Paradokslarla ilgilenenler buraya bakın! Giritler yalancıdır. Paradoksmu değil mi?

Giritli Epimenidesin "Tüm giritler yalancıdır..." cümlesi paradoksmudur?

• Kullanılan toplam oy
    39

»»кαнιη¢σ¢υк««

...кє๓คlเรt &#
Reaction score
0
Anketimizde Epimenides in cümlesi paradoksmu değilmi diye soru vardır...

Değerli Arkadaşlar Giritli Epimenides in yüzyıllardır "Tüm giritliler yalancıdır." diye bir paradoksu vardır ama çağımız matematikçileri ve profesörleri bunun bir paradoks olmadığını iddia etmişlerdir...

Epimenides paradoksu mantıktaki bir sorundur. Bu sorun Giritli filozof Knossoslu Epimenides'in ardından adlandırılmıştır. Filozof şöyle demiştir: Κρῆτες ἀεί ψεύσται, "Giritliler, her zaman yalancıdır". Problemin bir başka sürümü de Douglas R. Hofstadter'in Gödel, Escher, Bach isimli eserinde bulunur:
Epimenides ölümsüz bir ifadede bulunmuş, bir Giritli idi; "Tüm Giritliler yalancıdır."

Epimenides'in bu ifadesi Epimenides paradoksu olarak adlandırılır. Zaman zaman Yalancı paradoksu veya Giritli paradoksu olarak da anılmıştır.

Paradoks şuradan kaynaklanmaktadır:
Eğer "tüm Giritliler yalancıdır" önermesini doğru kabul edersek, kendisi de Giritli olan Epimenides'in yalancı olması gerekir. Eğer Epimenides yalancıysa, tüm söyledikleri gibi, "tüm Giritliler yalancıdır" önermesinin de yanlış olması gerekir. Önermenin hem doğru hem yanlış olduğu sonucu çıkar.
Eğer "tüm Giritliler yalancıdır" önermesi yanlış kabul edersek, kendisi de Giritli olan Epimenides'in doğru söylüyor olması gerekir. Şu halde, "tüm Giritliler yalancıdır" önermesi doğru olmalıdır. Yine çelişkili bir sonuç çıkar.
Bir önerme hem doğru hem yanlış olamaz.

Burda gözden kaçırılan ve yıllarca matematikçilere yanlış hesaplamalar yaptıran küçük bir püf noktası vardır ve o da şudur:
"Bütün Giritliler yalancıdır" önermesinin tersi
"Bütün Giritliler doğrucudur" değildir. doğrusu
"En az bir Giritli vardır ki, doğrucudur" olması gerekmektedir

HER kelimesinin tersinin EN AZ BİR cümlesi olduğunun keşfinden sonra matematikdeki bu tıkanıklık aşılmış, ve aslında epimenides paradoksunun aslında bir paradoks olmadığı ortaya çıkmıştır.

Bu bilgi ışığında değerlendirdiğimizde, "Bütün Giritliler yalancıdır" önermesi yanlışsa, "En az bir Giritli doğru söyler" önermesi doğrudur. Bunlardan birinin Epimenides olması mümkün olduğundan, paradoks ortadan kalkar.

Görüşerinizi bekliyorum...

o zaman kendide yalancı ama yalancıyım demeside yalan o yüzden yalan söylüyor :D :D

EE bunu zaten biliyoruz:D lisede göstermedilermi size:D:D:D

böyle binlerce paradoks çıkarabiliriz paradokslara fazla takılmamak gerekir bence. İnsanın kafasını meşgul eden fırtına gibidir.

bence paradokstur

gercekler acıdır baklava tatlıdır o zaman baklava gercek değildir :p felsefede dersinde aklımda kalan tek şey bu ama düşününce yapıyodum lanet olası dersi :D

paradoks

eski yunanda avukatlar usta çırak ilişkisiyle yetişirmiş

zeki bir delikanlı ünlü bir avukata çırak olmak istemiş.
usta avukat delikanlıya
- seni çırak olarak alırım ama yetiştirme ücretim olarak senin kazandığın ilk davanın parasını alırım demiş.
delikanlı kabul etmiş.
bir kaç sene sonra ustası artık delikanlının avukat olması gerektiğine karar vermiş.
ona diplomasını vermiş ve eğitim bitmiş.
ama delikanlı eğitim süresince avukatlığın kendine uygun bir meslek olmadığına karar vermiş ve avukatlık yapmamış

bir zaman sonra usta avukat delikanlıdanyetiştirme ücretini istemiş. delikanlıda ona anlaşmalarını hatırlatarak avukatlık yapmadığı için ücreti ödemeyeceğini söylemiş.

usta mahkemeye vermiş delikanlıyı. usta avukat mahkemede yetiştiricilik ücretini alamadığını belirtmiş.

delikanlıda savunmaya geçmiş.

- yüce hakim. ustamla aramızdaki anlaşmaya göre kazandığım ilk davadan alacağım parayı ustama vercektim. ancak avukatlık yapmadığım için bu parayı vermemin bir yolu yoktur. çünkü avukatlıktan para kazanmıyorum.

eğer davayı kazanırsam davayı kazandığım kanuni olarak için bu parayı vermeyeceğim, kaybedersemde girdiğim ilk davayı kaybettiğim için anlaşma gereği bu parayı vermeyeceğim der.

ustasıda karşı savunma olarak
-yüce hakim, çırağım her durumda parayı bana vermek mecburiyetindedir. ben kazanırsam kanuni olarak parayı vermek mecburiyetindedir. ben kaybedersemde anlaşma gereği ilk davasını kazandığı için vermek mecburiyetindedir der.

siz hakim olsaydınız ne karar verirdiniz?

cok gusel yha cok hosuma gıttı:) paradokslarda mantık aramıyacaksın yoksa aklını kayberdersın:D:D

bence kesınlıkle we kesınlıkle paradokstur!!bence bu olayları cok kafaya takmamak gerekır !! ınsan aklını oynatabılır :D

bu paradox soyle cozulebilir. eger tum girit yalanciysa, yani dogru soyluyorsa, ve oda bir giritli yani bu paradox degildir.
ama eger tum girit dogrucuysa bu seferde bir giritli olarak Epimenides yalan soyluyor, yani bu seferde tum giritliler dogrucu olamiyor.

Epimenides aklimi alican sen benimde dur ne zaman.

Yalansa paradoks, değilse yine paradoks. :)

En az bir Giritli doğru söyler. Oda bi paradokstur. Sonuçta hepsi yalancıysa, bir tanesi doğru söylüyorsa, ya oda yalancıysa vs. vs.

Takmayacaksın böyle şeyleri. :gulumseCocuk:

evet en biLinen paradoksLardandır..

evet çok bilinen bir paradokstu ama yanlışması hep yanlış yapıldı...

tüm giritler yalancıdır ın yanlışması en az bir giritli vardır ki doğrucudur... ve bu doğru söyleyenin epimenides olabilme ihtimalide olduğundan, bu paradoks çürütülmüştür...

bilim adamları yavaş yavaş bu yanlışı kabullenmeye başlıyorlar...

yalancıyı dilenci ......... diceksin gercekler ortaya cıkacak boşa kafanızı yormaya gerek yok :D

Tüm giritler yalancı diosa kendide yalancı o zamn bu söylediyide yalan yani tüm giritler yalancı deildir bu sölediği yalandır faln filn kafam karıştı.

Ewet bu bi paradokstur :durdurun

ortak paradoks kısaca saatlercede uğraşsan bi sonuca varamayacağım bir mantık karmaşasıdır...

Tüm giritliler yalancıdır diyen bir giritli var....

tüm giritler yalacıysa bu adamın dediğide yalandır o zaman cümleyi yanlışlamak gerekir yani Tüm giritler yalancıdır ın tersi en az bir giritli varki doğrucudur olmalı,

bu durumda epimenides doğrucudur ve buda paradoksu çürütür...

ama bu yanlışlamayı tüm giritler doğrucudur diye yaparsak, ozaman paradoks olur...

insanın bazen epimenidesinde giritinde paradoksunda taa .....
diyesi geliyor:D

bişeyi yapamayan adamın o şeye kılıf uydurmasından başka birşey deil "en az bir" ifadesi bence.

Bütün herkes yalancıdırın tam tersi tabiki btün herkes doğru söyrucudur. en az bir doğrucu dersek tam tersi olmaz.

Bu en az bir ifadesi şu sebepten konulmuş. Adam Giritli ve kendisi de kümenin içinde işte bu en az lafı o kişiyi kümeden çıkarmak için. Nasıl "0" sayısı doğal sayılar kümesinin temel taşıysa bu da temel taştır. yani sadece saçma bir çözüm için çıkarılmış mantığı olmayan anti önerme uydurmuş adamalr. 2*2 = 5 denmesiyle aynı bence

ĦεĽŁψαĿҚэя;4639435' Alıntı:
bişeyi yapamayan adamın o şeye kılıf uydurmasından başka birşey deil "en az bir" ifadesi bence.

Bütün herkes yalancıdırın tam tersi tabiki btün herkes doğru söyrucudur. en az bir doğrucu dersek tam tersi olmaz.

Bu en az bir ifadesi şu sebepten konulmuş. Adam Giritli ve kendisi de kümenin içinde işte bu en az lafı o kişiyi kümeden çıkarmak için. Nasıl "0" sayısı doğal sayılar kümesinin temel taşıysa bu da temel taştır. yani sadece saçma bir çözüm için çıkarılmış mantığı olmayan anti önerme uydurmuş adamalr. 2*2 = 5 denmesiyle aynı bence

sana pek katılamayacam dostum, bütün giritliler yalancıdır önermesinin tersi bütün giritliler doğrucudur demek basitçe yapılan bir tabirdir...

her önermenin tersini bu kadar basitçe alırsak, hayatımızdaki çoğu cümle paradoks olur...

Geri