€rd@ls10
Altın Üye
- Katılım
- 2 Ocak 2008
- Mesajlar
- 16,867
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Bahriyeli Fahri Kaptan, Batı anlayışına dayalı yağlıboya Türk deniz ve manzara ressamlığının öncülerindendir. Celal Esad Arseven onu birinci devrenin ilk zümresi içinde sayar. Elif Naci Türk resim sanatının ilk ustaları arasında yer aldığını yazar. Değerli sanat tarihçimiz Sezer Tansuğ’a göre “efsaneleşmiş bir ressamdır”.
Bahriyeli ressam Fahri Kaptan İstanbul'un Kumkapı semtinde doğmuştur. Sanatçı 13 Ocak 1870 yılında Bahriye Mektebi'ne girmiş, 13 Ağustos 1876'da Mülazım-ı Sani rütbesi ile Güverte Sınıfından subay çıkmıştır. Resme olan yeteneğinden dolayı Kasımpaşa'daki Bahriye Rüşdiye Mektebi'nde öğretmen-subay olarak uzun yıllar resim öğretmenliği yapmış, Darüşşafaka Lisesi'nde de 1879-1903 yılları arasında fahri resim öğretmenliği görevinde bulunmuştur. Fahri Kaptan'ın Darüşşafaka'daki hizmeti için “bilhassa kayda değer” ifadesi kullanılmıştır.
Fahri Kaptan 19. yüzyıl Asker Ressamlar Kuşağı içinde “Bahriyeli Ressamlar” grubunu oluşturan ve askeri deniz temalarına, gemi portrelerine, deniz peysajlarına, kent ve doğa manzaralarına yönelen sanatçılar içinde öncü bir isim olarak yerini almıştır.











