Matematik oLimpiyatLarından ßir Soru..:)

çüş yani bu kadar basit bişey için tartışıp duruyosunuz yaw
apaçık ortada bu
işte hesap : 50 YTL Sahte paraya bundan sonra 0 YTL gözü ile bakacağız
Müşteri 35 Ytl değerinde mal alır ve 0 Ytl verir.
Dukkan sahibi 0 ytl yi gidip bozdururu 50 YTL yapar
alıcıya 15 YTL daha verir. Sonuç olarak alıcıda 35 yt mal + 15 ytl nakit vardır.Bu yok olan paradır.
Diğer dukkandaki eleman gelip 50 YTL sini geri alır yani 0 alıp 50 vermişti şimdide 50 alır 0 verir yani para bozdurma hesaba katılmaz
ZARAR 50 YTL KESİNLİKLE ,
DEĞİL DİYENİN ALNINI KARIŞLARIM

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

yani

50+15+35 = 100 ytl

oturup yazacaktım ama cevap hazırmış zahmetten kurtuldum :melek

Cevap 50 YTL

Toplam zarar :
50 YTL yan dükkana verdi
15 YTL kadına verdi
35 YTL ayakkabı parası
100 YTL toplam miktar

15 YTL kadına verdiği ile
35 YTL ayakkabı parası
50 YTL toplam yan dükkandan geldiği için

100 - 50 = 50 YTL adamın zararı

satıcının zararı nakit olarak giden 65 ytl ve ayakkabının alış fiyatı kadardır. 15 ytl para üstü 50 ytl'de yan dukkana gitmiştir.Tabi bide ayakkabı için toptancıya ödediği birim fiyat vardır.

yaw ayakkabının malıyetı nekadarmıs adama 50 den onuda cıkarın hehe

50 ytl bozuk paradan içerde+35 de ayakkabının değeri var.bi de para üstü toplam "100"

devir111' Alıntı:
çüş yani bu kadar basit bişey için tartışıp duruyosunuz yaw
apaçık ortada bu
işte hesap : 50 YTL Sahte paraya bundan sonra 0 YTL gözü ile bakacağız
Müşteri 35 Ytl değerinde mal alır ve 0 Ytl verir.
Dukkan sahibi 0 ytl yi gidip bozdururu 50 YTL yapar
alıcıya 15 YTL daha verir. Sonuç olarak alıcıda 35 yt mal + 15 ytl nakit vardır.Bu yok olan paradır.
Diğer dukkandaki eleman gelip 50 YTL sini geri alır yani 0 alıp 50 vermişti şimdide 50 alır 0 verir yani para bozdurma hesaba katılmaz
ZARAR 50 YTL KESİNLİKLE ,
DEĞİL DİYENİN ALNINI KARIŞLARIM
cidden saçmalamıssın be kardes,benım acıklamayı oku tekrar bı dusun..

MaΨèŔcİķ' Alıntı:
evet 100 de bunun neresi olimpiyat sorusu:cool:
işte burası kac tane fıkır var ortada ve herkes emın adı gıbı :) ben de az once 100 oldugundan emındım ama tekrar dusundum 50 kesınlıkle yanı umarım :)

sımdı kadından 50 ama sahte oldugu ıcın 0 lıra alıo,15 para ustu,35 de ayakkabıyı verıo toplam 50.zarar su an 50.gıdıp parayı komsuya kakalıo zarar 0 ama adam daha uyanık cıkıo ver lan parayı sıkerım yaptıgın ısı bole komsuluk mu olur aq dıo zarar tekrar 50!!!

şöyleki; ayakkabının parası+müşteriye verdiği paraüstü=35+15=50 (yandaki dükkandan aldığı 50 ytl i zaten geri iade ediyor)

Arkadaşlar bu kadar hesaba kitaba gerek yok.

Olaydaki kişilerin kar ve zarar durumuna bakmak yeterli.

Komşu dükkanın sahibinin karı veya zararı yok.
Sahte para getiren adamın toplam karı 50 Lira (ayakkabı bedeli ve paraüstü).

Şu durumda bizim dükkanın sahibinin zararı da 50 Lira olmalı ki toplam 0 olsun.

Beyler Cevap Şu 50 YTL Sahte Para Yüzünden. 15 YTL de Para Üstü Öder Oda 65 YTL Zarar Yapar Bu Ayakkabıcı Ayakkabıyı Belli Bir Miktara Alır ve Üzerine Bir Mikkat Kâr Payı Koyar O Kar Payını Zarar Olarak Göremeyiz.Kâr payına x dersek Ayakkabının maliyeti
35-x oalcaktır.o zaman 65 YTL + 35 YTL - X Diyebilir Oda 100 YTL - X (Kâr payı )

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

yani

50+15+35 = 100 ytl
aynen katılıyorum..100..ytl

MaΨèŔcİķ' Alıntı:
efe senle bu konuda da tartışmak istemiyorum

ama madem idda ediyosun aciklim:D

şimdi müşteri geldi parayı verdi

adam bozdurmak için karşıya gitti ve bozuk 50 ytl cebinde ve gerçek para

o 50 ytl den adama 15 ytl verdi

1 giden para 15 ytl

kaldı 35 gerçek ytl

adam geldi bu para sahta 50 ytl geri ver dedi

elindeki 35 e 15 daha koyarak 50 ytl yaptı ve verdi

çıkan para 15 ytl bu bir

giden ayakabı 35 ytl buda iki

şimdi al karşına birini kağıttan paralar yap ve az dikkatlice uğraş

onay için X i davet ediyorum matematikçi olarak:cool:
şu cimnastiği ben de yapayım isterseniz:
1. sahte 50 lirayı komşu dükkana veriyor. ondan gerçek 50 lirayı alıyor ve bunun 15 lirasını müşteriye bayılıyor. zarar 15 lira..
2. komşu bakkalın parası 35 +15 = 50 lira geri ödenince de 2.zarar 15 lira...
3. yani bu ara para takaslarından 30 lira zararı oluyor.
4. ayakkabı fiyatı 35 lira 3.zarar 35 lira
toplamında da 65 lira.....

shadowfax' Alıntı:
şimdi olayı biraz farklı canlandıralım zihnimizde....

ayakkabı satıcısının kasasında dolandırıcı gelmeden önce 100 ytl para olduğunu varsayalım...

dolandırıcı geliyor sahte parayı ayakkabı satıcısına veriyor...ayakkabı satıcısı parayı bozdurmak için yan dükkana gidiyor...sahte 50 ytl yi veriyor...gerçek 50 ytl ile dükkanına dönüyor...

şimdi dükkan kasasında ne kadar para oldu...150 ytl...

bu paradan dolandırıcıya 15 ytl paraüstünü ve ayakkabıyı veriyor... kasada ne kaldı 100(önceden kasada vardı)+35(yan dükkandan aldıktan sonra geriye kalan)= 135 ytl

peki 10 dk sonra yan dükkanın sahibi gelip 50 ytl yi geri istediğinde kasada ne kalır 135-50=85 ytl...

bu alışverişten önce kasada 100 ytl vardı geriye ne kaldı 85 ytl. nakit zarar 15 ytl...birde 35 ytllik ayakkabı gitti...

toplam zarar 15+35= 50 ytl...

kusura bakmayın bu kadar uzun anlattığım için ama bu soru için 21 sayfa cevap yazılıpta hala sonuca varılamadığını görünce olayı adım adım canlandırmanın iyi olacağını düşündüm...kasada önceden para olduğunu varsaymak hesabı çok kolaylaştırıyor...umarım tartışma sonlanır :):):)

saygılar
ya arkadaş harika anlattın ya..

BAKIN AÇIKLIYORYuM

satıcının ilk baştaki durumu: Ayakkabı (35 ytl)

müsteri geliyor 50 ytl veriyor
satıcı bu 50 ytl yi alıp bozduruyor yani diğer satıcıdan (35ytl +15 ytl) alıyor
daha cepten hiç harcamadı _____!!!!

daha sonra bu 35 ytl yi kendi kasasına koyuyor ve 15 ytl yi de müşteriye viriyor
kasada 35 ytl var şu anda
Daha sonra diğer satıcı geliyo ve parasını geri istiyor
O da kasaya koyduğu 35 ytl yi alıyor VE CEBİNDEN EXTRADAN BİR 15 YTL ÇIKARIYOR ve diğer satıcıya veriyor
Yani şu an için adamın cebinden çıkan para 15 ytl
birde ayakkabının değeri var
yani 35ytl+15ytl = 50 ytl
YANİ ADAMIN ZARARI 50 YTL DİR...
CVP: 50 YTL

umarım yeterince açıklayıcı olmuştur....... ::p:p:p:D:D:D:p:p:p

ayakkabının parası+15 ytl para üstü+50 ytl geri verilen para..
yani toplam 100 ytl.

MaΨèŔcİķ' Alıntı:
yanıldık arkadaşlar hep beraberce..; )

soruyukafama taktığımdan soru gün boyu aklımdaydı ve cvp ı buldum

adamın 50 ytl zararı var eğer dikkatlice düşünülürse sizde bulursunuz ama kıvrak bi zeka gerekir sanırım ben bile bulduğuma şaşıyorum :cool:
nasıl 50 ytl oluyo ya onu da bi açıklasan süper oljak yanii :goz:

ya baylar ve bayanlar lütfen artık uzatmayın..
KATSE nin verdiği cevap doğru ondan sonra farklı cevaplara yönelen veya ordaki miktarın 50 nasıl olduğu vs. şeklinde soru soranlar sadece biraz düşünsünler. Çünkü sanırım bu arkadaşlar zerre miktarı kafa yormadan bi şeyler elde etmeye çalışan beleşçiler:)
Hadi olmadı üç kişi bir araya gelin ve olayı canlandırın.. sonuç değişmez....
cevap 50 YTL dir... lütfen konuyu kapatın...
selamlar..

adam 35 e satıyor 35 cepte.kar olarak.üstünü yani 15 ı ayakkabıyı alana weriyor.şimdilik adam 35 mılyon karda.sonra para sahte çıkıyor ve adam 50 mılyon yan dükkana weriyor.daha onceden ayakkabıyıdan 35 mılyon kar etmişti.adam gelıp 50 mılyon isteyınce 50-35=15 mılyon zararda çok düşündüm bunu bulabıldım

bunu cevabı yuzdur çun kı adam ellı mılyonu satıcı alr bır karsı dukkana gıder ve parayı bozdurur ve 5o mılyonun sahte olduğu anlasılınca 50 mılyon zarardadır buda ıkı
bıde çoçuğa verdıği 15 mılyon var buda üç toplam 65 mılyon zarardadır 100 mılyon değil çünki adamın sattığı ayyakkabı parasını çoçuğa vermıyorkı?

yaw adam kadından zaten 35 ytl almıs kadına 35 ytllik ayakkabı üsütne 15 milyon vermis bide dükkan sahibine 35 ytl kadından aldığı para + 15 vermiş 15+35+15=65

Geri