AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu karara ilişkin olarak, ''Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu bu kararı, çok zorlamayla alınmış siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz'' dedi.
Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde, MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Hüseyin Çelik, YSK'nın aldığı karara ilişkin olarak, ''Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu kararlar, bildiğiniz gibi temyizi mümkün olmayan nihai kararlardır. Herkese de buna uymak düşer. Uymak durumundayız, zorundayız. Ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu bu kararı, çok zorlamayla alınmış siyasi bir karar olarak, parti olarak değerlendiriyoruz. Bazı kanun maddelerini peş peşe sıralamak, alınan bu kararın doğru olduğu anlamına gelmez, bunun doğruluğu için gerekçe de olmaz''
CHP KARARDAN MEMNUN
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulması konusundaki kararını değerlendirirken, ''Hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür'' dedi.
Okay, gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'nın halk oylaması için takvimi belirlediğini anımsattı.
Başlangıcından bu yana ''anayasaya aykırı bir düzenleme getirildiğini ve sürecin 120 günden 60 güne indirilmesi halinde bunun uygulanamayacağını'' ifade ettiğini belirten Okay, Anadolu Ajansı'nın konuya ilişkin haberi ile TBMM tutanaklarından söylediklerini anımsattı.
İktidarın ''hukuk tanımaz bir anlayışla hukuku siyasete uydurmak istediğini'' öne süren Okay, şöyle devam etti:
''Bugün bir kez daha kendi siyasetine uydurmak istediği hukuk 'hayır' dedi. YSK önemli bir karar verdi. Türkiye, bir hukuk devletidir. Herkes hukukun kurum ve kurallarını içine sindirmek zorundadır. Nitekim, hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür. YSK kararını bundan sonra hiçbir AKP'li ''siyasi karar vermiştir, ideolojik karar vermiştir' deyip ekranlarda gezip anlatmasın. Saygı göstersinler. Önce hukuka saygı göstersinler ve hukukla da bu kadar çok oynamasınlar. Biz daha geçmeden gerekli ikazları yaptık. Dilerim son olur. Anayasa değişikliklerinde de buna benzer ikazlar yapmıştık. Umarım hukuka saygı göstermeyi öğrenirler.''
Soruları da yanıtlayan Okay, Anayasa değişikliğini, içerik yönünden, iki ve bağlantılı maddeler açısından Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.
Başvuruda şekil yönünden de itirazlarının olacağını belirten Okay, ikinci tur görüşmelerin önerge ile sınırlı yapıldığını, bunun Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Okay, ''Bazı aklı evveller, (efendim bu şimdiye kadar hiç ileri sürülmedi, bu nereden çıktı) diyebilir. Bazı şeylerin yanlış yapılması o yanlışın ilanihaye devam edeceği anlamına gelmez. Bu sefer bu ileri sürülmüştür. Hiçbir anayasa değişikliği de tek bir partiye mensup milletvekilleri tarafından bir hükümet tasarısı gibi parlamentoya dayatılmamıştır. Onun için de bunlar tartışma konusu yapılmamıştır. Bugün bu da Anayasa Mahkemesindeki dava dilekçesinde iptal nedenleri arasında ileri süreciğimiz bir husustur'' diye konuştu.
Okay, başvuruda, yürürlüğün durdurulmasının de talep edileceğini bildirerek, ''Ama yönteme ilişkin ileri sürdüğümüz nedenler Anayasa Mahkemesi tarafından kabul görürse o zaman tüm değişikliğin yürürlüğünün durdurulması söz konusu olacaktır'' dedi.
Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa değişikliğinin halk oyunu sunulmasını 60 güne indiren yasanın bir yıl içerisinde yapılacak referanduma uygulanamayacağına karar vermiş ve 120 günlük süresinin sonunda yani 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacağını duyurmuştu.
kaynak