
Klei Entertainment tarafından geliştirilen ve 2010’da EA’in kanatları altında yayınlanan Shank, oldukça eğlenceli yapısıyla oyuncular tarafından beğenilmişti. Mali açıdan da özellikle EA’i memnun etmiş ve Klei, bir kez daha iş başı yapmıştı. Aslında hikayesine bakıldığı zaman, devamı gelecek veya üçleme yapılacak bir oyun değildi Shank, ancak EA paranın kokusu kesilmediği sürece bu işin peşini bırakmaz.
Shank yine sinirli
Shank 2, hem fiyatıyla hem de sunduklarıyla maliyetli ve haliyle biraz daha pahalı olan oyunlardan farklı, tıpkı selefi gibi. Steam’de 9.99 Dolar’a satılıyor, Origin fiyatı ise 9.99 Euro. Tabiri caizse çerez oyun sınıfa girecek bir yapım. Bu nedenle oyunun kapsamı belli, sizin de ondan beklentilerinizin bir sınırı olması gerekiyor. Oyuna bu mantıkla yaklaştığınız zaman karşılığını alacaksınız, yok daha fazlasını istiyorsanız maalesef oyun piyasası da sizden daha fazlasını alacak.
Bunları söylüyorum ki, daha yazının başında doğru yerde olup olmadığınızı bilin Öncelikle ana hikayesinden başlayalım; aslında ortada öyle hikaye veya senaryo denilebilecek pek bir şey yok ama ağız alışkanlığı işte. Yolcu dolu bir otobüste yalnız başına oturuyor Shank, seyir halindeyken otobüsün önü kesiliyor ve kötü adamlar dışarı çıkarıyor yolcuları. Tabi bizim eski asker pek oralı olmuyor ve kötü adamların dikkatini çekiyor. Daha sonrasını anlatmama gerek yok sanırım; kan, şiddet ve gözyaşı…

Shank, kendi kişisel hesaplaşmalarıyla uğraşırken bir yandan da masum insanlara yardım ediyor, bu insanlara zulmedenlere de karşı duruyor korkusuzca. Oyunun ana modu bundan ibaret ve bölümlere ayrılmış durumda. Kayıt etmek, kaldığınız yerden devam et gibi bir şey söz konusu değil. Bir bölümü bitirmeniz gerekiyor oynamaya başladığınız zaman, bir sonraki bölüm açılıyor böylelikle. Her bir bölüm sonunda tıpkı ilk oyunda olduğu gibi ‘Boss’ dövüşleri bulunuyor. Ancak yapımcılar bu bölümleri daha fazla ara video koyarak güçlendirmişler. Bölüm sonu canavarıyla karşılaşırken ve onu alt ettikten sonra ayrı ayrı ara videolar dahil oluyor oyuna.

Yine ilk oyundaki gibi kısa sürüyor hikaye modu, oynanış süresini uzatacak ‘Survival’ modu bulunuyor menüde. İster bir bilgisayar üzerinde iki kişi, isterseniz Origin üzerinden ‘online’ oynayabiliyorsunuz. Bir bölge seçiyorsunuz ve üstünüze gelen düşman akımlarıyla savaşıyorsunuz, tipik ‘hayatta kalma’ modu, ilerledikçe düşman sayısı artıyor ve onları alt etmek daha zor hale geliyor. Menüde oyalanabileceğiniz başka bir şey yok. Eğer ilginizi çekerse oyunda karşılaştığınız karakterlerin biyografilerini okuyabilirsiniz ve geçmişlerine göz atabilirsiniz.
İlk oyundan farklı olarak fare de kontrol kombinasyonuna dahil edilmiş. Klavye-fare ikilisiyle karakterinizi yönetebileceksiniz, özellikle istediğiniz hedefe ateş etme konusunda fare yardımcı oluyor epey. Ancak ben gamepad ile çok daha rahat oynuyorum Shank 2’yi. Logitech Precision’la tuş atama veya tuşları yeniden düzenleme derdine girmeden ilk ayarlarıyla oldukça rahat oynayabiliyorum. Yine ilk oyunda olmayan bir özellikten bahsedeyim; düşmanlarınızın elinden düşürdüğü bazı silahları yerden alıp kullanabiliyorsunuz. Kullanım ömürleri sınırlı olsa da, düşmanlarınızı kürek, sopa ve satır gibi farklı silahlar yok etmek keyifli olabiliyor.

Sonuç
Çizgi roman havasıyla hazırlanan grafikler görsel olarak bir şölen sunmuyor, zaten Shank’in hiçbir zaman böyle bir kaygısı da olmadı. Bana göre görsel ve fiziksel anlamda tek eksik, düşmanların vücutlarının parçalanamıyor oluşu. İlk oyunda da bu sıkıntı vardı ve Shank 2’de de aynen karşımıza çıkıyor. Sonuçta rakiplerimize elektrikli testereden tutun, satır ve kılıca kadar birçok delici-kesi alet ile saldırıyoruz. Ateşli silahlarla yaşadığınız vuruş hissi ve kan efektlerinin yanında, kesici aletlerin etkisi yeteri kadar yansıtılamıyor. Tıpkı ara videolarda olduğu gibi, kelleler uçsa, patlama sonucunda kollar gövdelerden ayrılsa, testere darbesiyle bacak diz bölümünden ikiye ayrılsa, çok daha keyifli bir oyun olurdu Shank 2.
Bir diğer eksiklik ise, ilk oyunda bulunan ilerlemeli ‘Co-op’ oyun desteğinin olmayışı. Tek bilgisayardan üzerinden iki kişi oynayabildiğiniz ‘Survival’ modu da eğlenceli gayet, ancak ilerlemeli ‘Co-op’ yerine değil de, onun yanına dahil edilseydi oynanış süresi katlanırdı yapımın.

Bu eksiklikler milyonlarca dolar harcanarak hazırlanan yapımlarda da bulunuyor elbette. Shank 2’yi kendi kategorisinde değerlendirdiğimiz zaman oldukça başarılı bir oyun olduğunu söylemeliyim. Hele ki aksiyon-platform türünde oyunları özlemiş olanlar için çok iyi bir seçenek. Makul fiyatıyla eğlenceli dakikalar sunmaya hazır Shank 2…