..:Hosting:..

qweqqq

New member
Katılım
10 Tem 2008
Mesajlar
4,883
Reaction score
0
Puanları
0

Hosting Nedir?

Hosting (aynı zamanda web hosting, barındırma ve webhosting olarak da adlandırılmaktadır), bir ya da daha fazla web sayfasının ilgili tüm materyallerinin (sayfalar, resimler, kodlar, flash dosyalar vs.) barındırılması, yayınlanması ve korunmasını sağlama işine verilen global bir isimdir.

Burada asıl önem teşkil eden konu ne kadar büyük alana sahip olup olmadığınız değil, ilgili hosting hizmetinin ne kadar hızlı olup olmadığıdır.

Bir web sayfasını muhakkak kendi imkanlarınızla da barındırabilirsiniz ancak bu oldukça pahalıya mal olacaktır. Birçok servis sağlayıcı yüksek kapasitede bağlantılar sunmaktadır ve bunlar günümüzde oldukça pahalıdır, birçok müşteri tarafından kullanılan bir sunucu yüksek maliyet yerine daha uygun fiyatlarda web sayfalarınız barındırılabilir.

Bazı servis sağlayıcılar sunucu barındırma (co-location), sanal sunucu (vps ya da virtual server) hizmetleri de sunmaktadır. Bu konulara da ilerleyen zamanlarda detaylı yazıları web sayfamızda bulacaksınız…


DNS Nedir?

İnternette bulunan her nesnenin, etkileşime giren her sunucu ve ucun bir İnternet Adresi olması gerekir. Bu adres protokol seviyesinin IPv4 ve IPv6 olmasına göre 32 bit ya da 128 bit uzunluğundadır. Alan Adı bu 32 ya da 128 bit uzunluğundaki sayı yerine insanların anlayacağı, akılda tutacağı, kurumsal kimlik ve marka ile özdeşletirebileceği isimlerin kullanılmasını sağlar. Örneğin www.11111111111.com alan adı ile 89.19.3.250 şeklindeki IP nosu ile bağlantıyı Alan Adı Sistemi sağlar. Sırayla; com, hostingnedir.com ve www.hostingnedir.com içiçe geçmiş İnternet alanları ya da bölmeleridir.

Alan Adı Sistemi’nin yarattığı ilişkiler 1e1 ilişki olmak zorunda değildir. Bir alan adına birden fazla IP numarası atanabilir. Bu yoğun talep olan hallerde geçerlidir. HostingNedir.com, yahoo.com, google.com gibi adreslerde bu çok olur. Ama daha yaygını, birçok alan adı tek bir IP’ye atanabilir. Buna da “Sanal Evsahipliği” (Virtual Hosting) denir.

Alan Adı Sistemi hiyararşik bir yapı gösterir. En üste .com, .org, .net, .int, .edu, .info, .biz, .aero, .travel, .jobs, .gov, .mil gibi “jenerik” üst düzey alanlarla (gTLD) .tr, .us, .de, .uk, .jp, .az gibi ülke alanlarından (ccTLD) oluşur. Buna son olarak .eu ve .asia gibi bölgesel birkaç üst düzey alan adı daha eklenmiştir.

Domain Nedir? (Alan Adı Nedir?)

Domain (alan adı) web sitenizin internet üzerindeki adı ve adresidir. Bu adres olmadan internet üzerinden web sitenize ulaşılamaz. Örnek vermek gerekirse şu anda bulunduğunuz web sitesinin domaini (alan adı) HostingNedir.com’dur.

Domainler; ip adresi diye tabir edilen, bilgisayarların birbirini görmesini sağlayan numerik sisteminin daha kolaylaştırılmış ve rahatça girilebilmesi için kelimelerle ifade edilen halidir. Örneğin HostingNedir.com alan adını adres çubuğuna yazdığımızda, kullanmakta olduğunuz internet bu alan adının ip adresini çözümler ve daha sonra sizi bu ip adresindeki sunucuya yönlendirir.

Dolayısıyla web sayfanızı ziyaret etmek isteyen kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri ve bunu akıllarında tutamayacakları için bir domain alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz.

Domain almak için bir domain register’ı tercih edebilir (örnek: register.com, networksolutions.com vs..) ya da hosting sağlayıcınızdan bir domain kaydetmesini isteyebilirsiniz.


Hosting Limitlerim Ne Olmalı?

Web Alanı;

Eğer sitenizde büyük boyutta resim dosyaları, film dosyaları veya MP3 barındırmayı düşünmüyorsanız hosting sağlayıcılarının sundukları alanlar size yetecektir. Ortalama olarak bir html dökümanı 30kb boyundadır. 10mb’lık bir alanda yaklaşık 400 html sayfa barındırabilirsiniz.

Eğer verilerinizi html sayfalarında değil de databasede tutacak ve sayfalarınızı PHP, ASP gibi sunucu tabanlı bir programlama diliyle oluşturacaksanız, web alanınızın boyutunu veritabanınızı baz alarak ve ona göre hesaplamalısınız. 200.000 kayıttan oluşan bir Access database yaklaşık olarak 20mb yer kaplayacaktır.

Bandwidth:

2 GB’lık bandwidth (veri transferi) 50kb’lık bir dosyanın (gif, jpg, html, asp vs..) bir ayda 40.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Ancak yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa bandwidth ihtiyacınız da buna bağlı olarak yükselecektir.

Genelde, çoğu site için 2 - 5 GB arası bandwidth limiti yeterli olmaktadır.

Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim?

Bu sorunun cevabını sitenizin ihtiyacı olan yazılımı tespit etmenizle verebiliriz.

Eğer sayfalarınızı ASP ya da .NET ile birlikte Acess veya MSSQL database ile birlikte kullanmak istiyorsanız Windows tabanlı (2003, 2008) hosting paketini tercih etmelisiniz.

Eğer sitenizde Php, Mysql, Cgi ve Perl kullanmayı planlıyorsanoz Linux tabanlı (ubuntu, redhat vs..) hosting paketleri sizin için uygun olacaktır.

Linux hosting paketleri, Windows hosting paketlerine göre genelde daha uygun fiyatlı ve stabildir. Güvenlik açısından Linux işletim sistemleri, kullanım ve kurulum açısından ise Windows işletim sistemi tercih edilmektedir.

Eğer sitenizde dinamik yapıda dosyalar (ASP, PHP vs..) kullanmayacaksanız, Windows ya da Linux işlerim sistemi tercihi sizin için fark etmeyecektir.

Neden Web Hosting?

Bir web sayfası yapmak istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfalar, resimler veya dökümanlar internet kullanıcıları tarafından erişebilen bir bilgisayarda (sunucu) bulunmalıdır. Bu bilgisayar sizin evde ya da iş yerinde kullandığınız bilgisayarınız olamaz çünkü gerekli programlar ve donanımlarınız varsa bile bilgisayarın internet bağlantısı bu işi gerçekleştirmek için yetersiz kalacaktır.

Bu sebeple internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına hızlı bağlantısı olan, birçok kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların bulundurulması (hosting) gerekir.

İşte web sitenize ait dosyaları barındıran ve internet kullanıcılarının erişimine sunabilen bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri barındırma ve yayınlama işlemine de web hosting denmektedir.

Web hosting işini yapan birçok şirket ve her şirketin size uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri bulunmaktadır.

 
teşekkürler dai sabitlik bi konu bence
 
Geri
Üst