Katarakt
Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesine ve opaklaşmasına Katarakt denir. İnsan gözünde doğal olarak bir lens (mercek) bulunur. Bu lens (mercek), gözün renkli kısmının (irisin) hemen arkasında yer alır. Mercek göze gelen ışınları retina tabakasına düşürerek net görüntü oluşmasını sağlayan sistemin bir parçasıdır. Bu opaklık merceğin herhangi bir yerinde veya tamamında bulunabildiği gibi hafif ya da ileri derecede olabilir. Görme miktarındaki azalma mercekteki opaklığa bağlı olarak artar.
Kırma Kusurları
Göz kırıcı yüzeyler olan kornea, lens vitre, göz sıvısı,iris ve retinadan oluşmuştur. Gözün kırıcı tabakalarından geçen imaj retina üzerine ters olarak düşer. Retina tabakasında ki koni ve basil hücreleri uyarılarak bu görüntüyü önce aksonlar vasıtasıyla sonra da optik sinir üzerinden beynin oksipital lobuna gönderirler. Böylece görülen cisim algılanmış olur. Eğer imaj retina üzerine düşmez ise retina hücreleri yeterince uyarılamayacağı için görüntü net olmaz. Kırma kusuruna bağlı bu bozukluğa refraktif bozukluk denir. Görme bozukluğunun gözlükle düzeltilebilen kısmına ise kırma kusuru yani refraktif kusur denir. Bu gibi durumlarda hastanın görmesi gözlükle yada lensle düzeltilebilinir. Gerçek anlamda göz hastalıklarında ise gözlük denensede görme artmaz Refraktif cerrahi, ise gözlük yada lensin yaptığı düzeltmeyi lazer ya da diğer teknikler kullanarak sağlar.
Miyopi
Uzağı görememe kusurudur. Objelerin görüntüsü korneadan ve göz merceğinden kırılarak geçer ve retina tabakasının üzerine odaklanarak net görüntü oluşur. Miyoplarda kırma gücü fazla olduğu için gözde kırılan görüntü retinanın önüne düşer. Bu gibi hastalarda gözlük, lens gibi negatif merceklerle gözün kırma gücü azaltılarak görme keskinliği arttırılır. Gözlük takmayan miyoplar uzağı göremez fakat yakını net ve uyum yapmadan görebilirler. Hasta uyum sağlayarak görmesini artıramaz. Çünkü gözün kırma gücü olması gerekenden fazladır. Uyum yaparak sadece gözün kırma gücü artırılabileceğinden miyopilerde uyum söz konusu değildir.
Miyopları ikiye ayırıyoruz, birincisi basit miyopi diğeri de dejeneratif miyopidir. Basit miyopi okul çağında ortaya çıkar,20 yaş civarında durabilir ve yüksek derecelere ulaşmaz. Dejeneratif miyopi genellikle bebeklik çağında kendini gösteren yüksek miyoplardır. Dejeneratif miyoplarda göz dokusunun ileri derece ön arka ekseni üzerinde uzaması sonucu retina tabakasında bulunan bruch membranı incelmesi sonucu gözde önemli kanamalar ya da retina dekolmanı riski fazladır. Genellikle 7 dioptrinin üzerindeki miyoplardır.
Presbiyopia
Yaşla ortaya çıkan yakın görme kusurudur. Bu bir hastalık değildir. 40 yaş üzerindeki herkeste görülebilinir. 40 yaşından sonra gözümüzün var olan üç dioptrilik uyum ( akomodasyon ) gücü azalır. Çünkü lensin elastikiyeti ve lensin esnemesini sağlayan adeleler yorulmuştur. Bu aslında bir uyum kusurudur. Örneğin normalde 3 dioptirilik uyum gücü olması gerekirken 43 yaşında gözün iki dioptrilik uyum gücü kalmıştır. Geriye kalan 1 dioptrilik eksikliği artı bir dioptrilik yakın gözlük camı vererek düzeltiriz. 55 yaşından sonra Uyum eksikliği maksimuma ulaşır ve yakın için ilave edilecek dioptri 3'e ulaşır.
Retina ve Vitreus Hastalıkları
Retina görmemizi saglayan ısıga duyarlı hucreleri (kon ve rodlar) ile sinir liflerini iceren bir tabakadir. Retina hastalıkları gormede ciddi ve kalıcı bozukluklar yapabilir. En fazla görülen retina hastalıkları:
1. Seker hastalıgına bağlı bozukluklar,
2. Retina dekolmanı,
3. Retina içi ve altı kanamalar,
4. Retina altında sıvi birikmesi,
5. Retinanın damarsal hastalıkları,
6. Dogumsal ve herediter hastalıklar,
7. Yasa baglı makula hastalıkları (YBMD),
8. Retina Tumorleridir.
Tedavi Yontemleri: Bozukluğun tipine gore, tıbbi tedavi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi seklindedir.
Erken teshis tedavinin ilk basamağıdır, bu nedenle göz Check-Up'ında standart göz muayenesine ek olarak yapılması gereken muayeneler;
Ekzoftalmometre ile kontrol, Derinlik hissi muayenesi, Renk gorme muayenesi, Korneal topografi, Konfrontasyon testi, Göz ultrasonografisi, Biometri, Pakimetri, Göz yası testi: Schiermer testi ve Florescein kırılma testi, Kontrast duyarlılık testi
Retraktif Cerrahi
Kırma kusurları gözlük ve lenslerden başka refraktif cerrahi teknikleri ile giderilebilinir. Miyopi, hiypermetropi ve astigmatizma operasyonlarının bir çok ayrı tekniği vardır.
Şaşılık
Bir gözün diğer gözle aynı yöne hareket etmemesidir. Genelde çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor. Bazen doğuştan olan bu hastalık bazen de bir kaç ay sonra ortaya çıkıyor. Yeni doğan çocuklarda göz kayması normal karşılanır oysa bu yanlış bir kavramdır. Birçok hastalığın başlangıcı da olabilir. O nedenle özellikle çocuklarda şaşılık düzelir diye beklemek yanlış olur. Şaşılığın birçok nedeni vardır. Göz kaslarındaki zayıflık olabilir, görme zayıflığı olabilir ,beyindeki bozukluklardan dolayı, yada göz tümöründen olabilir. Çocuğun hayati tehlikesi bile bulunabilir.
Erken teşhis çok önemlidir. Çünkü ileriki yaşlarda fark edilen şaşılık, gözlüklerle veya ameliyatlarla düzeltilmesi çok zor olabilir.
Kornea, kırıcılık indeksi 1.37 olup gözün yaklaşık 43 dioptirilik kırma gücünü oluşturur. Lensin kırıcılık indisi 1,41'dir ve yaklaşık 14 ile 20 dioptri arasında kırma gücü vardır. Ayrıca göz içi sıvısı ve vitre'nin de az da olsa kırma güçleri vardır.