


















NASA raboratuvarlarında özel olarak hazırlanan uydu, yörüngesine oturduğu Merkür Gezegeni'nden yakın çekimler yaptı. Merkür, Güneş çevresinde yaklaşık 88 gün süren dolanma süresi ve 116 günlük kavuşum dönemi ile, gökyüzündeki görünür hareketini yılda üç kez yineler.NASA uydusu, bu dönüşüm sırasında bol bol fotoğraf çekti.Uydunun yolladığı fotoğrafları yayınlayan NASA, ayrıntılı sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanacağını bildirdi.
MERKÜR
Merkür (Utarit),Güneş Sistemi'nin Güneş'e en yakın gezegenidir. Büyüklük açısından 8 gezegen arasında sekizinci sırayı alır. Adını Roma mitolojisinde ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür'den alır. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biri (diğerleri)Venüs,Mars, Jüpiter ve Satürn olarak eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini çekmiştir.Yer benzeri ya da 'kaya' yapılı gezegenler sınıfına girmektedir. Güneş'e yakınlığı nedeniyle yeryüzünden izlenmesi güçtür ve hakkında bilinenler sınırlıdır. Uydusu bulunmamaktadır.
Merkür, Güneş'e uzaklığı yaklaşık 46 milyon ile 70 milyon kilometre arasında değişen oldukça elips|eliptik bir yörünge izler. Plüton'dan sonra Güneş Sistemi'nin gezegenleri arasında gözlenen en yüksek dışmerkezlik değerine sahip bu yörüngenin milyonlarca yıllık bir çevrim içinde zaman zaman daha da basıklaşarak dışmerkezlik derecesinin günümüzdeki 0,21'den 0,5 düzeyine dek yükselebildiği sanılmaktadır.