Liseliler neye inanıyor ?

€rd@ls10

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Liseliler neye inanıyor ?
Liselerde yapılan araştırmaya göre liselilerin inanç haritası çıkarıldı.

Araştırmayı yapan Prof. Eşme, “Evrim kuramını 100 öğrenciden neredeyse 40’ı kabul etmiyor. Dünya görüşü açısından, imam hatip liselerine en yakın okullar, Anadolu öğretmen liseleri. ‘Dünyayı ve evreni anlayabilmek için fen bilimlerinden çok din bilgisi gereklidir’ görüşüne katılmayan öğrenci oranı sadece yüzde 43” diyor

Eski YÖK Başkan Vekili ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Eşme başkanlığında yapılan, “Lise Öğrencilerinin Fen ve Matematik Eğitimine İlişkin Yaklaşımları” başlıklı eğitim araştırması, lise gençliğinin bilime muhafazakâr bir açıyla baktığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, “Dünyayı ve evreni anlayabilmek için fen bilimlerinden çok din bilgisi gereklidir” görüşüne katılmayan öğrenci oranı yalnızca yüzde 43’te kaldı.

“İnsan, bugünkü düzeyine, milyonlarca yıl süren bir evrim sonucu ulaşmıştır” görüşüne katılanların oranı ise yüzde 66 oldu.

Araştırmanın sonuçlarını özetleyen Prof. Eşme, yeni neslin muhafazakâr yetiştiğini belirterek şunları söyledi:

“Evrim kuramını 100 öğrenciden neredeyse 40’ı kabul etmiyor. Üstelik, bu öğrencilerin gelir ve eğitim düzeyleri, Türkiye ortalamasına göre yüksek. İlköğretim sonrası eğitime devam edemeyen kesimi düşündüğümüzde bu oran çok daha fazla olacaktır. Bu sonuç en iyimser yaklaşım.

Araştırmanın bir ilginç yönü de Anadolu öğretmen liselerinin, imam hatip liselerine dünya görüşü açısından en yakın okullar olması... Bu da, bu okullarda görev yapan öğretmenlerin dünya görüşünden ve bu okulların yatılı olmasından kaynaklanabilir. Farklı lise türlerinde okuyan öğrencilerin pozitif bilimlere bakışları karşılaştırıldığında, fen lisesi öğrencileri dünya görüşünde de farkını ortaya koyuyor” dedi.

"DİN GEREKLİ"

Araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

- “İnsan bugünkü düzeyine, milyonlarca yıl süren evrim sonucu ulaşmıştır” (evrim kuramını benimseme) görüşüne katılanların oranı yalnızca yüzde 66. Öğrencilerin yüzde 19’u bu görüşe katılmadığını söylerken, yüzde 15’i fikrinin olmadığını belirtiyor.

Bu görüşe katılmayanların, lise türüne göre dağılımında en yükseği imam hatip lisesi öğrencileri. İkinci sırada ise Anadolu öğretmen lisesi öğrencileri bulunuyor.

-“Dünyayı ve evreni anlayabilmek için fen bilimlerinden çok din bilgisi gereklidir” görüşüne katılmayan öğrenci oranı yalnızca yüzde 43. Öğrencilerin yüzde 30’u bu görüşe katıldığını söylerken, yüzde 27’si de fikrinin olmadığını belirtiyor.

Din bilgisinin gerekli olduğuna inananların lise türüne göre dağılımında, en yüksek oran imam hatip liselerinde. İkinci sırada, meslek liseleri, üçüncü sırada Anadolu öğretmen lisesi öğrencileri yer alıyor.

-Temel fen eğitiminin hurafelere yönelmede engel olduğuna inanan öğrenci oranı yüzde 60. Öğrencilerin yüzde 17’si bu fikre katılmadığını, yüzde 23’ü ise fikri olmadığını belirtiyor.

-Batı uygarlığının üstünlüğünü bilimle ilişkilendirenlerin oranı yalnızca yüzde 49. “Batı ülkelerinin Ortadoğu ülkelerinden daha ileride olmaları, fen ve matematiğe daha çok önem vermelerinin sonucudur” görüşüne katılmayanların oranı yüzde 31, öğrencilerin yüzde 20’si ise bu konuda fikri olmadığını belirtiyor.

"MATEMATİK ÖĞRETMENİ OLUMSUZ"

Öğrenciler üzerinde en olumlu etkiyi Matematik ve Türkçe öğretmenleri bırakıyor. Öte yandan matematik öğretmenleri en olumsuz etkiyi bırakanların da başında geliyor.

Öğrencilerin dörtte üçüne yakını, yetiştikleri eğitim sistemini ve fen -matematik eğitimini yetersiz buluyor.

Öğrencilerin dörtte üçü fen derslerini öğretmeni dinleyerek ve tahtadaki bilgileri defterine geçirerek öğrenmeye çalışıyor.

-Beşte dördü ya hiç deney yapmıyor ya da nadiren deney yapıyor.

-Yalnızca üçte biri derslerde gösteri deneyi yapıldığını belirtiyor.

-Öğrencilerin yalnız yüzde 16’sı derslerde bilgisayar destekli eğitim yapıldığını ifade ediyor.

-Derslerde belgesel film izleme oranı sadece yüzde 15.

"BELLEME-DİNLEME METODU YANLIŞ"

Öğrenciler fen ve matematikte başarısızlık nedenini şöyle sıralıyor:

-Öğretmenlerin izlediği yöntemler

-Derslerin hayatta işe yaramayan bilgileri kapsaması

-Öğretilenlerin yaşamla ilişkilendirilmemesi

-Yaparak ve yaşayarak öğrenmeye yer verilmemesi

-Derslerin sınava odaklı işlenmesi

-Konuların kavratılmadan, soru çözerek öğretilmesi

-Yalnız dinleme ve belletme metodu uygulanması

-Teknolojiye yer verilmemesi

-Proje ve laboratuvar çalışmalarına yer verilmemesi

-Başarısızlıkta öğrencinin de payının bulunması

"BİLGİSAYAR MÜZİK DİNLEMEK İÇİN.."

-Öğrenciler, medya tercihlerinde Posta gazetesi birinci, Hürriyet ikinci, Milliyet ise üçüncü sırada yer aldı. TV kanalı tercihleri ise şöyle sıralandı: Kanal D, Show TV ve ATV.

-Öğrencilerin yüzde 38’i günlük aktivitede bilgisayara hiç zaman ayırmıyor. Gençler bilgisayarı en fazla müzik dinlemek için kullanıyor. İkinci sırada e-posta bulunurken üçüncü sırayı sohbet alıyor.

-Öğrencilerin yüzde 37.8’i spor ve sosyal etkinliklere, yüzde 18.4’ü müzik dinlemeye, yüzde 16.5’i TV izlemeye hiç zaman ayırmıyor.

268594.jpg

268595.jpg

268596.jpg

268598.jpg

268600.jpg

268601.jpg

kaynak

cou liselinin bişi caktığı yok. adamlara soruosun bu kim diosn. kenan evreni tanımıolar. say desen cumhurbaşkanlarını sayamaz. tarihini bilmez. yabancı muzik dinler şapkasını yan takar. bol pantolon giyer. özenti genclik işte.

güzel bi araştırma ama fazlaca yanlı yapıldığı belli keşke herhesi olduğu gibi kabul edebilsek " eğer kimseye zararı yoksa ! "

Dünyayı ve evreni anlayabilmek için fen bilimlerinden çok din bilgisi gereklidir

Bu bence saçma ve yanlış bir soru olmuş!! Ama daha da ilginci, bu yanlışlığın karşı taraf tarafından da anlaşılmayarak, bu yanlışlığın devam ettirilmesi!!!!

Sizce din nedir?????

Din demek zaten fizik,matematik, sağlık, vb. gibi ilmî konuları kapsayan, onlarsız olmayan bir kavramdır!!

Abdest alırız.....

Çünkü su demek, sağlık demektir, temizlik demektir!! Günde beş vakit vücudumuzun belli yerlerini yıkarak temizlenmiş oluruz!!

Namaz kılarız....

Özellikle günümüzde, çok harekesiz kalmaktan dolayı yaşanan kalp rahatsızlıkları- obezite, vb. gibi hastalıklardan vücudumuzun hareket etmesini sağlayarak korunmuş oluruz!!

Oruç tutarız....

Yılın 11 ayı durmadan yeriz-içeriz... Ama vücudun bunu kaldırıp kaldıramadığını veya ne derecede yorulduğunu düşünmeyiz!! Ramazan Ayı boyunca vücud 1 ay boyunca dinlenir, kendine gelir!!

Gerçi aslında sadece Ramazan Ayı boyunca değil sık sık oruç utmak, en azından az yemek yemek her zaöman iyidir!!

Aklıma gelmişken; Avrupa'da bazı doktorların hastalarına vücut ile ilgili şikayetlerinde onlara oruç tutmalarını tavsiye ettiklerini hatırlıyorum!!!! Bir yerde okumuştum!!

Her şeyi geçtim, zaten Kur'an'ın ilk ayeti de "OKU" değil midir??

Bana öyle geliyorki, birçok kişi "DİN" denince farklı şeyler algılıyor!!

A, bu arada... Rubyyy'nin de dediği gibi çok "fıs" bir nesil yetişiyor!! Hiçbir şeyden habersiz, bomboş bir nesil!!!!

Haber için teşekkrüler €rd@ls10 !!

LiseLer gittikçe özentiLeşiyor... kimi emo olur qimi repçiyim der kimi eLinde keLebek ben deLikanLıyım der = )

ne fen ne matematik ne din kültürü ne de beden eğitimi... hepsi öğrenciLere sıkıcı geLiyor neden mi?

Tek cvp = ) Sistem YanLıs ; ) ben biLgisayar üstünde duruyorum ama okuduqum böLüm farkLı = ) yurt dısına cıktıqımda arkadasLara anLattıqımda gülüyorLar =) daha ne diyebilirim ki = ) bazı arkadasLar bu konuyu siyasete cevirmesin şimdiden sölemesi.. a partisi de geLse sistem aynı b partisi de geLse aynı... arada bazı farkLıLıkLar yok deiL ama Tek bir sistem üzerinden gidiyoruz =) bu da cidden şaka gibi = )

eğitim esasları ortada zaten okadar fuzili eğitim politikası varki çocuklar okuldan aldıkları bilginin 4/1 ini anca gerçek hayatta uygulayabilirler. buda benim iyimser tablom

istenen özlenen işte çağdaş türkiye denilen apolitize edilen fikirsiiz,zikirsiz,şükürsüz,ölçüsüz,ağzı ile beli arasında 2 öz tenasülü dışında kavrama ve hakimiyet kabiliyeti olmayan bir gençlik arzulanmamışmıydı? eserimizle gurur duymalıyız..şikayet yok..onlar geleceğimiz.

Geri