Kanuni Sultan Süleyma'nın Vasiyeti

ftlr

New member
Reaction score
0
Zigetvar Kalesi önlerinde, ordu Zigetvar’ı kuşatmış haldeyken hastalanan ve vefat eden Kânûnî Sultan Süleyman’ın naaşı Süleymaniye Camiine getirildi.

Cenaze namazı kılınacaktı.

O gün Süleymaniye Camii cemaate dar geldi. Halkın bir ucu Mercan Yokuşunda, bir ucu Vefa Sokaklarındaydı.

Bir devre mührünü vuran koca sultan, ebediyete uğurlanıyordu.
Namazını Şeyhülislam Ebussuud Efendi kıldırdı.

Namazı kılınmış, fâtihalar okunmuş, defin için kabre yaklaşılmıştı. Sultanın naaşı tam mezarına konacaktı ki,elindeki çekmeceyi tabutun içine sıkıştırmaya çalışan bir saray ağası Ebussuud Efendinin gözünden kaçmadı.

Ebussuud Efendi derhal seslendi:

“Dur bakayım ağa!” dedi, “Nedir o? Ne yapıyorsun orada?”

Ağa: “Üzerimde bir emanet var efendim. Bunu yerine bırakmam gerek!” dedi.

Ebussuud Efendi: “Olmaz! Böyle bir şey caiz değil” diye kükredi.

Ağa: “Efendim! Sultanımızın vasiyeti bu!” dedi sertçe.

“Vasiyet mi? İçinde ne var onun?” “Bilmiyorum efendim.” “Ver bakayım şunu.”

Adamcağız elindeki çekmeceyi uzattı.

Şeyhülislâm bir de ne görsün; verdiği bunca fetvâlar, bunca hükümler kendi mühürleriyle ve imzalarıyla deste

deste paketlenmiş ve çekmeceye doldurulmuştu.

Koca şeyhülislamın rengi uçup gitti. Yüzü kül kesildi. Benzinde bir damla kan kalmadı. Gözleri karardı.
Gücü dermanı kesildi. Yıkıldı, yıkılacaktı. Hemen oracığa çöktü.

İki eliyle başını kavradı ve hıçkırıklara boğuldu.

Etrafındakilerin şaşkın bakışları altında, ağzından fısıltı halinde şu cümleler döküldü:
“Ah Süleyman! Sen kendini kurtardın. Bakalım Ebussuud nasıl hesap verecek?”

Çok harika paylaşım . Allah rahmet eylesin Ruhu şad mekanı cennet olsun . Ellerine sağlık dostum ...

Cok büyük zaat`i kendileri, fakat Kanuni Sultan Süleymanin Yaptigi en Büyük Yanlis:
Hürrem Sultan'ın Entrikalarina Kanip Ilk Hanimindan olan Seyhzade Mustafayi Öldürtmek (Sene 1533)ve böylece Kendi oglu (Hürrem Sultan'ın) 2. Selim (Sari Selim) Tahta gecmesine engeller kaldirilmisti.
Arkadaslar Osmanli Imparatolugunun en büyükleri vede Osmanliyi Ilerletmeye Gayret edenler ilk 10 Padisahlardi, diger kalan 26 tanesinden ilerletme kygisina gectiklerinde tesadüfen genc yasta vefaat etmisler, veyahutta katledilmislerdir mesela Genc Osman gibi zaatler. Osmanlinin düsmesi sadece ve sadece o devirdeki görev yapan bir cok Pasalardan Ibaret dir Genc Osmaninda Katledilmesinin sorunlusu Davut Pasa gibi Hainler sayesinde Gerceklesmistir. Emin olun ki Kanuni Sultan Süleyman Hanin Oglu Seyhzade Mustafa Han Devren >Osmanli Imparatorluguna< gecseydi o ilk 10 Padisahlarin Döneminden belkide daha büyük, Ihdisamli ve bu günkü Türk Milletinin Düstügü Durumlara Düsmezdik, hic bir gücde bize Tepeden Bakmaya cürret edemezdi.

Arkadaslar benden bukadar, sunum icin tessekür ederim.

Geri