Kürt sorunun çözülmesi lazım... Devlet hiç bir etnisiteyi tutmamalı. Anayasa’ya Kürt lafını da sokmanın bir anlamı yok. Mevcut Anayasa’dan Türk lafını çıkardığınızda herkes kendini o Anayasa’nın içinde görür ve sorun çözülür. Toplum, bunu yapan CHP’yi kucaklar. Böylece CHP, Doğu ve Güneydoğu’da da oy alır. Ve CHP’ye tek başına iktidar olma yolu açılır.

CHP, uzaktan bakıldığında toplumun Türk kesimini temsil eden bir parti gibi gözüküyor.

O hale geldi. Eskiden öyle değildi. Diyarbakır’dan, Mardin’den, Van’dan bir sürü milletvekili çıkarıyordu.

CHP, bugün Kürt vatandaşlarla neredeyse tümüyle ilişkisini kesmiş gibi. Sizce, bu görüntü CHP tabanının da desteğini alan bir görüntü mü?

Hayır değil. Doğu’da CHP tabanında da çözüm isteyenler çoğunlukta. CHP bir siyasi parti olarak kendini yenilemeli.Sadece düşünce olarak değil, kadro olarak da yenilenmeli. Türkiye sadece AK Parti’yle yürüyen bir parti olmamalı. Bu, demokrasiye uygun bir durum değil.

CHP, ulusal bir parti olmaktan, bu ülkenin her yanından oy almaktan vaz mı geçti?

Böyle bir şey akla ziyan olur. Bu politikayı sürdürenler, “Doğu ve Güneydoğu’da oy kaybederiz ama Batı’da oylarımızı arttırırız” diyorlar.

AKP, tek başına Kürt meselesini çözerse CHP siyasi açıdan bir yara alır mı?

Büyük yara alır. CHP açılımı desteklemezse oy kaybedecek. Desteklerse oy kazanacak. CHP’nin bölgedeki yüzde 3’lük oyu daha da düşebilir. Sonuçta insanlar, kendi sorunlarıyla ilgilenene ve çözene oy verirler. AK Parti’ye bu yüzden oy verdiler.

CHP, Kürt açılımını desteklerse Türkiye’de ne tür gelişmeler yaşanır?

İnsanlar hep bugünkü gibi kalmayacaklar. Çözüm süreci ilerleyip de, yarın evlere cenazelerin gelmesi durduğunda, paralar güvenlik ve silah yerine kalkınmaya gittiğinde, Karadeniz’deki balıkçının, Ege’deki zeytincinin, Akdeniz’deki pamukçunun geliri ikiye katlandığında herkes çözümü alkışlar. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye yepyeni bir mecraya girer. Türkiye beş yıla kalmadan bölgesinin en saygın, en demokratik, en müreffeh ülkesi olur. Tarihî bir dönüşümün ve değişimin kavşağındayız. Türkiye bu değişimi başaracak.

Siz yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyorsunuz. Yerel yönetimlerin güçlenmesi özerkleşmeleri anlamına mı geliyor?

.

Türk Olmayan Türkçüler! | Aktif Haber

Peki Birşey Sorabilir Miyim Bu Çok Bilmiş Profesör'e... Batı Diyor Şu Diyor Bu Diyor..

Bende O Saydığı Statü'deyim...

Osmanlı Devletinin Politikası.. Aldıkları Bütün Topraklara Türk Kültürünü Yaymak İçin Gönderilmedi Mi O Kafkas Ve Balkan Göçmenleri.. ???

Bide Batı Etkisi Vs..

Batı Etkisinde Olsa.. Bulgaristan Türklüğü Elinden Almak İstedi.. Batı Etkisinde Olsa Tak Satardı Türklüğü Kurulu Düzenlerini Bırakıp ANAVATAN'A Gelmezlerdi..

Aynı Şekilde Makedonya Arnavut Göçmenleri...

O bilmiş Profesör'e Soralım Bakalım...

Tarihin En Büyük Türkçülerinden Mustafa Kemal Atatürk'te Mi...

Bunlar, daha çok Batı’da yerleşikler ve sistemden nemalanmak için Türkçülüğü bir araç olarak kullanıyordu...

Ömer Seyfettin... Balıkesir'li.. Takip Et.. Balıkesir'lilerin Çoğu Çerkez Kafkas Göçmeni...

Ziya Gökalp Kürt asılıdır..

Tamamen CHP Eleştirisi Kokan bir Konu... :goz:

TuğяuL;4712918' Alıntı:
Sende her konuyu artık CHP ilre ilişkilendirmeye başladın.

Madem Bu Profesor çok bilmiş de neden Baykal ona Kürt raporu hazırlatıyor. Başka profesör mü yoktu.

Konu'nun Her Sorusunun Başında Ne Yazıyor CHP..

Beni Baykal İlgilendirmiyor.. Onu Bir Chp'li olarak Bile Görmüyorum Ben...

Ayrıca...

Sen Cevaplasana Benim Sorularımı Bırak Onu Bunu...

Konu'nun Her Sorusunun Başında Ne Yazıyor CHP..

Beni Baykal İlgilendirmiyor.. Onu Bir Chp'li olarak Bile Görmüyorum Ben...

Ayrıca...

Sen Cevaplasana Benim Sorularımı Bırak Onu Bunu...

CHP lideri Baykal seni ilgilendirmeyebilir ama beni

ilgilendiriyor Çünkü CHP nin değişmez ,değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez

Genel Başkanı.

CHP nin çaycısından bahsedersek ozamn dersin beni ilgilendirmez

Geri