Gazoz Kapakları

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0
Gazoz Kapakları

Arkadaşlar ne zamandan beri oynanmaya başladığını bilmediğim; benim oynama ve biriktirme şansına erdiğiğim çoçukjlardan briyim.Gazoz kapakları lüks olan oyun türlerinden biriydi bilye gibi...
Gazoz kapakları çay bahçelerinden,kafvehanelerden,sokaklardan veya parası olan gazoz alarak kapaklarını almak sretiyle biriktirilir.
Her çoçuğun el yapısına ve el-göz konsantrasyonuna göre taş bulur.Bunların en iyisi mermer olanlarıydı sağlamlığıyla,yer ile sürtünmesi ile hız kaybı az olması gerek frizbi gibi atılması..

Gazoz kapaklarıyla oynanan oyunlar:

Oyun mevzusuna girmeden gazoz kapakların değerliklerini yazayım (bu değerlilikler il il değişebilir hatta sokak sokak.)
ZAFER 1
EFE 3
TUBORG 1
COCOCOLA 100
SENSUN 100
FRUKO 100
KIZILAY 50
SIRMA 25
GÖKOVA 100
PEPSİ 4
TAMEK 5
....... ...
....... ....
1-BAŞ Oyuncular eşit değerlikte gazoz kapaklarını bir doğru oluşturacak şekilde sırAlarlar.Bu doğruya belli mesafe uzaklıkta çizgi çekilir.Kapakların bulunduğu yerden çizgiye taşlar fırlatılır çizgiye en yakın atan oyuna başlama şerefi ile onurlandırılır diğerleriyse çizgiye olan yakınlılıklarıyla sıraya girerler.

Birinci olan BAŞ belirler (gazoz kapağı dizizisinin sağı ya da solu) burada sağ sol diye söylenmez mesala sağda araba solda ise duvar olan sokak olsun , Sağ yerine araba,sol yerine duvar.

Birinci ılan taşı fırlatır baş tarafta olan gazoz kapağı vurursa hepsini alır veya herhangi bir yerden vurusa baş olan tarafının zıt yönünde ki kapakları alır.Bu şekilde oyuncular atışlarını yaparlar.Eğer gazoz kapakları bu ilk atışlarla bitmemişse gazoz kapaklarının diğer tarafından taşı en uzaktan olan kişi atacak şekilde atışlar yapılır ve oyun bu şekilde Gazoz kapakları tek elde birleşinceye kadar devam eder.

Samimi arkadaşlarsa borç gazoz kapağı istenir.Ütünce vermek şartıyla Ütülürse yarına kalır.2- ÇIKARTMAÇA Burada yere gazoz kapağı miktarıyla orantılı daire çizilir ve kapaklar dairenin içine konulur İlk atış ve diğerleri birinci oyundaki gibidir.İlk oyuncular sırayla taşları atarak kapakları dairenin dışını çıkararak ütmeye çalışırlar
3-FIRFIRbu bireysel bi zevk oyunudur.,Gazoz kapağı taşla düzleştirerek 2 tane delik açılır buralardan ip geçirilerek fırıfr hazır duruma gelir .Çıkardığı sese doyum olmazdı
(Oyunlarla ilgili resimler çekip koyacağım nasip olursa)

Şimdide bir kaç resim koyalım ::clap:clap:biggrin:biggrin

20tpu3yit.jpg
9t2q0etc91.jpg
9n9a0dexes.jpg
fp1cvwkghz.jpg
hf42tm6vz.jpg
hx3698vyv.jpg
mgebxsxws.jpg
2kaz4cf8g3.jpg
k1so09fg8.jpg
ujlls0ilps.jpg
mzciqr61hb.jpg
v3tnt5725t.jpg
5611k10uzg.jpg

bunlar cok hosuma gidiyor yaa...tesekkurler

bende eskiden çok oynardım böle oyunlarıı

başka bi ilçeden yudum diye bi mahalli gazozun kapaklarından binlerce bulup gelmiş bunlar binlikmiş orda diye mahhalleye yutturmak suretiyle resmen soygun yapmıştım:D:D:D:D:D:D

elvan ve ankara gazozlarının kapakları yok ???

yoksa bir harbiden fosil mi olmuşuz yahu

ne oynardım yaa birde usanmadan sayardım kapakları...ne günlerdi be....

hey gidi günler heyy...

Çok saol paylaşım için maziye gittik bi neyzede olsa :D

üff kapaklar :D:D su kızılaylar ömrümü yemisti :D:D çay bahçesine gidip etraftan kapak toplamak delilikmiş yahu :DxD

ben daha sonraki nesile dahil oldum bi alkoliğin oglu olaraktan efes koleksiyonum wardı :D we işin güzel yanı mahallemızde ben hangı gazoz kapagına ne kadar deger werırsem o kadr degerı olurdu eheheh :D qerısını sız dusunun :D

zafer bulunmayan kapaktı bizde..10 luk falandı..sarıkız en dandiğiydi..okuldan sonra da biraneden tuborg kapakları toplardık..

Ama Ne Keyif Alırdık Ya Gerçekten.. Çay Bahçelerinde Yaşlı Amcaların Gazoz Kapaığını Açar Açmaz Yanına Musallat Olduğum Günleri Bilirim.. Şimdi Ki Yeni Nesil Nerden Bilecek.. Varsa Yoksa bilgisayar..playstation..

karşınızda gazoz kapağı kralı duruyor...:)koca iki poşet gazoz kapağım vardı ha bide 2 tanede ortağım vardı....kapaklar hergün birimizde kalırdı...bigün izzet isimli arkadaşıma sıra geldi ve poşetleri aldı gitti...bidaha kapaklar gelmedi annesi ders çalışmadığı için kapakların hepsini nereye atmmışsa artık çok aradık ama bulamadık...:(...:)okadar özlüyorumki o günleri....

hey gidi günler bizim orda mermerci vardı pazar günleri tatil olduğundan kimse olmuyodu az opersyon düzenlemedik gazoz kapağı ise 2 çuval vardı

Geri