Pc'nize Bunları mutlaka yapın..!

uLash

Kaleidoscope
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
13,957
Reaction score
1
Puanları
0
Yaş
39
Konum
Buralarda..
500x_untitled-1.jpg


Pc'nize Bunları mutlaka yapın..!

Yeni bir bilgisayar
satın aldınız; ancak yeni bilgisayarınızla ilk olarak nelerin yapılması gerektiğini tam olarak bilmiyorsunuz. O halde doğru adrestesiniz.

Bu konuda evlerine yeni bilgisayar alan kullanıcıları yakından ilgilendiren kapsamlı bir rehber hazırladım. Bu konudaki adımları birebir takip etmek suretiyle yeni bilgisayarınızdan maksimum oranda verim alma şansına sahip olacaksınız.

Bilgisayarınızın donanımı veya modeli ne olursa olsun bu adımları kendinize göre uygulayabilirsiniz

vliteif9.jpg


vLite diski oluşturma

Yeni bilgisayarınızı aldıktan sonra genellikle işletim sisteminin de beraberinde geldiğine tanık olursunuz. Ancak işletim sistemleri, esas itibariyle genel bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. Oysa vLite isimli araçla oluşturacağınız yeni işletim sistemi diski, istediğiniz birçok özelliği de bu işletim sistemine dahil edebilmenize imkan verir. Şöyle ki, vLite programını kurduktan sonra Windows 7 diski içerisinde hangi programların olacağını kendiniz belirleyebilir, donanım sürücülerinizi işletim sistemi diskinize dahil ederek kurulumun sona ermesinin ardından tekrar sürücüleri kurma zahmetinden kurtulabilirsiniz.

vLite'ı bilgisayarınıza indirmek için tıklayın.

workgroup.gif


Ağ ve sunucularınıza bağlantılar oluşturma

Öncelikle bilgisayarınızın çalışma grubu (Workgroup) alan adını (domain) yeniden düzenlemeniz gerekiyor; böylece ağınızın üzerinde bulunan diğer sistemler de bu grubu görebilmiş olacak. Eğer Windows 7 kullanıyorsanız, öncelikle Home, Work veya Publick network arasında seçim yapmanız gerekiyor. Böylece aynı ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlarla tam uyumlu bir şekilde çalışılabilir. Ayrıca OpenDNS'ten de faydalanarak internet bağlantınızdan çok daha fazla verim alabilme şansına sahipsiniz.

microsoft-security-essentials-10.png


Gerekli uygulama ve araçları kurma

Bilgisayarınızı kullanmaya başladığınızda yazılım yönünden oldukça fakir olduğunu görürsünüz. Bu nedenle Windows'un yeni kurulu olduğu bilgisayarınıza bazı yazılımları kurmanız gerekmektedir. Örneğin virüs ve malware'lere karşı güçlü bir güvenlik yazılımının bilgisayarınızda bulunması son derece önemlidir. Ancak iş güvenlik yazılımını bilgisayarınıza kurmakla bitmiyor elbette. Dropbox, 7-Zip (arşivleme programı), KeePass, FileZilla (FTP istemcisi), Skype, Firefox, Picasa, Steam ve Revo Uninstaller gibi araçlar bilgisayarınızdan daha fazla verim almanızı sağlar.

adszx.jpg


PC'deki verileri yenisine geçirme

Eğer eski bilgisayarınızda bulunan verilerinizin bir yedeğini aldıysanız ve buraki verileri yeni bilgisayarınıza taşımak istiyorsanız, Windows 7 ve Vista altında C:\Users\kullaniciadi kısmına girmelisiniz. Yeni bilgisayarınızda bulunan diskiniz büyük olasılıkla boş olacağından diğer bilgisayardaki bu klasörü yenisine kolayca kaydırabilirsiniz. Bunun dışında eski bilgisayarınızda bulunan önemli program kurulum dosyalarının, Word veya diğer belgelerinizin de bir yedeğini daha önce almış olmak ve bunları yeni bilgisayarınıza geçirmek de atılacak bir diğer önemli adımdır.

multiple_inboxes.jpg


Mobil cihazlarla senkronize olma

Bilgisayarınız aslında mobil cihazların bir araya geldiği bir merkez üssü olarak da görülebilir. Örneğin ana bilgisayarınızdan indireceğiniz Digsby isimli anlık mesajlaşma yazılımı sayesinde mobil cihazlarınızla nerede olursanız olun arkadaşlarınızla sohbet edebileceksiniz. Bunun için yapılması gereken işlem ise son derece basit: Önce bu yazılımı ana bilgisayarınızdan indiriyorsunuz ve ardından mobil cihazınızla ana bilgisayarınızı birbirine entegre ederek ilgili yazılımı mobil cihazınıza gönderiyorsunuz. Bu uygulamayı mobil cihazınızda kurduğunuzda ise kullanıma hazır hale geliyor.

67367-click-change-icon.gif


Windows Gezgini'ne ince ayar

Windows Gezgini'ni her açtığınızda varsayılan olarak Libraries klasörü açılmaktadır. Ancak istenirse Windows Gezgini'ni her açtığınızda Bilgisayarım yolu açılabilir ve böylece tüm sürücülerinizi bir arada görebilirsiniz. Bunun için önce Başlat menüsünü kullanarak Donatılar'a gidin ve Windows Gezgini üzerine gelerek sağ tıklayıp Özellikler'e tıklayın. Ardından Shortcut yani Kısayol sekmesine girerek Target (Hedef) kısmında bulunan çubuğa %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} ibaresini yapıştırın ve ardından Tamam'a tıklayın. Bundan sonra Windows Gezgini'ne her tıkladığınızda sürücülerinizin bulunduğu Bilgisayarım klasörü ekrana gelecektir. Ayrıca bu işlemi yaptıktan sonra Başlat menüsünün yanında bulunan Windows Gezgini kısayolunu kaldırıp tekrar bu bölüme eklemeniz gerekiyor.

13040040.jpg


Favorileri oluşturma

Örneğin sık kullandığınız bazı programlar var ve bu programların kısayolunu Başlat menüsünün hemen yanında bulunan Hızlı Başlat bölümünde görmek istiyorsunuz. O halde yapacağınız çok basit: Önce ilgili programın çalıştırma dosyasına veya kısayoluna sağ tıklayın ve 'Pin to Start Menu' seçeneğini seçin.

uac-password.png


UAC'nin kontrolünü ele alma

Windows Vista'da kullanıcılara bir hayli sıkıntılı anlar yaşatan UAC(User Account Control), Windows 7 altında artık o kadar da rahatsız edici bir durumda değil. Ancak buna rağmen UAC'nin uyarılarıyla karşılaşmak istemeyen veya UAC ile ilgili ayarları optimize etmek isteyen kullanıcıların UAC penceresine göz atmasında fayda var. Bu pencereye ulaşmak için Başlat menüsünde bulunan Ara çubuğuna UAC yazın ve ardından çubuğu istediğiniz şekilde kaydırarak UAC'nin kontrolünü elinizde bulundurun.

re5dx102009071800305401.jpg


Bilgisayarınızı test edin

Yeni bilgisayarınızı aldıktan sonra bu bilgisayarın oyun ve uygulamalarda nasıl bir performans gösterdiğini elbette ki merak edeceksiniz. O halde bilgisayarınızı bu türden bir teste tabi tutmakta her zaman için fayda var. Bunun için SiSoftSanda gibi Benchmark uygulamalarını kullanabileceğiniz gibi Resident Evil 5'te de yer alan "dahili benchmark" özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Böylece donanımlarınızın uygulama ve oyunları çalıştırırken nasıl bir performans gösterdiğine birebir şahit olabilirsiniz.

BackupRestoreCenter.jpg


Sistemin planlı bir şekilde yedeğini alma

Yeni bir bilgisayar satın aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da düzenli olarak bilgisayarınızın yedeğini almaktır. Böylece sistem çökmeleri söz konusu olduğunda yedeğinizi kullanarak bilgisayarınızı tekrar eski günlerine döndürebilirsiniz. Windows 7'nin bu anlamda Backup and Restore (Yedekle ve Geri Yükle) fonksiyonu bulunuyor. Ancak Windows 7'nin bu dahili aracı dışında Acronis TrueImage veya Drive Image XML gibi araçları da yine yedekleme işlemi için tercih edebilirsiniz.

usb-linux-slax-kurulum-bios-ayari.jpg


Boot sıralamasını değiştirme

BIOS'a girmek suretiyle başlangıçta kullanılan sürücülerin sıralamasını kendiniz belirleyebilirsiniz. Yani örneğin CD ROM sürücünüzün sıralamasını HDD'nizin üzerine çekerek optik sürücünüzün önce çalışmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle Windows kurulumu söz konusu olduğunda optik sürücülerin üst sıralarda yer almasına dikkat etmelisiniz; böylece Windows kurulum diski HDD'deki Windows sürümü çalıştırılmadan kuruluma geçebilir.

powerSchemes.jpg


Bilgisayarınız ve güç yönetimi

Eğer bir laptop aldıysanız, özellikle güç yönetimi konusunun üzerinde biraz daha fazla durmalısınız. Windows'un güç ayarlarına ulaşmak için Denetim Masası'na girebilir ve buradan Güç Seçenekleri'ne (Power Options) girebilirsiniz. Güç ayarları altında bilgisayarınızın hibernate ve uyku modlarını kendiniz belirleyebilir, bilgisayarınız uyku moduna geçtiğinde sabit diskinizin ya da monitörünüzün de çalışıp çalışmayacağına karar verebilirsiniz. Bunun gibi daha birçpok güç ayarı bu bölüm altında bulunmaktadır.







 

Ekli dosyalar

  • 500x_untitled-1.jpg
    500x_untitled-1.jpg
    59.4 KB · Görüntüleme: 2,915
Geri
Üst