insan beyni “hacklenebileceK”

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя







Bir zamanlar yalnızca bilim-kurgu filmlerinin tekelinde bulunan beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) artık neredeyse her yerden satın alınabilen basit oyuncakları haline geldi.

Oxford, Geneva ve Berkeley üniversitelerinin ortak çalışması olan bir deneyde, yalnızca birkaç yüz dolarlık malzemeyle insan beyninin “hacklenebileceğini”, banka hesapları gibi bilgilerin çalınabileceği kanıtlandı.

Üniversitelerin bilgisayar bilimleri bölümlerinde okuyan öğrencilerden oluşan denekler, yalnızca güvenlikle ilgili bir deneyde yer aldıkları konusunda bilgilendirildiler. Tüm öğrencilerin başlarına Emotiv BCI arayüzü yerleştirildi ve öğrenciler bilgisayar karşısına oturtuldular. Kendilerine bir dizi harita, banka, kart şifresi gibi resimler gösterildi.

P300 dalgaları izlenerek belirli görsellere verilen tepkiler ölçüldü. Veriler incelendiğinde rastgele görüntülenen her değişkende entropinin (düzensizliğin) %10 ila %40 arası azaldığı gözlendi. Yani beyin, kendisine gösterilenler karşısında deneklerin bilgisi dışında kendisini ele veriyordu. Araştırmacılar bu bilgilerden anlamlı veri öbekleri oluşturarak deneklerin hangi bankalarda hesapları bulunduğu, yaşadıkları yerler gibi bilgilere ulaşabildiler.

Kişisel bilgilerin ayıklandığı Facebook gibi sosyal ağlarla desteklendiğinde BCI aracılığı ile çok detaylı verilere de rahatlıkla ulaşılabileceği belirtiliyor.

Araştırmanın asıl dehşet verici yanı, basit bir arayüzle böylesi detaylı bilgilere ulaşıldığına göre biraz daha karmaşık sistemlerle çok daha ötesine geçilebileceğini göstermesi ve beyin yıkama gibi komplo teorilerini de desteklemesi.

BCI arayüzleri, çalışma prensipleri gereği EEG sinyallerini de kayıt altına alıyorlar. Dolayısıyla bu veriler daha sonra kullanılmak ve daha derin araştırma yapmak amacıyla depolanabiliyor ve veritabanlarına dönüştürülebiliyor.

Kısacası sosyal ağlarda kişisel gizliliğinizin tehlike altına girdiğini düşünüyorsanız henüz hiçbir şey görmediniz.

Araştırma ekibi, çalışmayı Washington’da yapılan Usenix güvenlik konferansında da sundu.












 
Geri
Üst