3 kisi imami azama birer soru sordular.
bu 3 suale imamlarin en büyügü harika bir cevap verdi. sualler sunlardi:
1. 'bize Allahi göster'
2. 'cehennemde cezayi ates verecektir halbuki cinler atesten yaratilmislardir.
ates müteessir olur mu?'
3. 'hersey kaza ve kaderledir diyorusun, ancak görüyoruz ki, herkes yaptigini
mecburiyetten yapiyor. ne dersin?'
Imami azam, yerden bir avuc toprak aldi, bu 3 kisinin suratina serpti.
Bu hareketi kadiya sikayet ettiler. Imami azam ise´: 'ben üc suale bu tek hareketimle cevap verdim', dedi.
Birincisinin attigi toprakla gözü agridi ama gözü agriyi göremedi. o na Allahi gözle görmenin imkansiz oldugunu, daha agriyi göremezken Allahi görmeye kalkmamasi gerektigini anlatmis oldum.
Ikincisi iste, topraktan müteessir oldu, atesin atesten müteessir olabilecegini anladi.
Ücüncüsü ise, cebriyeci isi, 'herkes yaptigini mecburen yapiyor' diyor, insanlardaki cüz'i iradeyi unutuyordu.
amma benim cüz'i irademi unutmadi ve 'mecburen topragi etti' demedi,beni sikayet etti, 'kendisini tekzip etti', dedi.
2. 'cehennemde cezayi ates verecektir halbuki cinler atesten yaratilmislardir.
ates müteessir olur mu?'
3. 'hersey kaza ve kaderledir diyorusun, ancak görüyoruz ki, herkes yaptigini
mecburiyetten yapiyor. ne dersin?'
Imami azam, yerden bir avuc toprak aldi, bu 3 kisinin suratina serpti.
Bu hareketi kadiya sikayet ettiler. Imami azam ise´: 'ben üc suale bu tek hareketimle cevap verdim', dedi.
Birincisinin attigi toprakla gözü agridi ama gözü agriyi göremedi. o na Allahi gözle görmenin imkansiz oldugunu, daha agriyi göremezken Allahi görmeye kalkmamasi gerektigini anlatmis oldum.
Ikincisi iste, topraktan müteessir oldu, atesin atesten müteessir olabilecegini anladi.
Ücüncüsü ise, cebriyeci isi, 'herkes yaptigini mecburen yapiyor' diyor, insanlardaki cüz'i iradeyi unutuyordu.
amma benim cüz'i irademi unutmadi ve 'mecburen topragi etti' demedi,beni sikayet etti, 'kendisini tekzip etti', dedi.