Donanımı Güvenle Kaldır Muhabbeti!

uLash

Kaleidoscope
Reaction score
1
2dvpwue.jpg

Donanımı Güvenle Kaldır Muhabbeti!

Herkezin Tak Çıkar Aygıtı Taktığında Bilgisayardan Çıkarmak İçin Yaptığı Bir Şey. Eee? Çoğu Kişinin Yanlış Bildiği Bir Bilgi... Şimdi Onu Düzeltelim...

Tak Çıkar Aygıtım! Bozuldu ''Güvenli Kaldır Yapmayınca'' - Virüs Bulaştı ''Güvenli Kaldır Yapmayınca'' - Virüsler Temizlenmedi ''Güvenli Kaldır Yapmayınca'' - Flash Belleğini Kesin Bozarsın ''Güvenli Kaldır Yapmayınca'' Vs Vs...

Güvenli Kaldır İbaresi Nedir?

2liwwn5.jpg

Öncelikle Flash Belleklerde İki Tür Dosya Format Türü Vardır. İlk Olarak FAT ve Serisi İkinci Olarak NTFS. Bunu Aktarayım İlk Önce. Gelelim Konumuza, Xp İle Başladı Galiba Bu Muhabbet. Evet Güvenli Kaldır Dediğimiz Olay, Tak Çıkar Aygıtınız Bilgisayarınıza Taktınız. İşleminizi Yaptınız ve ''Güvenli Kaldır'' Demeden Çektiniz!!! Hemen Arkadaşınız Dedi. 'Öyle Yapma! Belleğin Bozulur!' İşte Birinci Yanlış. Eğer Sizin Dosya Format Türünüz ''FAT'' Türündeyse ''Güvenli Kaldır'' ı Kafanıza Takmanıza Gerek Yok. Çünkü Güvenli Kaldır Aslında NTFS ile Biçimlendirilmiş Tak Çıkar Aygıtları İçindir.

28upi79.jpg

Merak Etmeyin Çoğu Flash ''FAT''. Ama Eğer Flash Belleğiniz 8 Gb ve Üzeri İse NTFS Yapmışsınızdır. Çünkü Boyutu 4 Gb dan Büyük Tek Dosyaları FAT Birimi Kabul Etmez, Alamaz, Büyük Bir Dosya İçindir. Sizde Bunu Şimdi Öğrendiniz. Hemen Bilgisayarımı Açtınız, Flash Belleğinize Sağ Tıkladınız, Biçimlendir Dediniz ve Dosya Türünü NTFS Yaptınız. Artık Hem Güvenli Kaldır ı Kullanmak Zorundasınız Hemde Tek Ve Büyük Boyutlu Dosyaları Belleğinize Aktarabilirsiniz. Şimdi Gelelim Konumuza Bu Olay XP de Önemliydi Çünkü İşleminiz Bittiği Halde Explorer.exe Hala Onu Aktif Göstermektedir. Sizde Xp Kullanıcısı İseniz GÜvenli Kaldır Yapmak Mecburiyetinde Kalabilirsiniz.

Ama Belleğiniz FAT ise Verinizi Aktardıktan Sonra Direk Çekin : ) Bişey Olmaz. NTFS ise de Çekin Kendinize Güveniyorsanız. Microsoft Vista ve Seven Sürümlerinde Bu Sorun Yoktur. Flash Bellekler İçin. Aktarım Bittiğinde Explorer.exe Sizinle İlişkiyi Keser. Burada Önemli Olan NTFS Dosya Format Türüdür. NTFS Hassas Bir Biçimlendirmedir. Kısaca Naziktir.

Onun İçin Sizin Belleğiniz NTFS ise Güvenli Kaldırı Ne Olursa Olsun Kullanmalısınız. Windows Bu İbareyi Bunun İçin Önemli Kılmıştır. Şunu Bilin ki FAT Dosya Format Türü Sağlamdır, Şüpheniz Olmasın..

Ekli dosyalar

• USB.png
    USB.png
    4.8 KB · Görüntüleme: 1,092
Ne güzel kekliyoduk yaw milleti Flash belleği böyle yaptında yaktın sen diye, olmaz bunun garantisi diyip yeni satıyoduk İnşallah okumamışlardır bu yazıyı :D

Guvenli kaldir yapmadan fat da olsa kesilen baglantilarda elektriksel ariza olmasi muhtemel. dosya sistemine fazla zarar vermeyebilirsin ama yine de flash bellege donanimsal zarar verebilirsin. Dikkat edilmesi gereken husus ;)

kaldır indirle elektrik bağlantısının bi alakası yok

Donanımı güvenli kaldır yapmadan belleği çıkarmanın sakıncaları :
Kaldırma işlemini bir dosya aktarırken yaparsanız aktarılan dosyanın eksik yada bozuk aktarılması söz konusu olabilir, bir ihtimalde diskte ki dosyalama formatı bozulabilir diskte ki tüm veri kaybedilebilir diske format atmak gerekir. Tüm bunların olmaması için dosya aktarma yada işleme işleminin yapılmadığından emin olmak gerekir zira siz herhangi bir aktarma işlemi yapmıyor olsanız bile sistem arka planda belleğinizle bir işler çeviriyor olabilir mesela a.v. niz mobil diskinizde ki verileri virüslere karşı tarıyor olabilir şüpheli gördüğü bazı dosyaları karantinaya alabilir ki bunu yaptığında karatinaya alınan dosya ve onun bileşenleri çalıştırılamaz, yada bellek üzerinden bir program çalıştırmış olabilirsiniz siz programı kapatmış olsanız bile sistemin hala o programla işi bitmemiş olabilir. Yani kısaca "Donanımı Güvenli Kaldır" seçeneği gerçekten donanımı güvenli kaldırmak içindir gereksiz yere konmamıştır. Siz ne olursa olsun donanımı güvenli kaldırın derim ben FAT yada NTFS farketmez saygılar sevgiler... :D

bwnim bir 1.5 TB hard disc vardı içide bayağı film dolu idi. ha birde bu büyük hard diskler gücünü sadece laptoptan değil ayrıca bir güç kaynağından almak zorundalar. bende usp kablosunu çektim. sonra ne mi oldu içindeki tüm dosyalar çince yazıya dönüştü. tüm arşivim gitti. çok üzüldüm. o gün bu gündür (3 ay kadar) fişe takılan hard diskleri güvenli kaldırdan kaldırıyorum. ama diğer sadece usp ye takılan cinsten olan hard disklerimi ve flash disklerimi olece çekiyorum bir şey olmuyor yaklaşık 4-5 yıldır kullanıcıyım başıma birşey gelmedi. Not xp kullanıcısıyım

arkadaşlar bence bu akımla da alakalı.usb aygıtınız bağlı iken belli bi akım tesir eder.siz bunu elle birden çıkarırsanız aygıta zarar verebilirsiniz çünkü akım birden 0 olamaz ve çok çok kısa bi sürede yavaş yavaş düşer.buda bence aygıya donanımsal zarar verebilir.siz güvenle kaldır derken tahminimce aygıta gelen akımı birden kesiyorsunuz.buda aygıtı sağlıklı bi şekilde çıkarmanıza olanak sağlıyo...

valla fat mat demiyom ne varsa söküp alıyorum daha bi sorunla karşılaşmadım. tabi yinede bilmek iyidir. teşekkürler

teşekkürler...zırvalıyodu millet öğrenmiş olduk...

Peki neden o zaman eşşeoğlusu microsoft win 98 den sonra fat olayını ortadan kaldırdı...
Ne güzel fat kullanıyoduk sorunda çıkmıyodu hdd lerde...
Sonradan başladı hdd arızaları...

Peki neden o zaman eşşeoğlusu microsoft win 98 den sonra fat olayını ortadan kaldırdı...
Ne güzel fat kullanıyoduk sorunda çıkmıyodu hdd lerde...
Sonradan başladı hdd arızaları...

Buna da ben cevap vereyim. Aslinda su soruyla baglantili neden 16 bit isletim sisteminden 32 bit e gectik 64 bit kullaniyoruz ve 128 bit yolda.

Tamamiyle olay dosya boyutlarinin buyumesiyle alakali eskiden max 2gb gordugumuz dosyalar vardi simdi hd filmler var 20 30 gb boyutunda. Ayni anda fat dosya sistemi 2.7*(Yaniliyor olabilirim aklimda kalan rakam)gb dosya kopyalayabilirken ntfs sanirim 2.7* tb a kadar destekliyor.

Bunun tek nedeni dosya sistemlerinin buyumesi. Neden 64 bit isletim sistemi kullaniyoruz. Cunku 4gb ustu ram boyutlarina ulastik :)

Geri