KıLıç BaLığı - (Xiphias gladius)

KıRmızıKız

Kayıp üLkenin Prensesi
Katılım
4 Tem 2006
Mesajlar
11,353
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
1-70.jpg





Kılıçbalığı, dünyanın tropikal ve mutedil denizlerini dolaşarak yiyeceği olan balıkları arar. Dişleri yoktur, avlarını öldürmek için üst çenesinin kılıca benzer yassı, dar ve kemiksel uzantısından yararlanır. Bu
kılıç, dev açık deniz balığının tüm uzunluğunun üçte biri kadardır. Kılıçbalığı 'bir hamsi veya uskumru sürüsünün içine girdikten sonra, bu silâhını sağa, sola savurmak suretiyle tıka basa karnını doyurmasına yetecek kadar balığı öldürür, ya da sakatlar.
Kılıçbalığı kılıcından dövüşmekte de yararlanır. Kılıcının kırık parçaları köpekbalıklan'nm veya başka kılıçbalıkları'nın etine gömülü olarak bulunmuştur. Kılıçbalıkları ufak tekneleri bile delerler. Bu gibi vakalarda balığın kılıcının, teknenin tahtasının 30 santim derinine kadar
sapladığı vakalar görülmüştür. Zıpkınlanmış birçok kılıç balıkları da küçük balıkçı teknelerine saldırmışlar ve bunların omurgasına kılıçlarını saplayarak içerideki balıkçıları yaralamışlardır. Hele bir keresinde, bir balıkçı, içerisinde yattığı yassı kayığın dibinin bir kılıçbalığı tarafından delinmesi ve kılıcın vücuduna saplanması sonucunda ölmüştü. Bu gibi olaylar, kılıçbalığı'nın, kavgacı olarak şöhret yapmasına sebep olmuşsa da, bu sözüm ona saldırılar, yırtıcı bir balığın vahşiyane hamleleri değil, ıstırap içindeki bir balığın çırpınmaları olsa gerektir.
Kılıçbalığı'nın eti çok makbuldür. Bilhassa şişi yapılır. Akdeniz'de en eski devirlerden beri kılıçbaüğı avlanılır. Kılıçbalıkları iriliklerinden dolayı daha çok zıpkmlanır.
Kılıçbalığı'nın yumurtaları, 1.5 milimetre çapında minik yüzer kürelerdir. Bilinen başlıca yumurta döküm yeri Kuzey Sicilya açıklarmâadır. Fakat Karadeniz'de ve Küba'nın kuzey kıyısı açıklarında başka yumurta döküm alanları bulunduğu sanılmaktadır. Yavru kılıçbalıkları, aerodinamik yapılı büyüklerine hiç benzemeyen dikenli kafalı yaratıklardır. Üst ve alt çenelerinin her ikisi de uzun ve dişlerle silâhlıdır. Bu dişler zamanla yok olur, alt çenede kısala kısala kılıcı meydana getiren üsttekinin üçle biri kadar olur. Yavru kılıçbalıkları aynı zamanda pulludurlar, fakat yaklaşık olarak dört buçuk yaşma gelince, bütün pullarını kaybeder ve sadece pürtüklü bir deri sahibi olarak kalırlar.


2-67.jpg



Kılıç balıkları Istiophoridae ve Xiphiidae familyasına dahil olan türlerdir. Bunların içinde Xiphiidae familyasından Xiphias gladius bütün denizlerimizde, Istiophoridae familyasından Tetrapturus belone Güney Ege ve bütün Akdeniz’de yayılım gösterir. En çok avcılığı yapılan tür Xiphias gladius’tur. Tetrapturus belone’ye nadiren rastlanır.
Xiphias gladius’un vücudu fısiform şekilli ağız ufak ve dişsizdir. Sırtı koyu mavi, yanları açık gümüşi, karın beyazdır. Balık öldüğü zaman bu renkler koylaşır. Gözleri oldukça büyüktür ve iyi görür. Üst çenesi iyice uzamış ve iki ucu keskin bir kılıç şeklini almıştır. Bu kılıcı avını doğramak için kullanır. Boyları 4.5 m. ağırlıkları ise 650 kg. ulaşabilir. Ortalama 1.5 – 2 m., 50-100 kg. arasındadır.
Çok süratli bir balık türü olup, hızları saatte 96km.’yi geçebilir. Genellikle çift olarak gezerler. Üremeleri yumurta ile olur. Üreme dönemi Haziran ile Eylül arasındadır.
Olta ile Avcılığı : Ülkemizde uygulanmayan fakat yurtdışında oldukça yaygın sportif amaçlı bir avcılıktır. Bunun için kamış oltalar gerekmektedir. Kullanılan misina 100-150 no., iğne boyu ise 10/0 ile 15/0 no.’ dur. İğne ile beden arasında 60-70 cm.lik bir çelik tel mevcuttur ve tel bedene fırdöndü ile bağlanmıştır.


Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe kimyasal reaksiyonlar daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğuk kanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıçbalıklarının avlanamaması gerekirdi.
Oysa kılıçbalıkları denizin 600 m. dibinde, ısının 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saate 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıçbalığının gözlerinin ısısını 20-25 derecede tutması gerekmektedir.


3-63.jpg


Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahip olarak yaratılmışlardır. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar. Kılıçbalıkları bu sayede denizin 600 m dibinde, ısının 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler.
Bu ısıtıcı sistem, balığın gözlerinin görme işlevi için gerekli olan ısıyı sağlar. Kılıç balığında böyle bir sistemin tesadüfen ortaya çıkması mümkün değildir. Ortada kendini hissettiren bir irade vardır. Bu irade balığın kendisine ait değildir. Bu iradenin sahibi; her şeyin sahibi olan, her şeye gücü yeten, bütün canlıların ihtiyaçlarını gideren Allah'tır.
 
Sonuna kadar okudum saol bilgi için..
 
bunun buğuLaması güzeL oLur
eLLerine sağLık
 
bılgıler ıcın tesekkurler
 
hmm Teşekkürler..
 
Geri
Üst