Katıklı Dolma...

klavuz13

Banned
Katılım
12 Tem 2006
Mesajlar
2,648
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Bizi yaratan ne derse o, 'O' ne derse o. Gerisi la
katiklidolma2b.1.jpg


Bitlis’in mahalli yemeklerinden olan ‘Katıklı Dolma’ evimizde çok sık pişen yemeklerden biridir. Yöresel bir tat olduğundan, özellikle yabancı misafirlerimiz için hazırladığımız sofralarda, bu lezzetli dolmaya da yer veririz. ‘Katık’ yörede yoğurt anlamına gelmektedir. Üzerine yoğurt döküldüğü için, bu dolmaya ‘Katıklı Dolma’ adı verilmiştir.


Katıklı dolma tarifini annemin kaleminden sizlerle paylaşmak istiyorum, şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler

2 kg kabak
1/2 kg yağsız kıyma
2 kase köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Yoğurt
Kurutulmuş reyhan otu
Pulbiber
Tuz

Orta kalınlıktaki kabaklar, uçları kesilerek hafifçe kazınır. Bir kabak, büyüklüğüne göre genelde 4-5 halka kesilir. Halkaların çekirdek yatakları oyularak boşaltılır, bütün kabaklar bu şekilde hazırlandıktan sonra tuzlanarak bekletilir. Bu arada kıyma, köftelik bulgur, rendelenmiş bir adet soğan, reyhan, pulbiber ve tuz geniş bir kapta su yardımıyla iyice yoğrulur. Su elle hafifçe dökülerek yoğrulmaya devam edilir. Sertleşen içimiz oyulan kabakların içine doldurulur ve tencereye dizilir. Üst üste rastgele dizilebilir. Hafifçe tuz dökülür, üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave edildikten sonra pişmek üzere ocağa konulur.

Kabaklar ve içleri pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yemeğimiz çabuk pişeceği için ocakta unutulmamalıdır. Tencerede kalan su, bulgurun şişmemesi için boşaltılmalıdır. Servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, biberli sıcak tereyağı gezdirilir. Afiyetle yenir.

katiklidolma_a.jpg



Annemden ek bilgiler

Kıyma dana veya koyun kıyması olabilir.
Kabak az olursa artan malzemeyle yassı köfteler yapıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.
Misafir sayısına göre ayarlayabilirsiniz; bir kabak bir kişilik servis olur.
Sarımsaklı yoğurt hem tansiyonu düzenler hem de kemik erimesi olanlara iyi gelir.
Üzerine dökülen yağ, tereyağı olursa daha lezzetli olur. Hafif olsun isterseniz sıvıyağ da kullanabilirsiniz.
Çok güzel bir aroması olan reyhanı mutlaka kullanın.
 
elinize saglık guzel gorunuyoda bız nasıl yapıcaz bunu yaf
 
emeğine sağlık güzelmiş

ama dolmada olmazsa olmaz baharatlar eksik en azından yeni bahar ve nane eklersen daha güzel olur sanırım
 
bunu deniycem ben nefis görünüyor..sağol
 
emeğine sağlık güzelmiş

ama dolmada olmazsa olmaz baharatlar eksik en azından yeni bahar ve nane eklersen daha güzel olur sanırım


bu kesimlerde baharat türleri çok fazla kullanılmamaktadır baal.

herkes bizim gibi her eline geçeni içine atmıyor ki... :saskin :p


eline sağlık klavuz13. tadını bildiğim bir yemek. çok fazla sevmiyor olsam da...
 
aha bunuda aldım yaptırayım ama pek farkı yok gibi normal dolmadan...
 
Geri
Üst