"hackhell" Türkçemizin düzgün kullanılmasına destek vermeli!

serhangenc

New member
Reaction score
0
3536zoj.jpg
3536zoj.jpg
3536zoj.jpg

Son yıllarda elimizdeki değerlerin en önemlilerinden biri olan Türkçe'nin nasıl çürü(tül)düğünü hepimiz görüyoruz.Görüyoruz ama bunun için bir şey yapıyor muyuz?
Hayır!

Bu durum öylesine almış başını gitmiş ki, insanlar artık yok yerine yoq yazmayı , var kelimesinin başındaki v harfini kaldırıp yerine w yazmayı , forumlara yazarken mesaj atarken sesli harf kullanmamayı yadırgamıyorlar bile..

Öyle bir hale geldik ki insanlar artık yabancı dille anlaşmayı övünç sanıyor galiba.Hatta galibası fazla..İnsanlar kurdukları cümlelerde bazen tamamen İngilizce kelimelerle bazen de Türkçe kelimeler arasına İngilizce serpiştirerek konuşmayı tercih ediyorlar.Nedir bu yozlaşma sevdası onu da anlamadım ya..Bu durumdan da hiç rahatsız olmamaları nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor..

Dilimizin kurallarını hiçe sayan konuşma tarzları sergileyen insanların yeri geldiğinde büyük milliyetçi oldukları ise gözlerden kaçmayan trajikomik bir durum.Kendileri ile çelişkiye düşen ama bunu onlara söylemedikçe asla farkına varamayan insanlar var..Türkçe yi basit ve sıradan bir dil gibi yorumlayan bu kişilerin kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nitelemeleri açıkçası üzücü bir durum..

Türkçe kullanımında yapılan hataların en başlıcaları bağlaçların yanlış kullanımı.."de" "ki" bağlaç ve ekleri en yanlış kullanılanlardan..Bir diğer olumsuzluk da İngilizce kelimeleri cümlelerinin arasına serpiştirmektir."yes geliyorum" veya "ok" gibi artık kendi dilimizde bir kelime olduklarına bile inanmak üzere olduğumuz bu tür kullanımlarla sıkça karşılaşmaktayız.Bir diğer karşılaştığımız şey de kelimeleri değiştirerek kullanmak..Allah'ım ne tür bir hikmettir bu ya da ne sonu gelmez bilmişliktir!!.
Sonu z ile biten kelimeleri s ile kullanmak,ı veya i harfleri yerine 1 sayısını koymak,v yerine w kullanmak..Nedir bu davranışların kaynağı bilmiyorum..Cevap basit aslında....

Sorsanız birine, hemen "alışkanlık" yaftasını yapıştırıverir kendisine..
Oysa masumca sanıp saknlandığı bu bahanenin ne menem bir düşman olduğunu düşünmez bile..

Herneyse..Geleyim düzgün Türkçe kullanımının "hackhell" ile ilgili kısmına..
hackhell'in ne büyük ve kaliteli bir forum olduğundan bahsetmeme gerek var mı bilmiyorum..Terazide tarttığımızda kendinden daha ağır basacak forum sayısı bir elin parmağı kadar..

765,867 kayıtlı (şimdilik) 3000~4000 çevrimiçi üyenin bulunduğu bu müthiş ortamda kullanılan Türkçe'nin nasıl kullanıldığı büyük önem taşıyor sanırım..
Hergün yüzlerce konu açılıyor, binlerce yorum yazılıyor..hackhell ailesi olarak -başta yöneticiler olmak üzere- konu açarken veya konuya yorum yaparken , düzgün Türkçe kullanmanın hiçbir zararı olmayacağını düşünüyorum..Bilakis bu kadar büyük bir ortamda Türkçemizi doğru kullanmanın dilimizin gelişmesine katkı sağlayacağını söyleyebilirim..

Forumdan birkaç örnek vermem gerekirse;
2guxo9i.jpg

2ezk6kl.jpg

işte bu da Windows İşletim Sistemi bölüm kuralları;
111scb7.jpg

kurallar yönetici tarafından yazılmış ama gerçekten de hangi dilde yazıldığı anlaşılmıyor..okumak, okunsa da anlamak; imkansız..
sizce de böylesine büyük bir forumda yönetici olarak -bilerek ya da bilmeyerek- bu denli kötü bir dil kullanmak dilimizi baltalamak değil midir?
Milyon tane forumda milyon tane üyenin bu tarz Türkçe kullandığını düşünmek bile istemiyorum..
Tabi bu sadece basit bir örnek..Dil kullanımına tüm üyeler dikkat etmeli..

oturdum denedim..
guwenliq yerine güvenlik, bashlıqları yerine başlıkları , war yerine var , herqes yerine herkes yazmak kat kat daha kolay ve daha az vakit alıyor..

ve son olarak birkaç çalışma;
t6tpxf.jpg

flx54i.jpg

akabfq.jpg

3536zoj.jpg
3536zoj.jpg
3536zoj.jpg
3536zoj.jpg

8x27w9.jpg

1220u2v.jpg

Sürç-i lisan ettiysem affola...

kesinlikle destek verilmesi gereken bir konu almış başımızı gidiyorduk göyle bir hatırlatma iyi oldu

haklısın kardeşim herkes Türkçe'yi düzgün kullanmalı! :)

St.Anger :D
o hep böyle yazar.bi konusunu okurken zorlanmıştım :D

cok haklısın dostum adamların kullandığı dillere bak janım-canım,,,lan-nan,,,,,tamam-okey

sen de en bozuk konuşanımızı buLmuşsun ya :)

sT.anger :D

bende öyLeydim eskiden..düzeLTTim ama umarım hekesLer düzeLTir (;

Tamam da arkadaşlar;

Nicklerimize bi baksanıza???

ne bu perhiz, ne bu lahana turşusu?

pff pff ..

yine mi yha

türkçe yi savunuyorsunuz da

kendiniz çok mu imla kurallarına uyuyorsunuz...

yapmayın yha..

Ellerine sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş.

bir milleti yok etmenin ilk kuralı dilini kültürünü yok etmektir diye düşünüyorum.
Lütfen arkadaşlar bu konuda hassas ve titiz olalım.

teknoloji geliştikçe insanlar değişiyor ana dilimizi unutturacak gitti güzelim TÜRKÇE

bu yüzden emonun tekini azarladım bugun ayrıca engelledm tamam dior sonra aynı hatayı yapıyor deli etti beni ^^

serhangenc kardeşim keşke birden fazla teşekkür etme hakkım olsaydı sana bu konu için bin kere teşekkür etseydim. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Bu toplumumuzda internetin yaygınlaşmasıyla daha da vahim hale gelen bir sorun. Ancak insanlar bu hale gelmiş. Korkarım bunu da bu saatten sonra değiştirmek zor.

Geri