Sıvı Soğutmaya Bilimsel Bir Yaklaşım

Marko Paşa

Suskun Nefer
Reaction score
0
21cs41i.jpg

Overclock ve soğutma birbirinden ayrılmaz iki terimdir. Yıllar öncesine uzanır arkadaşlıkları, belki de ilk ilişkileri Pentium Overdrive işlemcisi ile başlamıştır. Overdrive öncesi çıkan işlemcilerde, soğutma mevzusunu çok da önemsediğimiz söylenemez. Halkımızın bilgisayar ile yeni tannışmaya başladığı dönemlerde heatsink, işlemci üzerine “SunFix” dediğimiz kalıcı yapışkan malzeme ile yapıştırılırdı. Bir çoğumuz işlemcinin üzerindeki soğutma ne demek onu bile bilmezdik. Overdrive işlemciler ise ısınan işlemcilerdi ve üzerlerinde “Fan and heatsink required” yazısı bulunuyordu. Ciddi anlamda soğutmayı, en azından “işlemci fanı” tabirini (evet, fanlı stok soğutucu o zamanlar ciddi bir soğutmaydı) hayatımıza kazandırmış bulunuyordu.

Overclock ve soğutma birbirinden ayrılmaz iki terimdir. Yıllar öncesine uzanır arkadaşlıkları, belki de ilk ilişkileri Pentium Overdrive işlemcisi ile başlamıştır. Overdrive öncesi çıkan işlemcilerde, soğutma mevzusunu çok da önemsediğimiz söylenemez. Halkımızın bilgisayar ile yeni tannışmaya başladığı dönemlerde heatsink, işlemci üzerine “SunFix” dediğimiz kalıcı yapışkan malzeme ile yapıştırılırdı. Bir çoğumuz işlemcinin üzerindeki soğutma ne demek onu bile bilmezdik. Overdrive işlemciler ise ısınan işlemcilerdi ve üzerlerinde “Fan and heatsink required” yazısı bulunuyordu. Ciddi anlamda soğutmayı, en azından “işlemci fanı” tabirini (evet, fanlı stok soğutucu o zamanlar ciddi bir soğutmaydı) hayatımıza kazandırmış bulunuyordu.

Overdrive’ı takiben gelen çarpanı açık işlemciler ile beraber bir overclock çılgınlığı başladı. Aynı paraya daha çok performans fikri bir çok kullanıcının rüyalarını süslemeye o günlerden beri devam ediyor. Celeron 300A, Amd Athlon XP, FX57, Q6600 ve Black Edition Amd işlemciler.. Sanırım bu isimler olayı özetlemeye yeter, yazımız soğutma ile ilgili olduğundan konuyu overclock ile dağıtmaya gerek yok fazlaca.

Yıllar içerisinde soğutma ekipmanları da işlemci teknolojilerine paralel olarak sürekli gelişti. Daha önce 10W soğutmaya çalışırken, şimdi fabrika çıkışı 125W olan işlemcileri soğutmaya çalışıyoruz. Overclock çılgınlığının ilk yıllarında stok soğutma overclock için gerekliyken, modifiye hava soğutucular yada stok ısıemiciye (heatsink yerine ısıemici kullanılacak) takılan daha güçlü fanlar ise “extreme” kategorisine giriyordu.

Daha sonra, sanırım P3 işlemciler ile yeni tanıştığımız dönemlerde , yabancı forumlarda gördüğümüz bir uygulama ile extreme kavramımız kökten bir değişime uğradı; Sıvı Soğutma ! Çocukluğumuzdan beri öğrendiğimiz tabulardan biri sıvı ile elektriğin iyi anlaşmadıklarıdır, ama bu olmuştu işte ! Minik bir radyatör, işlemci üzerine gelen çok basit iki bakır parçası, hortumlar, pompa ve abra kadabra; görülmemiş hızlar – ve tabii ki voltaj değerleri ! Ayrıca sisteme getirmiş olduğu o mükemmel görünümü söylemiyorum bile…

Türkiye’de bulunamaması bir yana, eğer bakırınızı alıp da bir ustaya çizimlerinizi gösterip “böyle bir blok istiyorum, bilgisayarımı soğutmak için” deme gafletinde bulunsaydınız, deli damgası yemeniz an meselesiydi. Aldığım tepkiler sayesinde ilk bloğumu kendim elde yapmak zorunda kalmıştım. Birçok freze ustası dalga geçtiğimi düşünmüş, çizimlerimle uğraşmamışlardı bile ! Bende işlemci ısıemicisinin üstüne uyacak bir aluminyum kapak yapıp, kapağın üstüne rakor kaynaklamıştım. Performansı o kadar iyi olmasa da işe bir yerden başlamak lazımdı… Günümüzde bir çok firma sıvı soğutma ekipmanları üretmektedir; değişik boyut ve çalışma prensiplerinde bloklar, radyatörler, pompalar, hortumlar ve kelepçeler, soğutma sıvıları ve kapları. Yani eğer sıvı soğutmaya geçmeye bugün karar verdiyseniz gerçekten çok şanslısınız demektir.

Şimdi makalemizin geri kalan kısmı hakkında biraz bilgi vereyim. İnternet ortamında bir çok yerde yapılan testler, araştırmalar, How To kılavuzları, rehberler göreceksiniz eğer soğutma ile ilgili araştırma yaparsanız. Fakat bir sonuca ulaşmanız güç olacak, çünkü yapılan bütün testler kişiseldir ve test ortamları farklılık göstereceğinden birebir karşılaştırma yapmanız mümkün olmayabilir. Bu makale işte tam bu noktada devreye girecek, hiçbir ürünün test sonuçlarını göremeyeceksiniz, ancak bilimsel veriler eşliğinde bir bloğun ya da radyatörün belirli değerlerini inceleyerek soğutma performansları hakkında bilgi sahibi olacağız. Artık hiç kullanmadığınız iki blok arasında bile güzel ve isabetli bir tercih yapabileceksiniz. Ayrıca kendi soğutma sistemini tasarlayan arkadaşlar da bu yazıdan faydalanabilecek, “bloğum kanallı mı olmalı iğneli mi?”, “boru sistemi kullanan bir radyatör mü satın almalıyım yoksa düz kanallı mı?” , “akış hızı mı önemli debi mi?” gibi sorularınıza yanıt bulacaksınız. Yer yer size deneyimlerimden de kesitler sunacağım, bir blok diğerine göre çok daha avantajlı durabilir, ancak gözden kaçırdığınız ufak bir nokta olabilir!​

Böyle bir konu açmak kesinlikle gerekliydi:clap. Bende kendi sıvı soğutma sistemimi yapmak istiyorum ama işin en zor kısmı o blokları yapmak zannedersem; Babam tornacı olmasına karşın ''hiçkimse uğraşmaz'' öyle birşeyle diyip işin içinden çıkıverdİ. Ben kararlıyım ama daha o blokları yaptırabileceğim bir yer dahi bilmiyorum eğer konuyla ilgili arkadaşlar varsa birbirimize yardımcı olalım böylece kendi soğutma sistemlerini yapmak isteyenler piyasadaki fahiş fiyatlı okadarda pek performans vermeyen para avcısı firmalara ceplerini boşaltmaktan kurtulurlar.
En çok merak ettiğim konuda radyotör olayı okadarda gereklimi? ben fan çapında pirizma biçiminde bir su dolu kaba üstten hava üflemesi yoluyla suyu soğutup suyu bloğa verip alttan pompa vasıtasıyla tekrar kabın altına vermesini düşünüyorum sizce nasıl fikir? Yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca bakır blokları kime? nasıl yaptırabilirim? yardımcı olursanız sevinirim.
forever hackhell....

eee kaç ay olmuş nerde o bizi aydınlatacağını söylediğin vaadler.bişey ortaya atıyosun devam et bari.

bilgilendirme için sağol

arkadaşlar ben 2 yıldan fazladır Thermaltake ProWater 850i kullanıyorum işlemci ve ekran kartı bağlı pc nin performansında ciddi anlamda artıran bi öğe aynı zamanda fanların çıkarmış olduğu gürültüde haliyle halloluyo yani tamamen sesiz bir pc tavsiye ederim

Geri