Lütfen Türkçe Konuşalım

drmcrop

New member
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
200
Reaction score
0
Puanları
0
Arkadaşlar bilmem siz farkettiniz mi bilmem ama dilimiz yavaş yavaş Türkçe olma özelliğini yitiriyor....

Ben çocuklarımın ileride Türkilizce (İngilizceye kaymış Türkce) konuşmasını istemiyorum. Lütfen elimizden geldiğince Türkçe yazıp konuşmaya çalışalım....

Herkesin özellikle biz yeni neslin diline bir msn dili takılmış yayılıyor, kısaltma yapacağım diye, yok bilmişlik yapacağım diye yeni yeni kelimeler türetiyoruz. Tamam türetelim ama lütfen günlük hayatta kullanmayalım.

Yada bazen mesaj çekerken:

(Giden: Nbr Cm? Knsr vr glcnm mng? st 23 : 30 d bk
rmz mrt sln fyz nc hps gly b sn yksn!!
Gelen: dostum ne diyon kuzum ben bi b.k anlamadim
bu mesajdan ya!!
Giden : Valla aksama manganin konseri var demistim
herkez var demistim ama...) (ç)alıntıdır

böyle şeyler yazıyoruz...

Şahsen ben böyle birşeyden ilk okuyuşta birşey anlamam.(Gönderenle aramdaki samimiyete bağlıdır aslında biraz)

Dil bir ulusu ayakta tutan en önemli unsurdur o yüzden Türkçe`ye S A Y G I gösterelim..

Aşağıda Helin Mutlu'nun (kendisini google den tanıyorum) bununla ilgili yazısını gödüm sizinle payaşayım dedim.. Lütfen sizde düşündüklerinizi yazınız...



İnternet (MSN) Kısaltmaları

Biz; tembel, bencil ve taklitçi insanlar mıyız?

Hayatımıza son birkaç yıldır oldukça yoğun bir şekilde giren internet ve arkasından hızlıca gelen chat’leşme ve bunun için fazlaca kullanılan msn ve benzeri programlar….Çağa ayak uydurmak bunu günlük hayata uygulamak işleri kolaylaştırıp zamanı fazlaca kullanmamız için gerekli olan bir şey, evet bu doğru karşı değilim, yeni çağda yeni teknolojik gelişmeleri takip etmek ve tüm dünya ile aynı anda bunu kullanabiliyor olmak önemli tabiki.
Yalnız tüm bunların doğru özümsenmesi gereğine inanıyorum, yani aynını alıp taklit etmek yerine kendimize uyarlamak gerekliliği olduğunu savunuyorum.

Bilgisayar artık tüm iş yerlerinde var, hatta bırakın iş yerlerini nerdeyse tüm evlerde var, yani kısacası; insanlar artık ya iş yerinde ya da evinde bir şekilde bilgisayarla tanışık, keza hemen arkasından internet geliyor ve meşhur MSN. İnternetin doğru kullanılması tüm dünyayı sadece 1 tıkla gözlerimizin önüne sermesi, istenilen hemen hemen her bilgiye saniyelerle ifade edilebilecek zamanda ulaşabiliyor olmak inanılmaz.
Yalnız bunu sadece kullanıyor olmak mı önemli? Ne olduğunu nasıl çalıştığını ve nasıl bir makinenin istenilen her bilgiyi saniyelik olarak gözlerimizin önüne seriyor olmasını araştırıp öğrenerek ve onu özümseyerek doğru kullanmak mı önemli?

Bunu söyleyince aklıma bir olay geldi; 1980’li yıllardı o zaman daha otomatik çamaşır makineleri yeni yeni evlere giriyordu ve herkesin evinde de yoktu, o senelerde babam da anneme doğum(kardeşimin doğumu) hediyesi olarak bir otomatik çamaşır makinesi almıştı, annem çalışıyordu ve hem iş hem ev onu çok yoruyordu, hafta sonlarını çamaşır ve ev temizliğiyle geçiriyordu ve bu makine onun işini çok kolaylaştırmıştı. Bir gün babaannem geldi makineyi görmek için, evet yanlış okumuyorsunuz makineyi görmek için geldi, çamaşırları makineye attı annem, deterjanını ve yumuşatıcısını da koydu deterjan gözüne ve gerekli ayarlamaları yapıktan sonra düğmesine basıp çalıştırdı, bu arada babaannem de bir sandalye alıp makinenin karşısına oturdu, makine yıkamaya başladı ve babaannem inanamıyordu makinenin çamaşırı yıkayabileceğine, “nasıl olur bu, içinde el mi var bunun” diyordu, aklı almıyordu bir türlü, makine çamaşırı bitirene kadar seyretti karşısında oturup, sonunda makine işini bitirdi ve kapağını açıp içinden çamaşırı çıkardık, babaannem çamaşırları tek tek eline alıp incelemeye başladı, “tertemizde olmuş bu nasıl olur” diyip makinenin içine bakıp hala içinde bir el olabileceği düşüncesini yineliyordu, bizde dilimiz döndüğünce ve anladığımız kadarıyla anlatmaya çalışıyorduk nasıl yıkadığını ama o bir türlü buna inanamadı, makinenin içinde bir el vardı ve o eller çamaşırları yıkıyordu.

Şimdi düşünüyorum da; bilgisayarı görseydi, kilometrelerce ötede oturan akrabalarıyla MSN aracılığı ile kamera ve mikrofondan canlı olarak konuşabildiğini görseydi, ne yapardı? ne derdi? Eminim ki onun aklı yine almazdı, yine içinde bir şeyler olduğunu düşünürdü sanırım ama onu küçümsemezdim, okumamış, neredeyse hiçbir şey görmemiş bir insanın bunu anlayamamasını anlardım ama şimdiki gençleri anlamakta zorlanıyorum maalesef, hiç araştırma yok, kaçımız biliyoruz, MSN’den nasıl oluyor da canlı olarak anlık, olarak karşımızdakiyle konuşabiliyoruz, bu nasıl gerçekleşiyor? Kimse bununla ilgilenmiyor herkes sadece kullanmak hatta kötüye kullanmak derdinde bunu. Tamam, teknik ayrıntısını bilelim, öğrenelim demiyorum tabi ki ama hiç olmazsa şöyle yüzeyselde olsa bir araştırsak, bu iş nasıl oluyor diye, yok ama biz bunu yapmak yerine napıyoruz, internet ve MSN kötü emeller için nasıl kullanılırı öğreniyoruz, bununla birlikte de Türkçe’mizi de bozmayı öğreniyoruz,
• mrb nbr
• iii
• sen
• bende iii
• napıon şimdi
• bişey yapmıom
• iiimisin
• yep

Kısa bir örnek verdim konuşma ve kısaltmayla ilgili olarak ama bunu çoğaltmak o kadar mümkün ki biraz daha düşünsem, şimdi bunlar sadece aklıma gelenler, ben de uzun zamandır bilgisayar ve internet ve de chat programları kullanıyorum ama burada sizlere bu yazıyı aktarırken dikkat etmem gereken ne varsa dilbilgisi kuralları dahilinde, orada da öyleyim. Türkçe de bulunan bazı kısaltmalar var Dil Kurumu buna müsaade ediyor, ben bunlardan bahsetmiyorum, ki onları zaten ben de MSN de kullanıyorum, ama yukarıda verdiğim örnekler, saçma sapan kısaltmalar, ne olduğunu bile çoğunlukla anlayamadığımız, anlamakta zorlandığımız, kelimeler diyeceğim kelime değil, kısaltma diyeceğim kısaltma değil, ben nasıl isimlendireceğimi bilemedim, sizlere bırakıyorum.

Bir şeyleri kullanırken alıp direkt taklit etmek yerine kendimize uyarlayıp onların bize özenmesine, bizlerin bunu alıp kullanırken sadece kullanmakla kalmayıp ne kadar geliştirebildiğimize hayret ve taktir etmelerini sağlamak gerektiğini düşünüyorum ve bu kısaltma gibi görünen isimlendiremediğim tuaflığa da sonuna kadar karşıyım, ben MSN de bu tip konuşmalar yapanları direk uyarıyorum, eğer böyle devam edeceksen konuşmayalım çünkü ben ne demek istediğini anlamakta zorlanıyorum diyerek. Bence hepimiz de bunu yapmalıyız, bu belki çok basit gibi görünen ama bence fazlasıyla önemli olan bir konu.

Hani bu aralar; hep T.V’ler de söyleniyor ya “Ülkemize, Bayrağımıza sahip çıkalım, bu Ülke bizim” v.s diye yayınlar yapılıyor ya, bence işe bundan başlamak lazım, Türkçe’yi akıcı anlaşılır biçimde kullanarak.




lütfen yorumlarınızı esirgemeyin....
 
Türkçeyi düzgün ve katışıksız kullanmanın önemini ve kullanmamanın kötü sonuçlarını oktay sinanoğlunun kitaplarından öğrendim..o zamana kadar pek te önemsemiyordum doğrusu..güzel bir konu başlatmışsınız,teşekkürler
 
Türkçemizin yanlış kullanılmasının artık bir virüs gibi yayılmaya başladığı bir zamanda, güzel Türkçe kullanımı konusundaki bir hassasiyeti gündeme getirmişsin. Günlük hayatta, ’korkunç güzel’, ’ful yap’, ’artı’, ’no problem’, ’fri takılmak’ gibi anlamsız ve tuhaf ifadelerle anlaştıklarını zanneden bir neslin, dilin sosyal hayattaki rolü ve kişiler arası iletişimdeki değerini anlamaları için doğru ve güzel bir Türkçe öğretiminden geçirilmesi, hayatî önem taşımaktadır.


TEŞEKKÜRLER
 
arkadaşı böle bi konu açığı içi tebrik ediyorum çok haklı bence
 
arkadaşım türkçeyi doğru konuşup yazalım diyorsun kendin yanlış yazıyorsun ilk cümlede bilmemlerden biri kalkmalı.
aşşağıda değil aşağıda.
helin mutlunun derken nun ' işareti ile ayrılmalı. vs.

ayrıca işe türkçeyi akıcı kullanmaktan değil üniversitede eğitim dili ingilizce olmalı türkçe eğitim dili için yeterli değil diyen öğretim görevlilerinin işine son vermekle başlamalı
 
Çok yerinde bir konu. Türkçe yavaş yavaş özelliğini yitiriyor.. Gençlerin bana göre Avrupa özentiliği yüzünden önümüze çıkan bu sorun çare bulunmadığında ileride başımıza büyük dertler açabilecek bir problem.. MSN dili olarak ülkemizde yavaş yavaş yayılan bu yanlış dili özellikle gençlerimizin kullanması büyük bir tehlike arz ediyor.. Gençlerimizin günlük hayatta bu dili kullanması bu dile alıştığını gösterir. Bu dile alıştığını göstermesi de (gençlerimizin düzeltmediği taktirde) ileride de böyle konuşup yazacağı ve çocuklarının da bu dili öğreneceği anlamına geliyor..

Lütfen bu konuya kulak verip; yazdığımız, günlük hayatta kullandığımız kelimelerin Türkçe'ye uymasına dikkat edelim.. Ben ne MSN'de, ne sitelerde, ne de günlük hayatımda bu dili kullanıyorum..

Sizden geleceğimiz için istediğim; bu dile kendinizi kaptırıp Türkçe'yi katletmemeniz...
 
gerçektençok güzel birkonuya temas etmişsin.çok anlamlı.her zaman türkçekouşmalıyız yozlaşmaya engel olmalıyız.emeğine sağlık........
 
Dinime küfreden müslüman olsa!
Kendi yazdığın cumleyi kontrol edermmisin.

"Herkesin özellikle biz yeni neslin diline bir msn dili takılmış yayılıyor, kısaltma yapacam diye, yok bilmişlik yapacam diye yeni yeni kelimeler türetiyoruz. Tamam türetelim ama lütfen günlük hayatta kullanmayalım."


sen bizi öldürcen be canım.
:goz:
 
Herkül
dostum öncelikle yorumun icin teşekkür ederim

ben senin gibi Türkçe'yi doğuştan öğrenmedim burada biraz hata yapmam bana göre normal zira ben 12 yaşına kadar tek kelime Türkçe bilmiyordum...Evet bu bir gerçek Türkiye sınırları içinde doğdum ama bana Türkçe'yi bir öğretmen değil televizyon öğretti hassasiyetim bu yüzden...:d
 
Geri
Üst