- Reaction score
- 0
Kahvehanelerde kış paniği
Kahve işletmecileri sigara yasağının Yunanistan'daki gibi esnetilmesini istediler.
Temmuz ayında yürürlüğe giren sigara yasağınının etkisini, yaz aylarında işyerlerinin önüne masa ve sandalye atarak en az zararla atlatan kahve ve kafe işleticilerini, kış aylarının yaklaşmasıyla müşteri kaybetme korkusu sardı. Çözüm arayışlarını sürdüren işletmeciler, Yunanistan'da 70 metrekareye kadar olan mekanlarda sigara yasağının, isteğe bağlı olarak uygulanmayabildiğini ve bunun cama yapıştırılan bir yazı ile duyurulduğunu öğrenince, Türkiye'de de benzer bir uygulama istedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Mardin'de çay molası verdiği kahve sahibi Mehmet Dilek'in, yasağa çözüm bulunması isteğine, “Sizleri daha fazla mağdur etmemek için formül arıyoruz. İnşallah bir çözüm bulacağız” diye yanıt vermesi kahve ve kafe işletmecilerini umutlandırdı. Çeşmeli kahve işletmecileri ise çözüm yolunu Yunanistan örneğinde buldu. İçişleri Bakanı Atalay'a Yunanistan modelini 6 aylığına geçici olarak devreye sokmasını öneren kahve sahipleri, böylece 6 ay sonra yasak yeniden yürürlüğe girdiğinde havalar ısınacağından bir o kadar daha süre kazanacaklarını ve gelecekleriyle ilgili kararı aldıktan sonra, kimsenin şikayet etme hakkı da olmayacağını belirtti.
SAKIZ ADASI ÖRNEĞİ
Yunanistan'ın Sakız Adası'nda, Türklerin müdavimi olduğu kokoreç, döner ve suflakisiyle ünlü ‘Sideris’ büfesinin işletmecisi Theoroda Sideris, dükkanının 70 metrekareden küçük olduğunu belirterek, “Sigara içmek yasak değil. Bizde zorlama yok. Yasakla bir yere varılamaz. İstemeyen sigara içilmeyen mekana gider. Ben de sigara içiyorum ve mekanımda da sigara içmek serbest. Başta bizde de tüm mekanlarda yasak uygulanmak istendi ama, çok sert tepkiler gelince sigara yasağına esneklik getirildi” dedi.
‘KİRAYI BİLE ÖDEYEMEYİZ’
Çeşme'de faaliyet gösteren Ganyan Kıraathanesi işletmecisi 62 yaşındaki Niyazi Tuncer, 10 masayla hizmet verdiği mekanında daha önce günde 300- 400 bardak çay sattığını, şimdilerde bu rakamın 100'e düştüğünü ve havalar biraz daha soğuyunca kirayı bile ödeyemez duruma geleceğini söyledi. Tuncer, “Bir şeyler değişmezse yılbaşından önce kapıya kilit vurmak durumundayız. Garsonun işine son verdim, tek başıma kendim çalışıyorum. Havalar soğuyunca günde 20- 30 bardak çayla bu mekan dönmez, kirayı bile ödeyemem” diye konuştu.
6 AY DAHA MÜSAADE EDİLSİN
Ilıca'da Huzur Cafe'yi işleten 20 yıllık esnaf 45 yaşındaki Gökhan Kızılay da, müşterilerinin kahveye oyun oynamak için geldiklerini, ‘oyun oynarken sigara içemedikleri için de sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kızılay şöyle konuştu: “40 kişi kapasiteli mekanımızda oyun oynamak için sıra bekleyen müşterilerimin sayısı sigara içme yasağından sonra 10 kişiyi geçmez oldu. Yılbaşını göreceğimizi sanmıyorum. Ilıca'da şu anda kiralık ve satılık dükkandan geçilmiyor. Sakız Adası AB'de değil mi? Oradaki uygulama hiç olmazsa kış aylarını atlatıncaya kadar burada da uygulanamaz mı? Yasak altı ay ertelenirse ve ardından da yine havalar ısınacağından esnafa bir yıl süre tanınmış olur. Bu süre içinde de herkes önlemini alır. Türkiye'deki 78 bin kahve işletmecisi çok zor durumda. Yetkililer bir an önce önlem alsın.”
‘KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’
Çeşme'nin en ünlü nargile evi Melisa Cafe'yi 1994 yılından bu yana işleten Nuri Bakırlı da, yazın hava sıcak olduğu için kimsenin içeri girmediğini ama havalar soğuyunca herşeyin değişeceğini söyledi. Bakırlı, “Bir aydır hepten bitti, kurudu. Günde 200 çay satarken şimdi 30- 35 çay satabiliyorum. Bin 100 lira kira, bir eleman ve karı- koca kendimiz çalışıyoruz. Günde 100 lira masrafımız var. Böyle gitmesi mümkün değil, kapatmayı düşünüyoruz. Nargile içen iki müşterimiz kaldı. Onlar da yaşlı insanlar, havalar daha da soğuyunca gelmezler. Yunanistan modeli çok iyi olur” dedi.
KAYNAK