Sırlar Gezegeni ?

atakan3444

Uploader Team
Reaction score
0
Sırlar Gezegeni

Mr.Spock Orion gezegenine uranyum madeni aramak için gönderildi. Orion'da iki ırk yaşıyordu, Homestoslar ve Mafyoslar. Homestoslar daima doğru, Mafyoslar ise daima yalan söylüyorlardı. Homestoslar - Mafyoslar, kadınlar - erkekler dış görünüşlerinden ayırt edilemiyorlardı.

Homestos bir anne-babadan yine bir Homestos, Mafyos bir anne-babadan yine bir Mafyos dünyaya geliyordu. Homestos ile Mafyos'un evliliğinden doğan çocuk kız ise babasının, erkek ise annesinin ırkından oluyordu.

Mr. Spock'ın 1. bölgede rastladığı biri ona : " Ben ya Mafyosum ya da burada uranyum yok" dedi. Bu kişinin ırkı nedir? Bu bölgede uranyum var mı?

Mr. Spock 2. bölgede babasının elinden tutmuş bir çocuk gördü. Çocuk: "Babam Homestos ise ben Mafyosum"
ve babası "Bu bölgede uranyum var " dedi.

Çocuğun ırkı, babanın ırkı nedir? Bu bölgede uranyum var mıdır?

KOPYA YOK :d

birinci bölgede gördüğü kişi doğru konuşuyor. mafyos olsa homestosum derdi. dolayısıyla o bölgede uranyum yok bence. çünkü ters koşullu olasılık veriyor. ve mafyos olan ben mafyosum demeyeceğine göre, homestos olduğu anlaşılıyor.
ikinci bölgede gördüğü çocuk da homestos olmalı. zaten mafyos olan homestosum der. ama bu çocuk koşullu olasılık veriyor. koşula bakınca çocuğun homestos olduğu anlaşılıyor. dolayısıyla verdiği olasılık yanlış. yani babası mafyos ve yalan söylüyor. yani ikinci bölgede uranyum yok.

farklı mantık yollarından da denedim ama sonuç hep aynı çıkıyor. başım ağrıdı ya.

Geri