pardus
bende çok istiyorum geçmeyi pardus a ama ne oyun oynayabiliyosun ne program kurabiliosun driver larda sorun çıkarıyomuş açıkçası tırsıyorum.Ama cd ye falan çektim bekliyo windows tan ümidi kestiğim gün pardusdayım.Pardus bence ileri seviye kullanıcılar için ya kodlarla fln uğraşmak lazım.Şimdilik windows la düzeyli ilişkimize devam pardus iyi bi seviyeye geldiği zaman Hemen geçicem...
Aslında çok da zor değil diğer linux dağıtımlarına göre. Çünkü konsola girip de kod yazmak deneyimli kullanıcılar için bile zorunluluk olarak değil de bi seçim olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada ben deneyimli kullanıcı değilim. İlk linux dağıtımım Pardus'tur. 2007.1 sürümünden beri kullanıyorum,şu an 2008.1 sürümündeyim ve çok fazla hata da yok açıkçası yeni sürümde.
(2007 sürümünü hazırlayan kadrodaki çoğu kişi ayrılmış galiba o yüzden ben aceleye getirilmiş bi sürüm bekliyordum.)
Oyun oynamaya gelince, "wine" adlı öykünücünün (emülatör yani) paketi var pardus için.
Diğerleri kadar iyi değil ama bedava olarak dağıtıldığı için öneriyorum. Daha çok küçük programlar için, ama güçlü popüler programlar ve oyunların bazılarını destekliyor.
Birde playonlinux var, bunda ise yüklemek istediğiniz programın veya oyunun (tabii listede ismi varsa) CD veya DVD'sini takıp yükleyebiliyorsunuz. Programlar wine ile kesinlikle yükleyemeyeceğiniz programlardan bir kaçı (CAD programı mesela). Tek kötü yanı sıınırlı sayıdalar. Artı, Orjinal CD veya DVD şart. Çünkü crack işlemi uygulanmış exe ve dll dosyaları üzerinde çalışmayı reddediyorlar.(Hem telif haklarına aykırı hem de öyle kolay bişey de değil) Ama zaten oyunlar kıytırık oyunlar değil tomb raider 3'ten anniversery'ye kadar tüm seri mevcut mesela. Call of Duty 2 de var. Age Of serisi de var.(microsoft'a kapak olsun :biggrin )
Tabii elinizdeki oyun veya program büyük ihtimalle orjinal olmayacaktır. Ama Crysis gibi FarCry gibi güzel oyunları destek olmak amacıyla orjinal aldıysanız Crytek ile irtibata geçip yardım isteyebilirsiniz. Normalde bazı firmalar kabul etmez. Ama bu programda oyunu çalıştırmak onun orjinal olmasını gerektirdiğinden Crytek memnun kalacaktır.
Crysis ve FarCry oyunlarını örnek olarak verdim çünkü aynı türdeki diğer oyunlara göre daha ucuz. Warhead'i almayı kafama taktım.
Not:FarCry 2 Crytek tarafaından üretilmiyor ama dağıtıcı firma yine Ubisoft. Yani büyük ihtimalle kabul ederler isteğinizi. Çünkü yavaş da olsa bu firma büyük adımlar attı bu konuda.
Yine de bu durumu kabullenemiyorsanız yerel diskinize xp'ye ek olarak kurabilirsiniz. Ama önce yardım alın.
Vista hiç kurmadım bu arada.
Ayrıca Vista çok kasıyor. Bizzat şahit oldum buna.(Tabii canavar gibi, paramın asla yetmeyeceği bi bilgisyarda.)
(Bilgisayar arkadaşındı.) Pardus ise orta derecede performans gösteren bilgisayarımda gayet iyi çalıştı. 3B masaüstüm de var hem de ATI gibi linux düşmanı bi grafik kartım varken.
Lafı uzattım kusura kalmayın. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.