Gece Fotoğraf Tekniği

€rd@ls10

Altın Üye
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
16,867
Reaction score
0
Puanları
0
Iyi bir gece fotoğrafçısı olmak istiyorsanız sahip olmanız gereken ilk şey bir tripod ve 4 saniye ve daha fazla çekim süresi olan bir fotoğraf makinesidir. Bunun yanında makinenin birde 50-100 cm'lik kablo ile bağlanabilen deklanşör düğmesi de gerekli olur. Ancak eğer makinenin zamana bağlı kendi kendine çekim mekanizması var ise buna gerek yoktur.

Eğer film kullanan bir makine ile 8 saniyeden uzun süre pozlama gereken bir şekilde çekim yapıyorsunuz bir tane warming filtre ile çekim yapmanız önerilir. Çünkü genellikle bu tür makineler film üzerinde gece çekimlerinde gri noktalar oluştururlar. Bunu önlemenin yolu warming filtre kullanmaktır. Tabi eğer digital kamera kullanıyorsanız bu tür bir problem ile karşılaşmazsınız.

Sonraki Kural: Eğer tamamen karanlık olmuş ise gece çekimi yapmayınız. Bu durumlarda genellikle iyi birt gece çekimi yapmak için yeterli ışık olmayabilir. Havada henüz az bir mavimsi bir karanlık hakim iken gece çekimi yapmak önerilir. Çünkü henüz hava gece detaylarını tam olarak alabilmek için yeterli ışığa sahiptir.

Resim 1.

example1.jpg

Resim 1

Orta değerde 4 yada 5.6 gibi bir diyafram kullanınız. Bu değerler ışık kaynaklarında ki yıldız oluşumlarını en aza indirirler. Aşırı yıldız oluışmuş fotoğraflar doğallıktan uzaklaşırlar. Yine eğer mavimsi havada çekim yapıyorsanız (tam karanlık olmadan) aşırı yıldız oluşumlarından da korunmuş olursunuz.

Resim 2.

example2.jpg

Resim 2

Hiç bir zaman makinanızın f-stop veya otomatik mode ayarlarını kullanmayınız. Değişik ayarlarda f4, f5.6 ve 4,6,8,10 ve 15 saniye gibi pozlama sürelerinde birkaç seriden oluşan fotoğraflar çekiniz. Eğer makinanız 10 veya 30 saniyeden fazla sürelerde çekim yapmanız izin vermiyorsa o zaman B ayarını deneyiniz. Bazı durumlarda da Resim 3'te görüldüğü gibi gray graduate filtresi de kullanmak iyi netice verebilir.
example3.jpg

Resim 3
Bazen çok güzel bir fotoğraf konusu görür ve ancak gecenin karanlığına aldanarak kendi kendinize "ama bu ortamda da bu güzellik fotoğraflanamaz ki" diye düşünebilirsiniz. Bu doğru değildir. Çünkü fotoğraf makinesinin objektifi özellikle uzun pozlama süreleri ile birleşitiği zaman insan gözünün görebileceğinden çok daha güzel gece görüşü imkanı veriri ve çok güzel gece fotoğrafları çekebilirsiniz.

Gece çekimlerini genellikle gökyüzünde biraz bulut var iken yapınız. Bu şekilde fotoğraf kompozisyon zenginliği kazanır ve konu daha çok anlam ifade eder. Resim 4 Resim 4'te görülen katedral fotoğrafını belki birçoğunuz gecenin karanlığına aldanarak fotoğraflamak bile istemezsiniz. Ama bir tripod ve 15 saniye ve daha uzun bir pozlama süresi ile bütün güzelliği fotoğraflayabilirsiniz

example4.jpg

Resim 4
Photoshop teknikleri:

Normalde eğer digital kamera ile çekim yapmışsanız photoshop ile pek fazla resim üzerinde oynamanız gerekmez. Ancak film kullanan makineler ile çekim yapmışsanız belki biraz keskinlik kazandırmak iyi netice verebilir. Ayrıca 8 saniyeden fazla sürede çekim yapmışsanız gri tonlar ve birazda sarıya çalan bir renk görebilirsiniz. Bunları yok etmek için photoshop kullanabilirsiniz. Bunun için menuler colorbalance'tan variation menüsüne gelip ayarlarda oynama yaparak deneyebilirsiniz.

Resim 4'te görülen resim bir Türk fotoğrafçısı olan Serdar Ugurlu tarafından Almanya'da Canon Powershot G2 model digital fotograf makinesi ile çekilmiştir.
Diğer fotoğraflar Dery Baumgertaner tarafından Nikon Coolpix 5700 model digital kamera ile çekilmiştir.
 
süper olmuş

teşekkürler...

:):)
 
ahh abicim bide fotograflara resim demesen anlıyor bu işten diyecegim
 
ellerine sağlık erdal..yine harika bilgiler paylaşmışsın..teşekkürler..

ahh bir de herşeyin dört dörtlük olmasını bekleyenler girdikleri konularda teşekkür butonuna bi basabilseler..!
 
Geri
Üst