ChaMuR
Altın Üye
- Katılım
- 19 Ocak 2006
- Mesajlar
- 11,259
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Meclis ‘yumuşatıcı’ mesajlarla açıldı
TBMM’nin en yaşlı üyesi sıfatıyla Meclis’in ilk oturumunu yöneten CHP’li Elekdağ, yemin töreninden önce yaptığı konuşmada, Erdoğan’ın herkesi kucaklayıcı fevkalade önemli mesajlar verdiğini söyledi, milletvekilleri alkışlarla destekledi.
TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Başkanlık görevini üstlenen 83 yaşındaki Şükrü Elekdağ’ın yönetiminde açıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı, ardından trafik kazasında yaşamını yitiren, İstanbul’dan MHP milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşunda bulunuldu.
Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, yemin törenine geçmeden önce yaptığı konuşmada, seçimlerde esas başarının Türkiye’ye ve bütün Türk milletine ait olduğunu söyledi.
Türk halkının başarılı bir demokrasi sınavı verdiğini ifade eden Elekdağ, Türkiye’deki hiçbir seçimin dünyada bu kadar ilgi çekmediğini hatırlattı. Elekdağ, “Bunun nedeni, Türkiye’de karşıt siyasi zihniyetleri savunan iki büyük toplumsal cephe arasındaki barışın sağlanamamış olması nedeniyle bazı dönemlerde aksamış olan demokrasinin 22 Temmuz seçimlerinde de başarılı bir sınav verebileceği hususundaki kuşkulardan kaynaklanmıştır” dedi.
ERDOĞAN’IN MESAJLARI
Seçimler öncesinde yaşanan yoğun siyasi gerginlik ve derin kutuplaşma nedeniyle kaygıların abartılı boyutlar kazandığını kaydeden Elekdağ, ancak halkın başarılı bir demokrasi sınavı vererek, bu kuşkuları boşa çıkardığını ifade etti. Elekdağ, bu bağlamda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim gecesi verdiği mesajların ülkede istikrar ve huzur ortamının devamının ön şartını oluşturması açısından fevkalade önemli olduğunu vurguladı.
Elekdağ, Erdoğan’ın konuşmasından iki alıntıyı okudu ve milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı. Erdoğan’ın “Hepimizi birleştiren ortak değer ve hedeflerimiz var. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizi daha yükseklere taşıyacağız, Milletimizin değerlerinden ve cumhuriyetimizin temel niteliklerinden asla taviz vermeyeceğiz” sözlerini aktaran Elekdağ, “Sayın Erdoğan’ın belirtmiş olduğu bu ortak değer ve hedeflerden şaşmaması zorunludur. Türkiye, temelleri Atatürk tarafından atılmış olan laik ve demokratik cumhuriyeti korumak ve yüceltmek hususunda tam bir anlayış içinde hareket eder ve ülkemizle vatandaşlarımızın tümünü kucaklayan politikalar izlerse, ulusal hedefimiz olan çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmamız kolaylaşır” dedi.
KUTUPLAŞMANIN GERİDE BIRAKILMASI
Elekdağ, Başbakan Erdoğan’ın, “Kurulacak hükümeti hem içte, hem dışta devasa sorunlar bekliyor. Ülkemiz bu seçim dönemini büyük bir kutuplaşma ortamı içinde geçirdi.
Türkiye’nin karşısındaki sorunların üstesinden gelebilmesi için öncelikle kutuplaşma ortamının geride bırakılması ve yerine bir normalleşme ve yumuşama ikliminin hakim kılınması gerekiyor” sözlerini aktaran Elekdağ, şöyle devam etti:
“Değerli arkadaşlarım, bunlar, son derece gerçekçi ve isabetli ifadeler. Önümüzdeki dönemde yeni bir sayfa açarak, Meclis içinde ve dışında siyasi yaşamımıza, ılımlı, ölçülü, olgun, uzlaşıcı ve uzlaştırıcı bir nitelik kazandırmadan etkin ve verimli bir çalışma ortamı yaratamayız. Tüm partilerin bu anlayışla hareket etmeleri gereklidir. Ancak, bu hususta iktidarın özel bir sorumluluğunun olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bu sorumluluk da muhalefetin görüş ve kaygılarının dikkate alınmasını, yeniden keskin kutuplaşmaların oluşmasını önleyecek yumuşak ve yatıştırıcı bir iklim yaratılmasını ve Türkiye’nin hassas siyasi ve kurumsal dengelerinin özenle gözetilmesini gerektirir.”
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ UYARISI
Cumhurbaşkanı seçimini ima ederek, Meclis’in ciddi ve kritik bir sınavdan geçeceğini hatırlatan Elekdağ, bu kritik sınavda başarının, uzlaşma ve diyaloga yönelik bir anlayışın benimsenmesine, duygularla değil devlet adamlığı basireti ve sağduyusu ile hareket edilmesine bağlı olduğunu vurguladı.
Yeni Meclis’e düşen sorumluluğun da altını çizen Elekdağ, konuşmasını “Bu sorumluluğu ülke yararına dönüştürmenin ön şartı, meşruiyet zemininde aranacak çözümlerin, üniter devlet yapısı, tek millet ve tek vatan olgusundan hareketle üretilmesidir” diyerek tamamladı.
BU YEMİNİ EDİYORLAR
Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin ediyor. Yemin metni şöyle:
“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”
DTP ve MHP’liler el sıkışarak başladı
DTP milletvekili Ahmet Türk ve diğer DTP’liler, yemin töreninden önce MHP lideri Bahçeli’nin yanına giderek, tek tek tokalaştılar.

TBMM Genel Kurulu’nda yan yana sıralarda oturan ve Başbakan’ın seçimden önce “Bunlar Meclis’te vuruşur” dediği DTP’liler ile MHP’liler el sıkışarak yeni döneme başladı.
DTP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, yemin töreni başlamadan önce Genel Kurul salonunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına gittiler.
DTP’li milletvekilleri önce Bahçeli’yle, sonra da yanında oturan MHP’li milletvekilleri Mehmet Şandır ve Sebahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine oturdular.
Yeminin ardından kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, Bahçeli’nin elini sıkması konusunda “Biz milletvekiliyiz. Fikirlerimiz farklı olabilir ama aynı çatının altında çalışacağız. Bizler medeni insanlarız, ilişkilerimiz olacak” dedi.
Daha önce Mecliste MHP’li milletvekilleriyle tatsızlık yaşanacağı yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Ahmet Türk, bu tür iddiaların basın tarafından yaratıldığını ileri sürdü.
Gazetecilerin kendilerine gösterdikleri ilgiden de rahatsız olduklarını da belirten Türk, “DTP’liler de 550 milletvekilinden biri. Bundan sonra Meclise girip çıkacağız. Bizim çalışmalarımız da doğal karşılanmalı” dedi.
Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, seçimden önce “Bunlarla Meclis’te tokalaşılmaz” dediği için tepki gösteren ve telefonlarına çıkmayan Bahçeli, bugün de Meclis’te Erdoğan’la yan yana gelmedi.
Meclis’te ilk gün renkli geçti
Önce DTP ve MHP’liler el sıkışıp yan yana oturdu. Sonra Bahçeli ve Baykal sohbete başladı. Herkes siyah giymişti, CHP’li Erbatur’un giysisi ise 6 ok desenli beyazdı. Yaklaşık 9 saat süren yemin töreninde izleyici locaları doldu taştı.
23. Dönem milletvekillerinin yemin töreni renkli görüntülerle açıldı. DTP’lilerin ilk adımı atıp MHP’lilerle el sıkışmasıyla başlayan sıcaklığı, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın CHP, MHP ve DTP’lilerle tek tek tokalaşması izledi. Milletvekilleri yakınlarının localara sığamadığı töreni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları izlemedi.
Genel Kurul’a ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin yerine oturmasından sonra Genel Kurul’a gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de aralarında bulunduğu bazı AK Parti’li milletvekilleri, Bahçeli ile tokalaşmayı ihmal etmediler.
İLK YAKINLAŞMA ADIMI DTP’LİLERDEN
Başbakan Erdoğan, Genel Kurul’a Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte girdi. Erdoğan ve Gül, doğruca Bakanlar Kurulu sıralarına geçtiler. Erdoğan, seçimden önce “Bunlarla Meclis’te tokalaşılmaz” dediği için kendisine tavır koyan ve telefonuna çıkmayan Bahçeli’yle merhabalaşmadı.
Genel Kurul’a daha sonra DTP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan girdi. DTP’liler yerlerine oturduktan sonra toplu olarak kalktılar ve Bahçeli’nin yanına gittiler. Önce Türk elini uzattı, Bahçeli’yle tokalaştı. Onu Tuğluk ve diğer milletvekilleri izledi. DTP’liler, Bahçeli’nin yanında oturan milletvekilleri ile de tokalaştılar.
ARINÇ ‘HOŞ GELDİNİZ’ TURUNA ÇIKTI
Birleşim açılmadan önce eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Hoş geldiniz” turuna çıktı. Önce Bahçeli ve yanındaki MHP’lilerle tokalaşan Arınç, daha sonra CHP ve DTP’lilerle tokalaştı.
Genel Kurul’a son gelen lider CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu. Baykal, DTP ve MHP sıralarının önünden geçerek yerine oturdu ve kimseyle tokalaşmadı. Bir süre sonra Arınç, Baykal’ın yanına giderek, tokalaştı. Daha sonra da Baykal ve Bahçeli ayaküstü biraraya geldiler ve tokalaştılar.
İZLEYİCİLER LOCADAN TAŞTI
Tören nedeniyle Meclis’e çok sayıda milletvekili yakınının gelmesi izdihama yol açtı. Töreni izlemek isteyen milletvekili yakınları, izleyici localarına sığmadı. Locada görevli polisler, yemin sırası geçen milletvekillerinin izleyicilerini localardan çıkarırken, boşalan yerlere yeni izleyici aldı.
Kalabalık üzerine Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, yemin töreninden önce izleyicilere uymaları gereken kuralları hatırlattı. Elekdağ, hiçbir şekilde söz, alkış veya başka bir tepki gösterilmemesini istedi, buna uymayanların salondan çıkarılacağını bildirdi.
DTP, ANAVATAN’IN YERİNE OTURDU
AK Parti milletvekilleri, geçen dönemde olduğu gibi iktidar grubu olarak Bakanlar Kurulu sıralarına yakın olan sıralara oturdu, CHP’liler, AK Parti grubunun yanında yer aldı. Geçen dönemde ANAVATAN grubuna ait olan sıralara DTP’li milletvekilleri otururken, MHP grubu da CHP’nin yanında yer aldı.
DSP’li 13 milletvekili CHP’nin arkasındaki sıralara, bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz, Ufuk Uras, Muhsin Yazıcıoğlu, Seyit Eyüboğlu, Kamer Genç ve Hamit Geylani muhalefet sıralarının arkasına oturdu.
SAKIK: 1991’DE DE AYNI KÖŞEYE OTURDUK
DTP’li milletvekilleri, Meclis bahçesinde düzenlenen törene katıldıktan sonra, Meclisteki muhalefet kulisinin girişindeki koltuklara topluca oturdu. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 1991 yılında da aynı köşeye oturduklarını belirterek, “Burada çok anılarımız var. Buradan atıldık, ‘buradan giriş yapalım’ dedik” dedi.
Yıllar önce yaşanan Kürtçe yemin krizi, DTP’lilerin yemini aslına sadık kalarak okumasıyla tekrarlanmadı. DTP’lilerin yeminini MHP’lilerin de alkışlaması yeni dönemin olumlu sinyali olarak değerlendirildi. Yerli ve yabancı basın mensuplarının en çok ilgi gösterdiği milletvekili ise DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel oldu.
YILMAZ VE BİRGÜN ÖNCE BAHÇELİ’NİN YANINDA
Genel Kurul’un açılmasına kısa bir süre kala, eski bakanlardan Cavit Kavak ve işadamı Abdurrahman Albayrak ile kulise gelen eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da bir süre gazetecilerle sohbet etti.
Saatini ayarlayan Yılmaz, gazetecilerin, “Heyecanlı mısınız?” sorusuna “Çok...” diye esprili bir yanıt verdi. Yılmaz, Genel Kurul salonunda nerede oturacağını da gazetecilerden öğrenmeye çalıştı.
Yılmaz, Genel Kurul salonuna girdikten sonra da, önce eski ortağı Bahçeli’nin yanına gitti. İki ortak, bir süre sohbet ettiler.
Bir süre önce vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit’in koruma müdürü olan Sezai Birgün de, ilk olarak Ecevit’in son koalisyon ortağı Bahçeli’nin yanına gitti. Birgün, Bahçeli’yle tokalaştıktan sonra yerine oturdu.
ERBATUR 6 OKLU DÖPİYESLE GELDİ
Töreni, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, yabancı misyon şefleri, Meclis bürokratları da izledi.
AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, tören sürerken yabancı misyon için ayrılan localara giderek bazı ülkelerin büyükelçileriyle sohbet etti.
Milletvekillerinin çoğu tören için siyah takım elbise giymeyi tercih ederken, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, beyaz keten takım elbisesi üzerine siyah iplikle işlenen 6 okla ilgi topladı.
ERDOĞAN PARMAK İZİ VERDİ
Daha önce görevliler aracılığıyla milletvekilliği kaydını yaptıran Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül’ün, yemin töreninden önce Erdoğan’ın TBMM’deki makamında, Meclis görevlilerince parmak izi alındı.
NAKLEN YEMİN ETTİLER
Yemin törenini, televizyon kanalları canlı yayınla izleyicilere aktardı. TBMM bahçesini sabah saatlerinden itibaren mesken tutan televizyon kanalları, yemin töreni sırasında, milletvekilleriyle röportajlar yaptılar.
Bazı vekillerin yemin ederken heyecanlaması gözlerden kaçmadı. AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk yeminini üç kez tekrarladı. Görme engelli Lokman Ayva yeminini Breil alfabesiyle yazılan metinden okudu. Ayva bütün salondan alkış alan tek isim oldu.