Ortadoğu'yu alarma geçiren virüs: Flame

KnockOut

Super Sonic
Süper Moderatör
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
16,921
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
searching. . .
120529IRANNN.hlarge.jpg

İran’daki bilgisayar ağları, iki yıl önce ortaya çıkan Stuxnet’in ardından, bu sefer Flame (Alev) adındaki yeni ve çok daha etkili bir virüsün saldırısı altında. Kaspersky Lab, virüsün Stuxnet’ten 20 kat daha karmaşık olduğunu belirtirken, Sudan’dan Batı Şeria’aya kadar birçok bölge kötü amaçlı yazılımın etkisi altında.

Güvenlik uzmanları, Flame’in yanı sıra Skywiper adı verilen virüsün, bugüne kadar karşılaşılan casusluk amaçlı kötü amaçlı yazılımların tümünden daha etkili olduğunu belirtti.

Virüsü ve bilgisayar sistemlerini etkileme şeklini inceleyen analistler, Flame’in arkasında bir devletin olduğu görüşünde.

Budapeşte Üniversitesi’nde bilgisayar virüslerini inceleyen Crysys Laboratuvarı, virüs üzerinde yaptıkları analizler doğrultusunda Flame’in çok büyük bir bütçe ve teknik altyapıya sahip bir devlet kurumu tarafından üretildiğini düşündüklerini belirtti. Analistler, virüsün “siber savaş faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olabileceğini” ifade etti.

YILLAR ÖNCE ÜRETİLMİŞ OLABİLİR
Henüz yeni tespit edilen Flame'in, beş yıl önce geliştirilmiş olabileceği ve Stuxnet gibi bilgisayar ağlarına zarar verme önceliğinden çok bilgi sızdırmaya yönelik olduğu belirtildi. Analistler ayrıca, Flame’in, İran’ın uranyum zenginleştirme programını sabote etmek için kullanılan Stuxnet’ten çok daha karmaşık olduğuna dikkat çekti.

Crysys Lab, “Virüs bulaşan çok sayıda bilgisayarın bulunduğu bir ağdan elde edilen bilgiler hiç bu kadar dikkatlice işlenmemişti... Virüs, bilginin sızdırılabilmesi için her türlü donanımı; klavye, monitör, mikrofon, depolama cihazları, Wi-Fi, Bluetooth, USB ve sistem işlemcilerini kapsıyor” açıklamasında bulundu.

Crysys Lab, konu hakkında yayımladıkları ön röporda, Flame’in bilgisayar ağlarına farkedilmeden sızmasını sağlamak için bugüne kadar görmedikleri kadar gelişmiş yazılım katmanları kullanıldığını ifade etti. 20 MB büyüklüğündeki bir dosya olan Flame, Microsoft Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarları etkiliyor, beş şifreleme algoritması kullanıyor, etkilediği bilgisayarlardan bilgi sızdırabiliyor ve casusluk faaliyeti yürütebiliyor.

Raporda ayrıca, Flame virüsünün arkasında bulunan kişilerin, virüsü yönlendirmek için “komuta ve kontrolü” çok sık değişen bir ağ kullandıkları, böylece dinleme cihazlarının mikrofonlarını aktif hale getirmek veya belli hedeflerden tüm belge ile şifreleri çalmak gibi casusluk eylemleri yürütebildikleri ifade edildi.


120529Kaspersky.jpg

Kaspersky Lab tarafından Flame tespit edilen ülkelerdeki saldırı sayısı.
 
ucu bizi gösteriyo ülkelerin dikkaet edelim:D
 
Devir bilgisayarların devri artık savaşlar bile sanal oluyor . Bizimde Hacker ve Antihacker birimlerimiz olmalı. Birçok devlet sanal ordu kurmaya başlamış diye okumuştum.
 
ülkemizde bu gibi tehditlere karşı hali hazırla kurulmuş bir ekip yıllar öncesinden var ..
ha devlet çok ta önem vermemiştir zamanında ..
Şimdilerde devletin kırmızı çizgi diye atlandırdığı siteleri koruma görevini üstleniyorlar ..
Ve site çökertme de dünya rekoru bizimkilerde ..
 
Geri
Üst