Güneşin Sönecekmi ?

diashard

New member
Reaction score
0
ARKADAŞLAR BİR ŞEYİ TEYİT EMEK İSTEDİM GÜNEŞ SÖNECEKMİ İLERKİ YILLARDA (tabi biz görebilirmiyiz bilemem) :durdurun

Kuran Mucizeleri: Güneş Belirli Bir Süre Sonra Sönecektir

"Güneş de, kendisi için (tesbit edilmiş) olan bir müstakarra doğru akıp gitmektedir. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen (Allah)ın takdiridir." (Yasin Suresi, 38)

Güneş'in yüzeyinde yaklaşık beş milyar yıldır hiç durmaksızın gerçekleşen kimyasal tepkimeler sonucunda, güneş ışığı kesintisiz oluşmaktadır. Gelecekte Allah'ın dilemesiyle belirli bir andan sonra bu reaksiyonlar sona erecek ve Güneş enerjisini yitirerek tümüyle sönecektir. Bu yönüyle yukarıdaki ayette de Güneş'in enerjisinin bir gün son bulacağına işaret ediliyor olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.)

Ayette geçen "mustakarrin" kelimesi belirlenmiş bir yer veya belirlenmiş bir zaman anlamını içerir. "Akıp gitmektedir" olarak çevrilen "tecri" kelimesi ise "hareket eder, acele eder, deveran eder, dolaşır, usul izler, yol tutar, cereyan eder, akar" anlamlarına gelmektedir. Kelimelerin anlamlarından Güneş'in istikrar kılacağı mekan ve zamana doğru hareketini sürdürdüğü, ancak bu hareketin önceden belirlenmiş bir zamana kadar süreceği anlaşılmaktadır. Nitekim kıyamet günü ile ilgili tariflerdeki "Güneş, köreltildiği zaman" (Tekvir Suresi, 81) ayetiyle de böyle bir zamanın olacağı bildirilmektedir. Bunun vakti ise yine Allah Katında bellidir.

Ayette Allah'ın "takdiri" olarak çevrilen "takdiyru" kelimesi ise, "tayin etme, kaderini çizme, hükmetme, ölçüp biçme, ayarlama, ölçüyle yapma" anlamlarını kapsamaktadır. Yasin Suresi'nin 38. ayetindeki bu ifade ile de Güneş'in ömrünün Allah'ın belirlediği bir süre ile sınırlı olduğu bildirilmektedir. Kuran'da bu konuyla ilgili diğer ayetlerden bazıları şöyledir:

"Allah O'dur ki, gökleri dayanak olmaksızın yükseltti; onları görmektesiniz. Sonra arşa istiva etti ve Güneş ile Ay'a boyun eğdirdi, her biri adı konulmuş bir süreye kadar akıp gitmektedirler. Her işi evirip düzenler, ayetleri birer birer açıklar. Umulur ki, Rabbinize kavuşacağınıza kesin bilgiyle inanırsınız." (Rad Suresi, 2)

"(Allah) Geceyi gündüze bağlayıp-katar, gündüzü de geceye bağlayıp-katar; Güneş'i ve Ay'ı emre amade kılmıştır, her biri adı konulmuş bir süreye kadar akıp gitmektedir. İşte bunları (yaratıp düzene koyan) Allah sizin Rabbinizdir; mülk O'nundur. O'ndan başka taptıklarınız ise, 'bir çekirdeğin incecik zarına' bile malik olamazlar." (Fatır Suresi, 13)

"Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp-örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp-örtüyor. Güneş'e ve Ay'a boyun eğdirdi. Her biri adı konulmuş bir ecele (süreye) kadar akıp gitmektedir. Haberin olsun; üstün ve güçlü olan, bağışlayan O'dur." (Zümer Suresi, 5)

Yukarıdaki ayetlerde geçen "musemmen" kelimesiyle de Güneş'in hareket süresinin "belirli" olduğu bildirilmektedir. Güneş'in sonu ile ilgili bilimsel yorumlarda, Güneşin her saniye 4 milyon ton madde tüketerek enerjiye çevirdiği, bu yakıt bittiğinde de Güneş'in ömrünü tamamlayacağı tarif edilmektedir.

Bilim insanlarınında bir gün enerjisinin bitip söneceği konusunda hem fikir olduklarınıda belirtmek isterim ayrıca teşekkürler.

baya bi önce radyo dinliyordum orda çok ilginc konusmalar vardi. bilimsel açidan yanı.
mesela Güneşin Dünyaya olan uzakligi (bu uzakligi ben salliyorum) mesela 100 metre uzak olsa Dünya buzul ve soguk bi gezegen olurdu yaşam olmazdi.
eger 100 metre yakın olsaydi Dünya okadar sıcak olurdu ki hersey kavvurulur sicaktan yaşanmaz bi gezegen olurdu.
Allah okadar güzel yaratmiş ki o kadar güzel ayarlamiş ki Güneş Dünyayi ne yakıyor ne de donduruyor.

bazen bakiyorumda bazi şeyler imkansiz kadar müthiş yaratilmiş...

Güneş bile ömrünü tamamladığında diğer tüm yıldızlar gibi başka bir formda olacak. Şu an Güneş'in işi bünyesindeki Hidrojen'i nükleer füzyon* reaksiyonları ile daha ağır bir element olan Helyum'a dönüştürmek, bunun soncu olarak da meydana gelen ısı ve ışıktan da biz şu anfaydalanıyoruz. Tabi evrendeki hiçbirşey sonsuz olmadığı gibi, Güneş'in bu yakıtı da sonsuz değil. Helyum oluşumunu takip eden başka füzyon reaksiyonları ve Güneş'in kütle çekiminden kaynaklanan dengesizlikler sebebiyle ömrünün sonlarına doğru Mars'ı bile içine alabilecek kadar şişecek ve ardından gelen bir takım olaylardan sonra şimdiki halinden çok daha küçük ve sönük olan bir Beyaz Cüce** biçimine dönüşecektir. Ama bunun olması için daha milyarlarca yıla ihtiyacı olmasına rağmen Güneş, ömrünü yarılamıştır.

*füzyon: iki atom çekirdeğinin yüksek sıcaklık altında birleşip daha ağır bir çekirdek oluşturduktan sonra enerji açığa çıkartmasıdır.

**Beyaz Cüce: Güneş kütlesindeki yıldızların ömürlerinin sonudur. Güneşten küçük kütleli yıldızlar Kahverengi Cüce, Güneş'ten daha büyük kütleli yıldızlar ise yaşamlarını tamamlayınca ya bir Nötron Yıldızı ya da Karadelik olurlar.

bilimsel bir konu

bunu sadece bilim adamları bilebilir

onlar bilmezse kimse bilemez

Newwave anladın mı :goz:

χ∂αηтє23χ;3376397' Alıntı:
bilimsel bir konu

Bunu sadece allah bilir güneşin sönmesi kıyamet vaktinde olcak ve kıyamet ve kıyamet tarihi bilim adamlarının ve diğer tüm insanların aklının alabileceği birşey değil özelliklede senin..!

χ∂αηтє23χ;3376397' Alıntı:
bilimsel bir konu

Ben konuya dini ilahi boyutuyla yaklaştım haa istersem burada sayfa sayfa bilimsel makaleleride anlatırım asıl sen bunu anladınmı ???

Tüm evrenin güneşin o kadar gezegenin kendi kendine varolduğuna inananların zekasında kesinlikle bi sorun vardır..Bi kere bana güneşin milyarlarca yıldır hiç sönmeyip yanmasının açıklamasını söyleyin istediğiniz herşeyi yapcam..

İlahi dinler ve doğa bilimleri, her yüzyılda birbiri ile çelişmiştir. Dinin sorgulanamaz ve dogmatik yapısına karşılık doğa bilimlerinin matematiksel olarak tanımlanabilir ve deneysel olarak gözlemlenebilir olması ona, günümüzde dini inanışa karşısında +1 puan kazandırmış olabilir. Ama unutulmamalıdır ki zamanında kilise bu işlere fazla bulaşmış ve Avrupa'yı bilimsel açıdan geriletmiştir, aynı zamanlarda ise Arap yarımadasındaki Müslüman bilim adamaları temel bilimlerin ve matematiğin gelişmesinde büyük pay sahibidirler.
Fakat yıllar içinde Avrupa ve Asya arasında roller değişmiştir.
Asıl mesele dini inanç her ne olursa olsun bunu bilimsel düşünüş biçimi ile karıştırmamaktır, sap ile samanı ayırmayı bilmelidir insan.
Büyük Patlamayı, Allah'ın başlattığına inanabilirsiniz normaldir ama gezegenlerin meleklerin itmesiyle döndüğüne inanıyorsanız (bir zamanlar buna gerçekten de inanılıyordu) işte o zaman işler içinden çıkılmaz bir hal alır.
O sebeple din ilayihatçılara, bilim ise bilim insanlarına bırakılmalıdır. Bu iki işte uzman olan iki farklı insan da kendi aralarında anlaşmasını bilirler.

baya bi önce radyo dinliyordum orda çok ilginc konusmalar vardi. bilimsel açidan yanı.
mesela Güneşin Dünyaya olan uzakligi (bu uzakligi ben salliyorum) mesela 100 metre uzak olsa Dünya buzul ve soguk bi gezegen olurdu yaşam olmazdi.
eger 100 metre yakın olsaydi Dünya okadar sıcak olurdu ki hersey kavvurulur sicaktan yaşanmaz bi gezegen olurdu.
Allah okadar güzel yaratmiş ki o kadar güzel ayarlamiş ki Güneş Dünyayi ne yakıyor ne de donduruyor.

bazen bakiyorumda bazi şeyler imkansiz kadar müthiş yaratilmiş...

dostum öncelikli bi yanlşlığı düzeltmek istiyorm yukarıdaki yazıyı ytazan kişiler ya da idda edenler işin yüce allah tarafından nasıl kusursuz yaratıldığını anlatmak açıklmaka we ibret wermek için olsa gerek....

gelelim uzaklık meselsine bi yıl içinde güneş ile dünya arasındaki mesafe 15 milyon ışık yılı oynuyoo(dünyanın güneşe uzaklığı 150 milyon ışık yılı yaklaşk tabi ki) yani öyle 3 sn 100 metrelik işin esprisi biras da ayrıfca küçük bi hatırlatma dünya da mewsimlerin olşması özellik kış we yaz mewsimlerde çok belirgin deişiyo uzaklığı güneşin dünya ya kışın güneş dünya ya çok daha yakın hatta en yakın mesefade ama güneş ışınları dik düşmediği için yeryüzüne soğuk geçiyoo kışlar ama yaz mewsiminde güneş ışınları kışa göre çok daha uzaktan gelmesine rağmen dik düştüğü için sıcak geçiyoooo

Geri